Gazete Vatan Logo

Nokia, Microsoft’la hayata bağlanacak

Nokia, cep telefonu bölümünü 7.2 milyar dolara Microsoft’a sattı

Apple ve Samsung’la rekabette nefesi kesilen Nokia, cep telefonu bölümünü 7.2 milyar dolara Microsoft’a sattı. Efsane markanın Windows’la tekrar ayağa kalkması bekleniyor

ABD’li teknoloji devi Microsoft, bir dönem cep telefonu denince akla gelen ilk isim olan Nokia’yı satın aldı. Microsoft, piyasa değeri 14.5 milyar dolar olan Nokia’nın cep telefonu birimine 7.2 milyar dolar (5.44 milyar euro) verdi. Son 5 yıldır akıllı telefon pazarında Apple, Samsung ve Blackberry gibi rakiplerinin gerisine düşen Nokia, bu satışla cep telefonundan tamamen çıktı.

Nokia, 2011 yılında Windows ile anlaşma yapmış ve Windows işletim sistemli telefonları kullanmaya başlamıştı. Sloganı ‘Connecting People’ (İnsanları Bağlamak) olan Nokia’nın, bu satışla Microsoft’tan aldığı ivmeyle yeniden atağa kalkması bekleniyor. Tarafların anlaşmayı 2014’ün ilk çeyreğinde tamamlaması hedefleniyor.

Hisseler uçtu

Markanın yeniden değer kazanacağını öngörenler borsada işlem gören hisseleri de uçurdu. Yüzde 45’ten fazla değerlenen hisseler akşam saatlerinde yüzde 35 primle 5.30 dolardan işlem görüyordu. Öte yandan uzmanlar, markanın ucuza satıldığını da öne sürdü. 148 yıllık markaya 7.2 milyar dolar verilmesi ‘Çerez parasına satıldı’ yorumlarına neden oldu. Microsoft, en son online iletişim platformu Skype’a 9.3 milyar dolar vermişti.

Son yıllarda tablet ve oyun konsolu işine girmek isteyen Microsoft’un bu satın alması beklentileri güçlendirdi. Teknoloji sektörü analistleri bu evliliğin sonucunda akıllı tabletlerin piyasaya çıkmasını bekliyor.

Sıra Blackberry satışında

Apple iPhone ve Android işletim sistemli Samsung Galaxy Serisi, akıllı telefon pazarını alt üst etti. İki marka rekor üstüne rekor kırarken Nokia, Motorola ve Blackberry gibi rakiplerin nefesi kesildi. Sıkıntılı günler yaşayan Motorola’nın cep telefonu birimi, 2011’in sonunda Google‘a 12 milyar dolara satılmıştı. Ancak Google’ın markayı yeniden Huawei’ye satması bekleniyor. Son olarak Kanadalı Blackberry de şirketin satışı dahil bir dizi seçeneğin değerlendirildiğini açıkladı. Çin merkezli Lenovo,

Blackberry ile ilgilenebileceklerini açıklayarak markanın ilk taliplisi olmuştu.

Yanan platformdan kurtulacak mı?

ŞİRKETİN CEO’su Stephen Elop’un satışın ardından Microsoft’a geçeceği ifade edildi. Nokia’nın Yönetim Kurulu Başkanı Risto Sillasmaa’nın geçici olarak CEO’luk görevine geleceği belirtildi. 2009’da Bill Gates’in yerine CEO olarak Microsoft’un başına geçen Steve Ballmer da emekliye ayrılacak. Stephenn Elop, 2010’da Microsoft’tan Nokia’ya geçmişti. Elop, bir Finlandiya televizyonunda yaptıklarıyla gündeme gelmişti. Program sunucusuna telefonunun markasını soran Elop, sunucu iPhone çıkarınca elinden alıp yere fırlatmıştı. Nokia sıkıntılı günler geçirirken Elop’un, “Rakiplerimizden gelen yoğun baskı var. Apple akıllı telefonu yeniden tanımlayarak pazarı altüst etti. Yanmakta olan kendi platformumuza benzin döktük. Kaçırdığımız noktalar var” itirafı dikkat çekmişti.

Haberin Devamı