Gazete Vatan Logo

Nihayet tahliye!

Balyoz,?Ergenekon gibi davalarda sanıkların tahliye olmasının ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’daki davada 5 tutukluya özgürlük kararı çıktı.

Çok sayıda askerin sanık olduğu gizli bilgi ve belge bulundurma davasında Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı üzerine yerel mahkeme infazın durdurulmasına ve beş sanığın tahliyesine karar verdi.

İstanbul merkezli ’askeri casusluk’ davası olarak da bilinen 43 sanıklı ’gizli bilgi ve belge bulundurma’ davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin, ’Adil yargılanma haklarının ihlal edildiği’ yönünde karar vermesinin ardından Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden infazın durdurulması kararı çıktı. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından, gerek ağır ceza mahkemelerinin yapısının değiştirilmesinden, gerekse de Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ’hak ihlali’ kararından sonra, Balyoz ve Ergenekon davalarından cezaevinde kalan asker tutuklular serbest bırakıldı. İstanbul merkezli ’gizli belge bulundurma’ davasında ise 43 TSK mensubu çeşitli cezalara çarptırıldı. Bu cezalar da Yargıtay’da onandı.

Haberin Devamı

Oybirliğiyle alındı

Bu gelişme üzerine haklarında yakalama kararı çıkartılan kişilerden Deniz Yarbay Tamer Çetin, Albay Necmi Yıldırım, Astsubay Adnan Yılmaz, Uzman Çavuş Alpay Aksu ve kadın sivil memur Hatice Senay Sarıgöz tutuklandı. Diğer 38 sanık için ise yakalama kararı uygulanmadı. Toplam 43 sanığın avukatları, 6 Ocak 2014’ten itibaren Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurularda bulundu. Bir yıl sonrasında 9 Ocak 2015 Cuma günü, Anayasa Mahkemesi, dijital delile dayalı mahkumiyet kararları onanan 43 sanık için, ’Adil yargılanma haklarının ihlal edildiği’ kararını oybirliği ile aldı.

İnfazlar durdu

Bu gelişmenin ardından Anayasa Mahkemesi’nin açıkladığı özet kararın, yargılamanın yapılacağı İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasıyla avukatlarda tutuklu 5 sanık için tahliye başvurusunda bulundu. Mahkeme de tahliye kararı verdi.

Bu karar doğrultusunda, Deniz Yarbay Tamer Çetin İzmir’de, Albay Necmi Yıldırım Ankara’da, Astsubay Adnan Yılmaz ve Uzman Çavuş Alpay Aksu Eskişehir’de, kadın sivil memur Hatice Senay Sarıgöz’ün ise Antalya’da kaldıkları cezaevlerinden tahliyesi için hazırlık başladı. Haklarında yakalama kararı bulunan 38 kişi için de infazın durdurulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

İzmir’de AYM vizesi çıkmadı!

İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen ‘askeri casusluk’ davasının 16’ıncı duruşmasına 32 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Sanık avukatlarından Erhan Tokatlı, iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç hakkında HSYK soruşturması açıldığını hatırlattı. 17-25 Aralık soruşturmalarının ’Hukuka aykırı deliller’ gerekçesiyle kapatılmasını emsal gösteren Tokatlı, “Bu sanıklar, TSK’ya kurulan kumpasa vasıta oldular. Bu dava, hem yasal hem de vicdani olarak artık bitirilebilir” dedi. Avukatlar Mahmut Elmas ve Bilge Özer, İstanbul 3’üncü Ağır Ceza ve Diyarbakır’daki bir mahkemenin benzer bir istemde bulunulan davada, dosyayı AYM’ye gönderdiğine dikkat çekti ve aynı talepte bulundu. Mahkeme bu istemi kabul etmedi. Duruşmada tanık polis memuru Erkan Uzaytepe, bir sanık evindeki buzdolabının arkasında bulunan hard disklerle ilgili, “Hard diskler gazetenin üzerindeydi. Gazete kağıdı sararmıştı, tozlanmıştı ama hard disk temizdi” dedi.

Haberin Devamı