Gazete Vatan Logo

Notu düşürdükten sonra aklı başına geldi

Yılbaşında Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşüren Fitch bu kez şaşırttı. Kuruluş 2017 yılı büyüme tahminini % 2.3’ten % 4.7’ye yükseltti

Notu düşürdükten sonra aklı başına geldi

Ocak’ta Türkiye’nin kredi notunu düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu kez sürpriz yaptı. Dünya Bankası, Morgan Stanley ve Ekonomik Kalkınma ve İktisadi İşbirliği Örgütü’nden (OECD) sonra Fitch de Türkiye’yle ilgili büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Fitch, Türkiye için 2017 yılı ekonomik büyüme tahminini ikiye katladı. Kuruluş 2017 yılı büyüme öngörüsünü yüzde 2.3’ten yüzde 4.7’ye yükselttiğini duyurdu.

Fitch, “Referandumun tamamlanması ve bir sonraki seçimlerin Kasım 2019’da olması nedeniyle potansiyel olarak daha pürüzsüz bir siyasi ortam, yatırım ve tüketimin 2019 ortasına kadar güçlenmesini destekleyebilir” ifadelerini kullandı.

Raporda faiz artışları ve bunun sonucu olarak dövizde sağlanan istikrarın sonucu olarak enflasyonun bu yıl ilk kez Mayıs’ta yıllık bir yavaşlama gösterdiği belirtildi. Fitch hem 2018 hem de 2019 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 4.1 olarak belirledi. Kuruluş bu yıl yüzde 9.5 olarak öngörüdüğü enflasyonun da 2018 yılında yüzde 7.5 ve 2019’da yüzde 7.3 olmasını beklediğini açıkladı. Fitch’in bu yıl sonu için dolar/TL tahmini 3.60 seviyesinde. Fitch Ratings, daha önce Türkiye’nin bu yıl ve 2018’e dair büyüme oranı beklentilerinin sırasıyla yüzde 2.3 ve yüzde 1.3 olduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

‘Seçim olmaması olumlu’

Revizyonla ilgili açıklamada, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 5 büyüme yakalayarak beklentileri aştığına dikkat çekildi. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından hükümetin ekonomik aktiviteleri destekleyici teşvikler sunduğunun altı çizilirken, Kasım 2019’a kadar Türkiye’de yeni bir seçim yapılmayacağından dolayı bunun yatırımı ve tüketimi desteklemesinin beklendiği vurgulandı.

Son kaleyİ Fitch yıktı

Moody’s, Türkiye’ye 2013’ün Mayıs ayında verdiği ‘yatırım yapılabilir’ seviyedeki kredi notunu yaklaşık 40 ay sonra 23 Eylül 2016’da geri aldı. Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin 1 basamak altı olan Ba1 seviyesine indirdi. 18 Mart 2017 tarihinde kredi notu görünümünü durağandan negatife çekti.
Hazine ile anlaşması bulunmamasına karşın Standard&Poor’s darbe girişimi sonrası 20 Temmuz 2016’da kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin 2 basamak altına ‘BB’ye çekti. Türkiye’nin not görünümünü ‘negatif’ oldu.
Fitch, Ocak 2017’de Türkiye’nin kredi notunu ‘BBB-’den ‘BB+’ seviyesine düşürürken, not görünümünü ‘durağan’da bıraktı. Böylece Türkiye, ‘yatırım yapılabilir’ seviyede bulunan son notunu da kaybetmiş oldu. Fitch bu kararıyla büyük eleştiri topladı.
Türk tahviline fon akışı sürecek
Gelişmekte olan piyasalarla ilgili bir araştırma notu yayınlayan ABD’li Citi, Türk tahvillerine yönelik fon akışının Merkez Bankası’nın ihtiyatlı politikaları ve daha düşük enflasyon beklentisi nedeniyle devam edeceğini bildirdi. Politik risklerin geri gelmeyeceği dikkate alınırsa bu durumun Türk Lirası’nı da izole edebileceği vurgulandı. Citi, Meksika Pesosu’nu da en beğendiği gelişmekte olan para birimleri arasında saydı.

Haberin Devamı