Soyunmak için yeterince cesur musun?

Sanat için soyunanlar, Spencer Tunick projeleri için gönüllü olanlar nasıl soyunduklarını anlattı!

Haberin Devamı


* İlk olarak afişleri gördük Dublin sokaklarında; “Yeterince cesur musun?” diyordu. Kışkırtıcıydı...

* Keyifle giderken birden otobüs içi fazlaca ısındı ve ilk “emir” geldi: Soyunun!

* Dövmeli olanları genellikle arka sıralara koydu. Ben de istek üzerine gözlüğümü takmadım, elime aldım.




Dünyanın Antartika dahil tüm kıtalarında, 75 ayrı merkezde 200 bini aşkın kişi, 46 yaşındaki ABD’li fotoğraf sanatçısı Spencer Tunick’in objektifi karşısında anadan doğma soyundu.
Meksika’da 18 bin kişi onun çekimleri için gönüllü olarak elbiselerini bir kenara bıraktı; Tunick, Avustralya’da Sidney Opera Binası’nda 5 bin 200 kişiyi ‘en çıplak halleriyle’ görüntüledi.

Foto galeri için tıklayın


NELER YAPMADI Kİ

Tabii tüm bunlar kolay olmadı. Tunick, kimi zaman çekim yaptığı şehrin tüm misafirperverliğinden yararlandı, kimi zamansa tutuklandı. Hollanda’nın başkenti Amsterdam, çekimlere gönüllüydü; ‘Dream Amsterdam’ adlı proje için 2 bin kişi, şehrin nehir ve köprülerinde, bisikletle sokaklarda çıplak poz verdi. Onun için fotoğrafta ilgiyi insana çekmek esastı, bunun için elinden geleni yaptı.

NEREDE SOYUNUYORLAR?

İnsanlar niye soyunuyor? Tunick'in sanatsal şöhreti, farklı toplumların çıplaklığa farklı yaklaşımları ışığında yanıtlarınız olabilir...
Peki ya, Spencer Tunick'in projelerine katılanlar nerede, nasıl soyunuyor? Hiç düşündünüz mü? Evlerinden oraya ışınlanmıyor olmalılar...
Geçtiğimiz yıllarda bir fotoğraf gördüğünü hatırlıyorum; AP ya da Reuters'da; onlarca çıplak insanın arasında orta yaşlı bir adam, üzerinde sadece bir palto ve ayağında havlu terliklerle dolaşıyordu. O ve çevresindeki onlarca insanın omzunda İkea’nın dev mavi alışveriş poşeti vardı.
Nedense hiç dikkat etmediğim bir ayrıntıyı orada fark ettim; bu adamlar çekimlere çıplak gelmiyorlardı herhalde!

SANAT İÇİN STRİPTİZ

Nerede soyunuyorlar? O an nasıl oluyor? Giysiler nasıl kaybolmuyor? Sorularıma yanıt bulmak için ilk işim, Spencer Tunick’in internet sitesine girip bir daha ki ‘sanat için striptiz’ etkinliğine kaydolmak oldu!
İsmini, e-mail adresini, yaşını ve işini yazıyor, oradaki beş kareden ten rengini seçiyorsun! Sonra “Bilgi alayım” derken giysiden olmanın pek akıllıca olmadığı kanaatine varıp, ‘daha önce soyunan’ birkaç kişiye ulaştım. İşte Tunick için Dublin, Sidney ve Manchester’da soyunan 4 kişinin izlenimleri...

*************

ALISTAR FENNESSY (35 reklamcı), Dublin
Otobüs ısındı ve emir geldi: Soyunun


İlk olarak afişleri gördük Dublin sokaklarında; “Yeterince cesur musun?”
diyordu. Kışkırtıcıydı... Spencer Tunick’i de biliyorduk. İki arkadaş, internetten
katılım formu (isim, yaş, meslek, ülke, ten rengi seçimi) doldurduk.
-Sonra onaylandığımıza dair bir mesaj aldık. Aynı mesaj, buluşma yerimiz
olan ve gizli tutulan otobüs durağının yeri ile
buluşma saatini de söylüyordu.
- Saat 03.00’te otobüse bindik. Çekimler gün doğarken yapılacaktı. Otobüste, herkes soyunmayla ilgili espriler yapıyordu.
- Yanımdaki iki kızdan biri, “Daha önce hiç çıplak erkek vücudu görmedim” diyordu, 18 yaşındaydı. O öyle deyince, ilk bana bakacağını düşünerek kendimi biraz garip hissettim ama başka çaremiz yoktu!
- Keyifle giderken birden otobüs içi fazlaca ısındı ve ilk “emir” geldi: Soyunun!


************

ALEX RESNICK (34, avukat), Dublin
Dövmeliler arkaya gözlükler ele lütfen

- Soyunduk ve giysilerimizi şeffaf poşetlere koyduk. İnişte, giysilerimizi, onlardan sorumlu olacak insanlara teslim ettik. Artık tamamen çıplaktık...

- Sonra sürekli sıraya girdik; ortak alandan kahve almak için sıraya, biraz atıştırmak için sıraya... Ancak en garibi de tuvalet için izin istemekti!
- Bir süre sonra kendini acayip rahat hissediyorsun. Kiminin ‘çenesine vuruyor’; çok konuşuyor ya da sürekli espri yapıyor. Kimi dans ediyor!
- En kötü şey üşümek! Üzerine alabileceğin hiçbir şey yok. Bizi yönlendiren herkes montlarla! Tunick “Elimden geldiğince çabuk bitireceğim çekimleri” diyor; esprili tarzı ve herkesin birbirine desteğiyle gerçekten de öyle oluyor.
- Tunick, en doğal olanları en çok seviyor. Dövmeli olanları genellikle arka sıralara koydu. Ben de istek üzerine gözlüğümü takmadım, elime aldım.

********

JAMES SHAH (32 müzisyen), Sidney
Kızlar çıplak poz vermemi seksi buluyor

- Bakmadım desem yalan! Karşılaştırma yapıyorsun. “Kiminin vücudundaki
büyük, kiminin küçük olan öğeler” seni daha iyi ya da kötü hissettirebiliyor.
- Bir erkek olarak cinsel bir şey hissetmekten korkmuştum başta. O doğallık ve aynılık içinde, biraz şaşkınlık, biraz da üşümenin etkisiyle belki, hiç öyle bir şey hissetmedim.
- Bir süre sonra insanlar birbirine bakmaz hale geliyor. Ancak bizimle soyunanlar arasında Grant Denyer da (Avustralyalı ünlü TV sunucusu) vardı. Onu görüntülemek isteyen de olduğundan, Denyer’ın işi zordu.
- Bizim yer aldığımız bölümleri gösteren birer fotoğraf hediye edildi. Evimin salonuna kocaman astım. Şimdi “Hangisi çıplak James, bulun” oyunu oynuyoruz eve gelenlerle... Ama kızlar genellikle fotoğrafı görünce bu yaptığımı çok seksi buluyor!

*********

AIMEE FLAX-CLARK (25, tiyatro oyuncusu)
Manchester Mahallenin esnafıyla çıplak kalmışsan!

- Ben bornozumu da götürmüştüm. Giysilerimizi bize dağıtılan Ikea poşetlerine koyduk. İlk önce biraz ‘utanç verici’ geliyor... Önce soyunmaktan korkuyorsun. Sonra bir bakıyorsun, “Giyinik kalan son kişi olma” endişesiyle dolmuşsun!
- 4 bin kişi başvuruyor, biz 1000 kişi seçildik, kriter neydi bilmiyoruz. Çünkü
şişman da vardı, çok zayıf da... Yaşlı da, tekerlekli sandalyede olan da...
- Tunick bir merdivenin tepesinde çalışıyor. Çekim ekibinden birileri sürekli
megafonla direktif veriyor: “Başınızı kaldırın, sağa bakın, koşun, sarılın”.
- Aynı çekim için soyunan arkadaşlarımdan biri, “Otobüsteki şoförü
tanıyordum, iki arkamda oturan kadından her gün kahve alıyorum. Birlikte
soyunduk” diyordu. İşte bu biraz garip. Ama bunu yaptıktan sonra, insan
kendini bir basamak atlamış gibi hissediyor.

DİĞER YENİ YAZILAR