Gazete Vatan Logo

Nisan’da başlıyor

Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için “Nisan ayının başında arazide ilk betonun dökülmesi planlanıyor” açıklamasını yaptı.

Nisan’da başlıyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşasına Nisan ayında başlayacaklarını açıkladı. Lihaçev, “Nisan ayının başında Akkuyu’daki arazide ilk betonun dökülmesi planlanıyor” dedi. Nükleer santral arazisindeki çalışmaların başlaması için 101 lisans gerekli olduğunu da kaydeden Lihaçev, bunların 90’ını aldıklarının altını çizdi.

20 milyar dolar yatırım

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan ve 20 milyar dolar yatırım maliyeti öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Ekim ayı sonuna doğru sınırlı çalışma izni alınmıştı. Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için “Yeni istihdam alanları yaratacak bu proje, Türk-Rus ekonomik ilişkilerinin geliştirimesinin ekonomik garantörü olacak” demişti.

4 reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk ünitesi, 2023’te, diğer ünitelerin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor. Buna göre santral 2026 yılında tam kapasite üretime geçecek. Her biri 1.200 MW kapasiteli santral, 4 bin 800 MW kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.

Haberin Devamı

Temeli iki lider birlikte atacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in, Nisan ayının ilk haftasında Türkiye’de bir araya gelmesi bekleniyor. İki lider, Türk-Rus Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK), 7’nci toplantısına başkanlık edecek. Daha sonra iki liderin Santral’in temel atma törenine katılması bekleniyor.
Rosatom gelirlerinin yüzde 20’sini Türkiye’ye ödeyecek
Yap-sahip ol-devret modeline göre tamamlanacak olan projede Türkiye’nin Rosatom’a 15 yıl süreyle, kw/saat başına 12.35 cent ortalama elektrik ücreti ödeyeceği ve bunun enflasyona uyarlanmış fiyat olmadığı bildirilmişti. Rosatom, kendi yatırımını çıkardıktan sonraki gelirlerinin yüzde 20’sini Türkiye’ye ödeyecek. Yap-sahip ol-devret modelinin, Rosatom’un gelişmekte olan ülkelerde kullandığı standart model olduğu belirtilirken, uyguladıkları başka modeller de bulunuyor. Bu modelde ülke, tesisi satın almak yerine Rosatom’a üretilen elektrik için ücret ödüyor. Akkuyu Projesi, 20 milyar dolar maliyetiyle Rusya’nın kamu kuruluşu olan Rosatom’un elindeki büyük kontratlardan biri.

Haberin Devamı