Gazete Vatan Logo

Niye fiili durumu yasal hale getiriyoruz?

Niye fiili durumu yasal hale getiriyoruz?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili “Şimdi rejimi değiştirmek için fırsat kolluyorlar. OHAL’le biz bu düzeni nasıl değiştirebiliriz? İşsizlik var, yoksulluk var, hapishanelerde binlerce insan var, mağduru var. Bunları bırakmışlar. Bir kişinin derdine düşmüşler. Ona koltuğu nasıl ikram edeceğiz, diye. Buradan siyasi partilerimizin saygıdeğer genel başkanlarına seslenmek isterim. Cumhurbaşkanı seçilen kişi TBMM’de öngörülen yemini etmiştir. Yemine sadık kalacağına dair namus ve şeref sözü vermiştir. Eğer kuralın dışına çıkarsa bizim görevimiz ona kuralları hatırlatmaktır” şeklinde konuştu.

‘Anayasa’ hatırlatması

Başkanlık sistemiyle ilgili ‘Fiili durum var’ yorumlarını eleştiren Kılıçdaroğlu, ‘Fiili durum var, fiili durumu yasal hale getirelim’. Niye fiili durumu yasal hale getiriyoruz? Neden ona ‘Sen neden yasalara uymuyorsun, Anayasa’ya uymuyorsun’ diye bir hatırlatma ihtiyacı duymuyoruz? Eğer onun isteğini yerine getireceksek, bir kişinin arzusunu yerine getireceksek o zaman bu parlamentonun iradesi ne oluyor? İmzaladığımız bu metin ne oluyor? Bu metne bağlı kalmak, imzamızın arkasında durmak namuslu, onurlu olmanın birinci şartı değil midir?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Koşaner’in istifası

Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner’in istifasını anımsatarak, “Balyoz iftirasından 14 general/amiral ve 58 albayın tasfiyesine engel olmak için Genelkurmay Başkanı’nın girişimlerini dikkate almayan yetkili makamlar kimlerdir?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, “OHAL’i kullanan irade, o siyasi iradedir. Türkiye’yi adım adım darbeye taşıyan irade o iradedir. Bu konuyu soruşturan savcılara sesleniyorum öğrencileri, öğretmenleri, garibanları bırakın, eğer sorgulayacaksınız, Türkiye’yi adım adım darbeye taşıyanları sorgulayın” ifadesini kullandı.

DEVLET BAHÇELİ’YE

‘Teslim alınmış durumdasınız’

Darbe girişiminden sonra Meclis’te grubu bulunan 4 partinin ortak imzasıyla yayımlanan bildiriyi hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Altını çizdiğimiz bir şey var. ‘Demokratik parlamenter sistemi yıllar içinde geliştirmiş’ diyor. Yani demokratik parlamenter sisteme sahip çıkan bir TBMM var. Şimdi ben Sayın Meclis Başkanı’na ve diğer siyasi partilerin liderlerine ‘İmzanızı inkar mı ediyorsunuz, imzanıza sahip mı çıkıyorsunuz?’ sorunu sormak zorundayım. İmzaya sahip çıkıyorsanız demokratik parlamenter sisteme de sahip çıkacaksınız. İmzama sahip çıkmıyorum, diyorsanız; demokratik parlamenter sistem kalkabilir, diyorsanız o zaman siz başkaları tarafından teslim alınmışsınız demektir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

BİNALİ YILDIRIM’A

‘Koltuğunuzun hakkını verin’

“Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda bugüne kadar hükümet yetkilileri TBMM’yi sağlıklı bilgilendirmemişlerdir. Dış politikada Cumhurbaşkanı en son konuşacak adamdır. Başbakan konuşmuyor, Bırakın Türkiye’nin ortak ses çıkarmasını aynı iktidar ortak ses çıkarmıyor. En büyük sıkıntı da orada zaten. Dış politikayla ilgili hedefleri kim belirliyor? Sayın Cumhurbaşkanı. Sorumluluğu var mı? Anayasa’ya göre yok” eleştirisini getiren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: Musul konusunda Türkiye’nin masanın dışında tutulması, dış politikadaki en büyük yenilgilerimizden biridir. Irak ve Suriye politikasına bakın. Kaybeden bir ülke var. O da Türkiye.

Haberin Devamı