Gazete Vatan Logo

Nijerya seçimine Türkiye damgası

Nijerya seçimine Türkiye damgası

Nijerya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi, kampanya stratejisini İstanbul merkezli KA Araştırma şirketinin oluşturduğu muhalif aday Muhammedu Buhari oldu.

Nijerya’da hafta sonu gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimini, muhaliflerin adayı General Muhammedu Buhari kazandı. Daha önce 3 kez cumhurbaşkanlığı için aday olan Buhari zafer konuşmasında, Nijerya halkının değişimden yana oy kullandığını söyledi. Seçimi kaybeden şu anki Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan’ı “barışçıl bir şekilde iktidarı devreden değerli bir rakip” olarak tanımlayan Buhari, “Dünyaya

demokrasiyi benimsemiş bir halk olduğumuzu gösterdik. Tek partili devlet düzenini geride bıraktık” dedi.

Boko Haram etkisi

Seçmenlerin birçoğu, Buhari’nin terör örgütü Boko Haram’a karşı Jonathan’dan daha etkin şekilde savaşacağına inanıyor. Örgütün saldırılarından en çok etkilenen ülkenin kuzeybatı bölgelerinde oyların çoğunun Buhari’ye gitmesi de, bu inancın bir göstergesi.

İlk kez oluyor

Buhari, 1983 yılındaki darbenin adından 1984-1985 yılları arasında da ülkeyi yönetmişti. Değişik yelpazedeki 4 muhalif partinin kurduğu ‘Tüm İlericiler Kongresi’nin (APC) adayı olan Buhari, ülkede cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ilk muhalefet adayı oldu.

Haberin Devamı

Mayısta bırakacak

Goodluck Jonathan, Buhari’ye yenildiğini kabul ederken, “Ülkeme özgür ve adil seçim sözü vermiştim. Sözümü tuttum” diye konuştu. Jonathan, Buhari’ye görevini resmen 29 Mayıs’ta devredecek.

Kapı kapı dolaştılar
APC ittifakı, Cumhurbaşkanı Jonathan’a karşı güçlü bir kampanya yürütmek için ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyasında da yer alan Amerikan AKPD isimli şirketle anlaşmıştı. AKPD de daha önce çalıştığı Bülent Kılınçarslan’ın Türk şirketi KA Araştırma’dan seçmenin nabzını tutmak için yardım istemişti. Kılınçarslan ve ekibi 1.5 yıl süreyle Nijerya’da 37 bölgede anket ve araştırma faaliyetleri yürüttü.
Sorunlar belirlendi
Anketler sonucunda seçmenin öncelikli sorununun işsizlik ve yolsuzluk olduğu belirlendi. Bunun üzerine ‘Change’ (Değişim) sloganı ön plana çıkarılan afişler hazırlandı. Ayrıca ‘Yeni Nijerya’nın yol haritası’ isimli bir manifesto hazırlandı. İşsizlik, yolsuzluk, eğitim, tarım ve konut alanında izlenecek politikalar halka anlatıldı.

Haberin Devamı