Gazete Vatan Logo

Nobel Kimya Ödülü bir Türk'e verildi

Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında Türk bilim insanı Aziz Sancar da yer aldı.

Nobel Kimya Ödülü bir Türk'e verildi

Nobel Kimya Ödülü'nü alanlardan biri Prof. Dr. Aziz Sancar oldu.

Nobel Bilim Ödülü kimya dalında ilk kez bir Türk'e verildi.

3'e paylaştırılan Nobel Kimya Ödülü'nü alan diğer isimler Tomas Lindahl ve Paul Modrich oldu.

Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu.


İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen Nobel ödülleri açıklandı.

Geçen yıl kimya dalındaki ödülü Almanya’dan Stefan Hell ve Amerika’dan Eric Betzig ve William Moerner mikroskop alanındaki çalışmalarıyla kazanmıştı.

MARDİN DOĞUMLU

Aziz Sancar, Savur-Mardin'de, 1946 yılında doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı, ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini sürdürdü. Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Dallas'ta Teksas Üniversitesi'nde doktorasını Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerine 1977 yılında ve Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.
1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı.
288 makale ve 33 kitap yayınladı.
Prof. Sancar, ABD 'de Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesi ve Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı.
Sancar, Chapel Hill'de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor.
ÖDÜLÜNÜ 10 ARALIK'TA ALACAK
Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Ödül, 3 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında.
2014 yılı Nobel Kimya Ödülü 'nano dünyaya kapı aralayan', 'süper çözünürlüklü floresan mikroskobu' geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.
2006 yılında da ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.

Haberin Devamı