Gazete Vatan Logo

New York’un kralı Trump

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Donald Trump, memleketi New York’taki ön seçimde oyların yüzde 60’ını almayı başardı

New York’un kralı Trump

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde siyasi partileri temsil edecek adayların belirlenmesi için yapılan ön seçimlerin New York eyaleti ayağında beklendiği gibi Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump ile Demokrat Parti’den Hillary Clinton rakiplerini geride bıraktı.

Trump oyların yüzde 60’ını, Ohio Valisi John Kasich yüzde 25, en büyük rakibi Teksas Senatörü Ted Cruz ise yüzde 15’ini aldı. Trump sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, kampanya süreci sonunda en yüksek tahminlerin bile üzerinde delegeye sahip olacağını belirterek, New Yorklulara destekleri için teşekkür etti.

‘Emlak kralı’ lakaplı Trump, memleketi olan New York’ta ön seçimleri kazanacağına kesin gözüyle bakıyordu. Trump konuşmasında, ‘gördüğü sonuç karşısında başkan adaylığı konusunda artık bir yarışın söz konusu olmadığını söylerken, rakibi Cruz’un matematiksel olarak adaylık yarışından elendiğini öne sürdü. Cumhuriyetçi Parti’de aday seçilmek için gereken delege sayısı bin 237. Adaylık yarışında Trump, 845 delegeyle birinci konumda. Trump’ı 559 delegeyle Cruz izlerken, Kasich’in delege sayı 147.

Haberin Devamı

Hillary de fark attı

Demokratlarda ise eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton oyların yüzde 58’ini, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ise yüzde 42’sini elde etti.

King Kong benzetmesi

Başkanlık seçimlerinde Trump’ı desteklediğini duyuran New York Post gazetesi, son kapağında milyarder işadamını New York’ta terör estiren dev goril ‘King Kong’a benzetti.

Partisinin adayı seçilmiş gibi konuştu

Clinton, New York’taki ön seçimi kazanmasının ardından yaptığı zafer konuşmasında partisinin başkan adayı seçilmiş gibi konuştu. Clinton, Sheraton Oteli’nde düzenlenen kutlama gecesinde yaptığı konuşmada, kadın çalışanlara eşit haklar, eğitim, göçmenlik, azınlıklar, çevre, ayrımcılık, sosyal güvenlik, şiddet ve silah reformu gibi konulara değindi.

Seçmen kimseye oy vermek istemiyor

NBC haber kanalı ve The Wall Street Journal gazetesinin ortaklaşa yaptığı son anket, ABD’li seçmenlerin büyük bölümünün, başkanlık seçimlerinde öne çıkan isimlerden hiç birisine oy vermeyi düşünmediğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 68’i hiç bir koşul altında Trump’a oy vermeyi düşünmediğini söylerken, bu oran Ted Cruz’da yüzde 61’e, Hillary Clinton’da ise yüzde 58’e geriledi. Siyasi analistler, mevcut durumda Kasım ayındaki seçimlerde birçok seçmenin sandık başına gitmemeyi tercih edebileceği yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı