Gazete Vatan Logo

NSA'in internet projesi: 'Define Haritası'

Edward Snowden'ın açıkladığı en son belgeler, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) internetin tamamını haritalandırmak amacıyla bir program geliştirdiğini ortaya koydu. 'Define Haritası' adı verilen program, internetteki tüm faaliyetleri takip etmeyi amaçlıyor.

Alman Der Spiegel dergisinin açıkladığı en son Edward Snowden belgelerine göre, NSA internetin derinlemesine haritasını çıkarmasını amaçlıyor. Define Haritası adı verilen program ile internete bağlı her cihaz, her lokasyon ve her andaki faaliyetin tespit edilmesi hedefleniyor.

Belgelere göre, NSA ve İngiliz istihbarat servisi GCHQ'nun ortak hareket ettiği proje, sadece internetteki büyük trafik kanallarını değil, telekomünikasyon kablolarını bile haritaya eklemeyi öngörüyor. Veri akış kanallarını belirleyecek harita üzerindeki her türlü cihaz ve başta yönlendiricilerin (router) de tespit edilmesi amaçlanıyor.

Der Spiegel'de yer alan habere göre, Define Haritası küresel internetin 'neredeyse gerçek zamanlı' interaktif haritasını çıkarmayı hedefliyor. Define Haritası, ilk olarak Kasım 2013'te New York Times tarafından duyurulmuş ancak ABD'li istihbarat yetkilileri gazeteye yaptıkları açıklamada 'projenin gözetleme için değil, bilgisayar ağlarını anlamak için kullanıldığını' belirtmişti.

Der Spiegel'de yer alan ayrıntılı bilgiler ise Define Haritası'nın çok daha kapsamlı bir amaca hizmet ettiğini gözler önüne serdi. Haberde, 'Bilgisayar Saldırısı ve Çıkar Amaçlı Planlama' desteği veren program bir nevi 'siber savaş haritasını' temsil ediyor. Define Haritası'nın hedefleri arasında ise Alman GSM operatörü T-Mobile'ın sahibi Deutsche Telekom ve bir diğer Alman telekomünikasyon firması Netcologne olduğu belirtildi.

Telekomünikasyon şirketlerinin yanı sıra, iletişim uyduları işleten Steller, Cetel ve IABG gibi şirketlerin haritada kırmızı ile işaretlendirdiklerine dikkat çekildi. Stellar CEO'su Christian Steffen, 'belgelerin şirketi üzerinde casusluk yapıldığına dair delil oluşturduğunu ve bunun suça girdiğini' belirtti. Haberde, NSA'nın hedef alınan şirketlerin veri ağlarını gözetlemeyi ve veri akışını denetlemeyi hedeflediği, ayrıca müşterilerin cihazlarını ulaşan veriler üzerinde de casusluk yaptığı öne sürüldü. (Al Jazeera)

Haberin Devamı