Gazete Vatan Logo

New York Times:

Wall Street’in ağır toplarının yerini Garanti gibi cesur bankalar alıyor

“Yaşanan global kriz nedeniyle Wall Street’in ağır toplarının yanaşamadığı büyük alımlar artık görece küçük ama cesur Türk bankalarınca fonlanıyor.” New York Times işte kredi piyasasındaki değişimi böyle analiz etti ve ekledi: Piyasa koşulları, küçük bankalara şimdiye kadar rekabet edemedikleri bir alanda yeni bir pencere açtı. Garanti, İş Bankası gibi bankalar birden kendilerini Wall Street’in masasında buldu...

Türk bankalarının yaşanan kredi krizine rağmen, son dönemde büyük ölçekli alımlara finansal kaynak sağlaması New York Times’a haber oldu. New York Times’ın, “Büyük bankalar kaçarken, para teklif etmek” başlıklı yazısında şu ifadeler kullanıldı:
Türkiye Garanti Bankası global finansal devler listesinde yer almıyor. Ancak Türk banka, Wall Street’in ağır toplarının gitmeye korktuğu yerlere gidiyor. Garanti, Türkiye’nin en büyük süpermarket zinciri Migros’un Şubat ayındaki 3.3 milyar dolarlık satışını fonlayan 3 Türk bankadan biri. Büyük Wall Street bankaları, kendi finansal zayıflıklarının da etkisiyle bu alımı fonlama konusunda geride kaldı.
Baltıklardan Akdeniz’e kadar olan bölgede Garanti gibi küçük bankalar, finansal kredi kriziyle boğuşan büyük bankalarının yarattığı boşluğu dolduruyor.

Büyüklerin iştahı bitti

Birçok küçük Avrupalı kredi kuruluşu, bölgedeki devler riskli mortgage yatırımları ile uğraşırken, önemli yatırımlara büyük ölçekli kredi sağlıyor. Wall Street’teki sıkıntılar, bu görece küçük bankalara, önemli anlaşmaları fonlamak için önemli bir fırsat yarattı.
Migros’u alan BC Partners fonunun ortaklarından Nikos Stathopoulos, kredi bulma sürecini anlatırken, “Anlaşmayı fonlamak için hazırlık yapan uluslararası bankalar, rekabetçi teklifler sunmadı. Wall Street’in böyle bir anlaşmaya kredi sağlama yolunda bir iştahı yoktu” dedi.
ABD’nin büyük bankaları şu anda geri dönüşü olmayan 200 milyar dolarlık kredilerinin peşinde. Deutsche Bank’ın analizine göre, bu bankaların yılın ilk yarısındaki zararı 9 milyar doları bulabilir. Bu krizin yarattığı fırsatları küçük bankalar kullanıyor. Son dönemde yapılan önemli alımlardan birisi de KKR’nin Türk gemicilik şirketi U.N. Ro-Ro’yu alması. 1.3 milyar dolarlık bu alımın fonlamasında da Garanti Bankası ve Türkiye’nin en büyük kreditörü İş Bankası yer aldı.

Yeni bir pencere açtı

Bu tip yerel bankalar için böyle anlaşmalar satın almaların finansmanı konusunda önemli bir tecrübe getiriyor. Eğer her şey yolunda giderse kârları artıyor. Ancak bu bankalar bu kredileri satmak yerine tutmayı tercih ederek kendilerini riske atıyor. Ancak her şeye rağmen bu bankalar bir anda kendilerini Wall Street’in masasında buluvermiş durumda.
Londra’daki Nomura analistlerinden Pedro Fonseca, “Var olan zorlu piyasa koşulları, onlara şimdiye kadar rekabete giremedikleri bir alana pencere açtı” sözleriyle yaşananları değerlendirdi. Bu bankalar şimdi yeni alımları fonlamaya hazır olduklarını duyuruyorlar. Son olarak Türkiye’den İş Bankası bir açıklama yaparak, bu tür finansman projelerinde yer alma isteğini dile getirdi.

Haberin Devamı