Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

Nitelikli eleman probleminin temelinde sınav sistemi yatıyor

İnsan dünyasının uzmanlarından eğitimde sınav sistemine eleştiri geldi. Üniversiteyi kazandıktan sonra çalışmayı bırakan ve üniversite dönemini gerektiği ölçüde verimli geçirmeyen öğrencilere dikkat çeken uzmanlar “üniversiteyi kazanayım yeter” algısının nitelikli eleman problemine yol açtığı yönünde birleşti.

İş dünyasının nabzını tutan içerik portalı wise.tv, nitelikli eleman problemi konusunda yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Uzmanlara göre eğitim sisteminin sınav endeksli olması iş dünyasına yönelik nitelikli elemanın yetişmesini güçleştiriyor. Uzmanlar işe alım süreçlerinde öğrencilerin sınav başarılarına ve not ortalamalarına değil, aksine staj, proje ve iş tecrübelerine öncelik verildiğini söylüyor.

Öğrencilerin üniversite 1. sınıftan itibaren iş dünyasına yönelik çalışması gerektiğini belirten uzmanlar mevcut eğitim sisteminin iş dünyasını besleyemediği görüşünde.

Türkiye’de ve dünyada konjektörün değişmesi ile birlikte üniversitelerin misyonunun arttığı, dolayısıyla başarılı öğrencilerin üniversiteyi kazanıp dinlenmek yerine iş dünyasına hazırlanmaları gerektiğini ifade ediliyor.

Araştırma sonuçları üniversiteye hazırlanan öğrencilere de önemli ipuçları veriyor: Uzmanlara göre, iş dünyasının taleplerini karşılamada kendini yetiştiren ve staj yapan öğrenciler, hangi üniversitede olursa olsun öne çıkıyor ve tercih ediliyor. Üniversiteyi kazanmayı nihai amaç olarak gören öğrenciler ise iş hayatına psikolojik olarak hazırlanamıyor ve işsizlik problemi yaşıyor. Şirketlerse artık diplomaya değil tecrübeye bakıyor.

Haberin Devamı