Gazete Vatan Logo

Nobel Barış Ödülü cinsel şiddetle mücadeleye

Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasını durdurmaya yönelik çabalarından ötürü tecavüz mağdurları için kurduğu klinikle Kongolu Dr. Denis Mukwege ve aylarca DEAŞ’ın tecavüzlerine uğrayan Nadia Murad’a verdi.

Nobel Barış Ödülü cinsel şiddetle mücadeleye

Mukwege ve Murad’ın, ‘savaş ve silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar’ nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi. Hayatının çoğunu Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki cinsel şiddet mağdurlarına yardım etmeye adayan jinekolog Denis Mukwege, yıllardır tecavüz mağdurlarının tedavisi için uğraşıyor ve binlerce kişiyi tedavi ettiği biliniyor. Kongolu doktor, aralarında BM insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödüle sahip.

Ezidi aktivist tecavüz mağduru

DEAŞ tarafından 2011’de 21 yaşındayken kaçırılan ve 6 erkek kardeşi öldürülen Ezidi aktivist Nadia Murad, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya’ya gitmişti. Eylül 2016’da BM İyi Niyet Elçisi ilan edilen Murad, 2017’de Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü’ne layık görülmüştü. Kaçtığından beri insan ticaretini durdurmak için mücadele veren Murad, BM’deki görevi sırasında ise özellikle insan ticareti mağduru mülteci kadın ve genç kızlar konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Bu yıl ödül için 216’sı kişi, 115’i kurum olmak üzere toplam 331 aday bulunuyordu.

Haberin Devamı