Gazete Vatan Logo

New York Times’a Barguti tepkisi

İsrail, cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan El Fetih’in önde gelen isimlerinden Mervan Barguti’den ‘lider’ ve ‘milletvekili’ diye bahseden New York Times gazetesine ateş püskürdü

New York Times’a Barguti tepkisi

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, hafta sonu yayınladığı baş yazısı nedeniyle İsrail yönetimini karşısına aldı.

Gazete pazar günü, El Fetih’in hapisteki liderlerinden Mervan Barguti’nin kaleme aldığı bir yazı yayınlamıştı. Barguti yazısında, İsrail hapishanelerindeki yaklaşık 2 bin Filistinlinin, ‘İsrail’in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi’ için başlattığı açlık grevini savunmuştu. Gazete, yazının sonunda Barguti’yi tanıtırken, ‘lider’ ve ‘milletvekili’ kelimelerini kullanmış, hangi suçtan hapis yattığına ise değinmemişti.

New York Times’a ilk tepki, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’dan geldi. Netanyahu, Dimona kentini ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Barguti’den ‘lider’ ve ‘vekil’ şeklinde bahsetmek, (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’dan çocuk doktoru diye bahsetmek gibi birşey” şeklindeki sözleriyle New York Times yöneticilerine çıkıştı.

Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid, Times of Israel gazetesi için kaleme aldığı yazıda, New York Times’ın bilinçli bir şekilde Barguti’nin geçmişini görmezden geldiğini iddia etti. İsrail’in eski Washington Büyükelçisi Michael Oren de New York Times yöneticilerini ‘gazetecilik aracılığıyla terör saldırısı düzenlemekle’ suçladı ve İsrail yönetimini gazeteye karşı adım atmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Artan tepkiler üzerine New York Times yönetimi, bir açıklama yayınlayarak baş yazıyı geri çekti. Gazete yazıda, Barguti’nin ne nedenle hapis yattığı konusunun açıkça ifade edilmediğini kabul ederken, “Barguti cinayet ve terör örgütü üyeliği suçlarından 5 kez müebbet hapse mahkum edilmişti. Kendisi İsrail yargısını tanımadığı için mahkemede savunma yapmamıştır” ifadelerini kullandı.