Gazete Vatan Logo

Niksar'da gece paniği

Tokat'ın Niksar İlçesi'nde oturanların birçoğu, güneş tutulmasının ardından deprem olacağı iddiaları yüzünden günlerdir çadırlarda yaşarken, dün gece "Suşehri İlçesi'nde kaplıca suları ısındı, su seviyesi arttı. Deprem geliyor" söylentisi paniğe neden oldu

Daha önceki söylentilere itibar etmeyenler bile evlerini boşalttı. İlçe tamamen boşalırken, halk geceyi açık alanlarda kurduğu çadırlarda ve araçlarının içinde geçirdi.

Elazığ Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, güneş tutulması sonrasında 3-10 nisan tarihleri arasında Niksar merkezli büyük bir deprem olacağını iddia etmiş, iddialarını noter kanalıyla da onaylatmıştı. Bilimadamlarının, "Güneş tutulmasıyla depremin bir bağlantısı yok" açıklamalarına rağmen tedirgin olan bazı aileler kurdukları çadırlara yerleşmiş, bazı aileler de ilçeyi terkedip başka illerdeki yakınını yanına gitmişti. Bazı Niksarlılar da bahçelere ve boş alanlara çadırlar kurmuş, ancak evlerinde kalmaya devam etmişlerdi.

"SULAR ISINDI DEPREM OLACAK' PANİĞİ
İlçe halkının tüm bu tedirginlikleri sürerken, dün saat 22.30'dan itibaren "Suşehri İlçesi'nde kaplıca suları ısındı ve yükseldi, deprem geliyor" söylentileri kulaktan kulağa yayılmaya başladı. Bu söylenti kısa sürede 45 bin nüfuslu ilçeyi boşalttı. Evlerinde kalan Niksarlılar da sokaklara çıktı. Daha önceden çadır kuranlar buralara yerleşirken, bazılarıda boş alanlara çektikleri araçlarının içinde geceyi geçirdi. Niksarlılar'ın büyük bölümü otomobilleriyle şehri terk edip, Tokat ve çevre illerdeki yakınlarının yanına gitmek üzere yola çıktı. Bazı aileler de depremde hasar görmeyeceğini düşündüğü Çamiçi Yaylası'ndaki evlerine gitti.

TALAN VE HIRSIZLIĞA KARŞI ÖNLEM
İlçede yaşanan bu panik havası nedeniyle Emniyet Müdürlüğü'nde tüm izinler kaldırıldı, izinli olan personel göreve çağrılarak, boşalan mahallelerde hırsızlık ve talan olaylarına karşı önlem alındı. Polis, sokakta bekleyenleri evlerine dönmeleri için ikna etmeye çalıştı. Ancak panik havası dinmedi ve ilçede hemen hemen kimse evlerine dönmedi.

İlçedeki panik havası, sabah saatlerine kadar sürdü. Çok sayıda kişi günler öncesinde kurduğu çadırlarda yaşamaya devam ederken, dün geceki söylenti üzerine araçlarında sabahlamak zorunda kalanların büyük çoğunluğu sabah saatlerinde evlerine döndü.

SÖYLENTİ ÇIKARANLARA ÖFKE
Evlerine dönen Niksarlılar, "Deprem geliyor" söylentisini çıkarlanlara karşı öfkeli. Berberlik yapan Mehmet Sebzecigil, "Geceyi dışarıda geçirdik. Otomobilde yattık. Sabah olunca da evimize işimize döndük" dedi. Emekli zabıta memuru Mehmet Kapağan ise "Bir anda söylenti yayıldı. Hacı yolu bekler gibi deprem beklemeye başladık. Çoluk çocuk çadırda yattık. Sabah kalktığımızda her tarafımız tutulmuştu. Çok üşüdük. Bu gece evimde yatacağım. Ne olursa olsun çıkmayacağım" dedi. 1939 depremini de yaşayan 90 yaşındaki Mehmet Aybak, "Söylenti çıkınca evler boşaldı. İlçenin kaderiyle oynuyorlar. İnsanları yuvalarından etmeye, sıcak yataklarından ayırmaya, huzurlarını bozmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

Haberin Devamı