Gazete Vatan Logo

Nükleer üçlü

Ruslar, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı için aradığı ortağı Türkiye’de buldu. Akkuyu Nükleer A.Ş’nin yüzde 49’una Cengiz-Kolin-Kalyon ortak oldu. Ön anlaşma dün Moskova’da imzalanırken, inşaat Eylül’de başlayacak

Nükleer üçlü

Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüzde 100 hissesi olan Ruslar, yaklaşık 1 yıldır süren ortak arayışını tamamladı. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin yapımı için kurulan Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yüzde 49’unu Türk konsorsiyum Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna satıyor.

Ruslar’ın uzun süredir bu proje için finansman sorunu yaşadığı ve bir ortak aradığı biliniyordu. Ortaklık için, projede deniz hidrolik yapıların inşaatını da yapan Cengiz Holding’in ismi konuşuluyordu. Cengiz, yanına birçok projede ortaklık yaptığı Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ı da alarak Akkuyu NGS’ye ortak oldu.

Eşit payları var

Moskova’da gerçekleşen Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında Türk şirketlerin Akkuyu Nükleer A.Ş. proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme dün imzalandı. Söz konusu yüzde 49 hisseyi ortaklığı oluşturan üç Türk şirket, yüzde 16.3 olarak eşit şekilde paylaşacak. Kalan yüzde 51 hisse Rosatom’da kalmaya devam edecek. Çünkü 2010 yılında imzalanan hükümetlerarası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51’inin Rus şirketlere ait olması gerekiyor. Ortaklık sözleşmesinin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

CKK: Aktif rol alacağız

CKK Konsorsiyumu tarafından ortaklığa ilişkin şu açıklama yapıldı: “Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine dahil olan Türk şirketler, Türkiye’de enerji santrali inşaatı ve işletmesi konularında (YİD projeleri de dahil olmak üzere) tecrübe sahibi olup projenin uygulama verimliliğini artıracak ve stratejik hedeflerin ulaşılmasına katkıda bulunacak. Bu denli güçlü hissedarların bir araya gelmesi, Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesinde büyük sinerji yakalanmasını sağlayacak. Türk konsorsiyumda yer alan şirketler, Türkiye enerji piyasasının en büyük enerji satış ve dağıtım şirketleri olup toptan elektrik satış piyasası ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor. Konsorsiyum, nükleer güç santralinin inşaatında, Akkuyu Nükleer A.Ş. proje şirketinin yönetiminde ve proje için gerekli kredi anlaşmalarının yapılması konularında aktif rol almayı planlıyor.”

Haberin Devamı

2023’e yetişiyor

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS Projesi’ne ilişkin ilk anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalandı. Akkuyu’da yapılacak santral 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak. Bu arada Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin işletmeye giriş tarihi; milletler arası anlaşmaya göre 2025 yılı olması planlanırken şirket, 2023 tarihine yetiştireceğini beyan etti. Eylül ayında temel atılıp işe başlanması planlanıyor. Proje kapsamında, ilk etapta 2 bin 400 megavat kapasiteye sahip 2 ünitenin inşaatı tamamlanacak. Akkuyu NGS’nin kalan 2 bin 400 megavatlık iki ünitesi de daha sonra inşa edilecek. Akkuyu NGS’nin maliyetinin 20 milyar doları bulması bekleniyor.

17 yılın en büyüğü

AnlaşmaYA göre, projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak, ihtiyaç duyulan büyüklükte kredi finansmanını çekme imkanı sağlanacaktır. Bu sözleşme aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek olacak. Söz konusu yatırım, yabancı şirketlerin Rusya’nın yurt dışında gerçekleştirdiği projelere yaptığı en büyük yatırım olmanın yanı sıra son 17 yılda nükleer enerjiye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı.

Haberin Devamı