Gazete Vatan Logo

Neşet Ertaş’ın memleketi Kırşehir’e yolunuz düşerse...

Ankara’ya 240 kilometre uzaklıktaki Kırşehir gezmeniz gereken bir şehir! Büyük usta Neşet Ertaş’ın izlerine tüm şehirde rastlayabilirsiniz...

Neşet Ertaş’ın memleketi Kırşehir’e yolunuz düşerse...

Bugünkü imajının aksine Kırşehir tarihi boyunca Anadolu medeniyetlerinin önemli merkezlerinden biri oldu. Hitit, Pers devletleri, Roma ve Bizans’a tanıklık eden şehir, 13’üncü yüzyıldan itibaren ise Selçuklu İmparatorluğu’yla yeni bir çehreye kavuştu. Dönemin en önemli ilim adamı Ahi Evran Veli’nin Kırşehir’e ikamet etmesi kentteki yaşamın akışını değiştirdi. Ahi Evran’ın mirasıyla Osmanlı devletine kadar uzanan “Ahilik Teşkilatı”nın da temelleri atılmış oldu. 1200’li yılların sonunda Kırşehir Emiri olan Gökbilimci Nurettin Cibril Bin Cacabey ise kendi adını verdiği medresesini burada kurdu. İlk “Astronomi Okulu” olmasıyle övünülen bu merkez için müzeleştirme planları var.

Bozkırın kültür başkenti...

Ve tabii ki Neşet Ertaş… Usta’nın kabrini ziyaret etmek Kırşehir’de yapılması gerekenlerden biri örneğin… Fakat her ziyaretçinin ustanın kabrindeki çiçekleri sulamak istemesi de mezarın birkaç kez çökmesine neden olmuş. Kabri ziyaret ederseniz bu ayrıntıyı aklınızda tutmakta fayda var. Neşet Ertaş’ın adı şehirde yeni yapılan kültür merkezinde de yaşıyor. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin aktardığına göre bu merkeze isminin verilmesi için Neşet Ertaş’tan izin istendiğinde, kendisi büyük bir tevazu göstererek “Ben kimim ki?” diye sormuş. Neşet Ertaş Kültür Merkezi, bugünlerde şehre gelecek yapımları bekliyor. Bahçeci, önemli tiyatro oyunlarının da şehirde sahne almasını istediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Nereleri gezmeli?

- Mucur yeraltı şehri: M.S. ikinci yüzyılda Hristiyanlığın bu coğrafyada hızla yayıldığını biliyoruz. Kapodokya bölgesinde de bulunan, Hristiyanlar’ın yoğun baskıdan korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehrinin bir benzeri de Kırşehir’de bulunuyor. Kırşehir sınırları içinde bu şehirlerden çok sayıda bulunuyor. En önemlileri Mucur Yeraltı Şehri, Kepez Yeraltı Şehri ve Dulkadirli Yeraltı Şehri’dir.
- Ahi Evran Camii: Ünlü ilim adamı Ahi Evran’ın adını taşıyan camiyi ziyaret etmeden Kırşehir’den ayrılmak istemezsiniz. Caminin bulunduğu bölgede önemli kültürel atılımlar da yapılıyor. En önemlisi Ahi Evran ve Ahilik Teşkilatı’nın tanıtılacağı müze olacak.
- Aşık Paşa Yatırı: Eserlerinde Türkçeyi kullanan, 10 bin 613 beyitlik “Garipname” adlı eseri yazan Aşık Paşa’nın türbesi Ankara-Kayseri karayolu üzerinde görülebilir. Aşık Paşa’nın sandukasının bulunduğu türbe Anadolu Selçuklu Süsleme Sanatı’ndan da örnekler sunuyor.
- Hılla Gölü: Hılla Gölü’nün yakınında inşa edilen restoranda güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.
- Üçayak Kilisesi: Taburoğlu Köyü yakınlarında bulunan, Bizans dönemi kilisesinin 11. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Eser, Bizans’ın başkent mimarisini yansıtıyor.

Haberin Devamı