Gazete Vatan Logo

New York’tan gelen Talas Çanı kayıp!

Kayserili araştırmacı-yazar ve çevirmen Mehmet Şahin tarafından 2015’te Harvard Üniversitesi Kütüphanesi misyoner arşivinde bulduğu Amerikalı Protestan misyoner Wilson Amos Farnsworth (1822-1912) yayınlayamadan öldüğü kitap taslağı notları Kayseri’de kaybolan bir çanın ilginç hikayesini anlatıyor.

New York’tan gelen Talas Çanı kayıp!

Agos Gazetesi’nden Ferda Balancar’ın haberine göre New Yorklu William B. Hatch’in hediyesi olarak Mayıs 1876’da Talas’a gelen çan kısa bir süre sonra Talas’daki okul binasının kulesine asılıyor. Fakat üç ay sonra çevredeki Müslüman komşuların tepkisi yüzünden çan okuldan kaldırılıyor. Çevre halkıyla edilen mücadele sonrasında çan okula tekrar asılıyor.

Kayakçıya yol gösteriyordu

Araştırmacı ve yazar Mehmet Şimşek tarafından yapılan araştırmaya göre; Talas Çanı 1917 yılında bir depoya kaldırılıyor. 1943 yılında ise Talas Amerikan Ortaokulu’na yerleştiriliyor. Yeni yerinde öğrencilerin ders saatlerini belirlemek için kullanılan çan, 1968’de okulun kapanmasıyla yine yerinden oluyor ve depoya kaldırılıyor. 1975 yılında bulunduğu binanın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlanmasıyla, çan bakanlığa bağlı Erciyes Kayak Merkezi ‘ne gönderiliyor, sisli havalarda yer belirtilmesi için kullanılıyor.

İki kere çalındı

Erciyes’teki kayak merkezinde bir süre kullanılan çan 1983 yılında çalınıyor. Erciyes’teki Kartal Kavşağı’nda bir parçası kesilmiş halde bulunuyor. 1990’da tekrar çalınan çan Beden Terbiyesi Müdürlüğü’nün Erciyes Dağı’ndaki deposuna kaldırılıyor. Son olarak 2000 yılında bulunduğu deponun yıkılmasıyla Talas Çanı kayboluyor.

Haberin Devamı