Gazete Vatan Logo

Nobel ödülü YGS kitapçığına!

Paragraf sorularının uzunluğu sosyal paylaşım sitesi twitter’da da günü konusu oldu.

Nobel ödülü YGS kitapçığına!

İşte esprili yorumlar:

-Yılın roman ödülü YGS soru kitapçığına

-Böyle paragraf mı olur?

-YGS Türkçe sorularını kim hazırladı Orhan Pamuk mu?

-Bunlar paragraf sorusu değil, okuma parçası...

-YGS’de paragraf depremi

-O sorular 500 sayfalık psikoloji romanına denkti...

Kitap okumayan zorlandı

Nobel ödülü YGS kitapçığına

Sınav uzmanı Turgay Polat, YGS’yi VATAN’a değerlendirdi: “Sorular uzadı. ÖSYM bu soruların uzayacağını 3 yıldır söylüyordu. Kademeli olarak soruları uzatıyorlar. Bu öğrenciler için kötü bir şey. Daha, doğrusu kitap okumayan nesil için kötü bir durum. Sorular zorladı çünkü. Aslında ÖSYM bu sistem ile kitap okumayı teşvik ediyor. Paragraf soruları uzayacak. Seneye de sorular uzayabilir. Bilgisayar nesli için paragraf soruları zorlaşacak demektir. Bu yıl yapılan YGS geçen seneyle benzer bir sınav oldu. Matematik soruları adaylara kolay gelmiş. Matematikte işleme odaklı yapılandırmacı sorular gelmiş. Fen soruları geçen yılla aynı deniliyor. Coğrafya soruları adaylara özellikle Türkçe Matematik’ten sınava girenlere ters geldi.”

32 net yapan kazanacak

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, yani yaklaşık 16 net yapamayanlar LYS giremeyecek. 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanabilecek. 180 puanı geçebilmek için 32 net yapılması gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.

Sonuçlar 20 gün sonra

Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin “http://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden öğrenebilecek. ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir, geçen yıl yaklaşık 20 gün içinde sınav sonuçlarının açıklandığını belirterek, “Bu yıl elimizden geldiği kadar bu süreyi azaltmayı hedefliyoruz” demişti.

Çok zordu baba!

Sınavın bitimiyle öğrencilerin birçoğu sınav merkezlerinin önünde bekleyen ailelerince karşılandı. Aileleriyle sorular hakkında konuşan öğrencilerden bazılarının soruların zorluğundan, bazılarının ise zamanın yetersizliğinden şikayet ettiği gözlendi. Sınavı iyi geçen öğrenciler, mutluluklarını aileleriyle paylaşırken, sınavının iyi geçmediğini söyleyerek ağlayan öğrencileri aileleri teselli etti.

Haberin Devamı