Gazete Vatan Logo

Normal şartlarda ne zaman emekli olurum?

Normal şartlarda ne zaman emekli olurum? Sorusu yaklaşık 14 milyon işçinin merak ettiği konuların başında geliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanların gündemde olduğu bugünlerde, SGK’ya bağlı çalışanlar, normal şartlarda ne zaman emekli olurum? Sorusunun cevabını arıyor.

Normal şartlarda ne zaman emekli olurum?

Emeklilikte Yaşa Takılanların sık sık gündemde yer almasının ardından henüz yaş, prim ve hizmet süresini tamamlamayan çalışanlar da emeklilik sorgulaması yapıyor. Normal şartlarda ne zaman emekli olurum? Sorusunun detayları ise haberimizde…

Normal şartlarda ne zaman emekli olurum?

8 Eylül 1999’da 4447 sayılı kanun ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a yükselmişti. Aynı kanun kapsamında prim sayısı da 7 bin güne çıkarılmıştı. 1999 yılında çıkarılan bu yasa bugün gündemden düşmeyen EYT’li sorunun da başlangıcıdır.

Aktif çalışanlar ise 4447 sayılı kanunla birlikte gelen değişikliğin kendi emeklilik durumlarına nasıl etki edeceğini hesaplıyor.

Emeklilik şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir ve vatandaşın emekli olması yaş, prim ödemesi ve hizmet süresi gibi faktörlere bağlanmıştır. Yani, işe ilk giriş ile işin son gününe kadar ödenen prim belirlenen sayıya eşit olmalı, çalışan kişi yasada belirlenen yaşı doldurmalıdır.

Emeklilik tarihi, internet üzerinden, e-devlet sitesinden öğrenilebilir ve sistem üzerinden rahatça emeklilik hesabı yapılabilir.

Haberin Devamı

Emeklilik Tarihi Nasıl Öğrenilir? (4A, 4B ve 4C)

Öncelikle, e-devlet şifrenizin olması gerekli. e-devlet şifresi PTT şubesinden edinilebilir. Şifre edindikten sonra, e-devlet sisteminden TC numarası ve şifresi ile giriş yapılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ara bölümüne hangi emekli hizmetine bağlıysanız (4A, 4B, 4V) o hizmeti yazın ve sorgulama butonuna tıklayın. Açılan sayfadan sigorta bilgileri öğrenildikten sonra, geriye emeklilik yaşı hesaplama formunu doldurmak kalıyor. Sigorta bilgilerinizi doldurduktan sonra, sistem otomatik hesap yaparak sonucu ekrana yansıtır. Böylece normal şartlarda ne zaman emekli olurum sorusunun bilgisini tek bir site üzerinden elde etmiş olursunuz.

4A Hizmet Dökümü Sorgulama

4B Hizmet Dökümü Sorgulama

4C Emekli Sandığı