Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

Göç! Dünya insanlık tarihi vâr olduğu günden beri yaşanan çaresiz, devasız sürüklenme... Sadece coğrafi ve fizikî bir yer değiştirme değil, aynı zamanda ruhsal bir yolculuktur göç... Avrupa'ya kaçak giren mülteci sayısı 224 bine ulaştı. BM, Avrupa'ya göç akınını "total kaos" olarak tanımladı ve durumu 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük göçmen krizi olarak nitelendirdi.

GÖÇ! İnsanın insana düşmanlığından, ezasından, insanın dünyaya, tabiata hainliğinden, insanın çaresizliğinden, insanın insan korkusundan, insanın insana ve yarınına güvensizliğinden beslenen, yine insanı yerinden, yurdundan, ait olduğu topraklardan sürüp götüren ürkütücü bilinmez... GÖÇ! Dünya insanlık tarihi vâr olduğu günden beri yaşanan çaresiz, devasız sürüklenme... İnsanın geçirdiği evrim, modernleşme, uzaya uzanma becerisi, sentetikle gerçek lezzetleri çoğaltma imkânları, sanalla neredeyse gerçeğin tatminini yakalamış olma kabiliyetine rağmen göç bitmiyor, bitemiyor. Tam aksine, insanoğlunun en büyük ortak yaralarından biri olmaya ve acıtmaya devam ediyor. Çünkü insanın insanca vâr oluşu üzerine yapılmıyor yatırımlar.

Geçmişim; gönülsüz göçlerin cefakârlık, fedakârlık ve ardı kesilmeden savaşlarla, sürgünlerle yoğrulan dramında doğan, büyüyen çocuklarla dolu. Değişen sınırlarla birlikte değişen “yasak”, “günah” ve “ayıp” kavramlarının gölgesinde yaşanan masum aşklar, kâlp kırıklıkları, zamanın kıskançlığında kurulan hayâller ve ilişkiler… İster aynı memleketin sınırları, ister sınırlar ötesi olsun, zorunlu veya zorlama olduğu takdirde göçende derin bir yaranın açıldığı andır göç. Zira zorunlu göçlerin başlangıç noktası, kıtlık, iç savaş, dinsel veya benzeri şiddet olayları, soykırım veya siyasi sürgün gibi sebeplerdir. Dolayısıyla zaten ana teması acı ve hüzünle beslendiğinden, zorunlu göçün yaşanma süreci de sancı vericidir ve bazen süresiz bir belirsizlik, yokluk, boşluk haline dönüşür.

Haberin Devamı

Sadece coğrafi ve fizikî bir yer değiştirme değil, aynı zamanda ruhsal bir yolculuktur göç. Mekân değiştirmekle bitmez. Göçenin ruhunda yaşanmaya devam eder göç olgusu. Bugün, büyük bir kısmı daha yoldayken ölümle biten göç macerasının sebepleri; siyasi istikrarsızlık, insan hakları ihlali, baskıcı rejimler, iç savaşlar, etnik çatışmalar, ekonomik sıkıntılar, coğrafi koşulların yetersizliği ve can güvenliği olmaya devam ediyor. En azından daha insanca yaşayabileceği kadar para kazanabilmek amaçlarıyla canlarını hiçe sayarak ucuz iş gücüne ihtiyaç duyan Batı ülkelerine yönelmekte göçmenler.

Haberin Devamı

Ben bu anlamda göçün bugüne uzayan silsilesinde büyük bir ironi görüyorum: Tarihin ilk büyük kitlesel göç olayı, ‘Kavimler Göçü’. 4’üncü yüzyıl ortalarında Çin Devleti'nin egemenliğinden kurtulmak için batıya doğru hareket eden Hunlar'ın Karadeniz’in kuzeyine yerleşmesi sonucunda buradan kaçan Cermen kavimlerinin yıllar boyunca Avrupa Kıtası’nı istila etmiş ve bugunkü Avrupa devletlerinin temelini atmışlar. Bir zamanlar başka topraklardan sürüklenip gelen insanların kurduğu bu Batı ülkelerine bugün onlarınkine benzer sebeplerle sığınmaya gelenlere karşı duyulan korku, endişe ve antipati irdelenmeye değer. Çok bariz ki; insan toprağı bellediği yere artık bir başkasını istemiyor. Elinde çıkını, yoksulluk içinde gelen göçmen bu anlamda, silahla gelebilecek düşman kadar korku veriyor… belki de daha fazla…

224 bin

Geçtiğimiz yıl 11 milyon insan iç savaşlar, yoksulluk ve açlık nedeniyle evlerini terketti. BM yılbaşından bu yana kaçak yollarla Avrupa’ya 224 bin mültecinin girdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Özgürlüğe selfie

Kos adası Bodrum'a 45 dakika mesafede. En büyük mülteci akını da bu adada yaşanıyor. Hatta artık göçmenler gündüz saatlerinde bile Ege'nin iki kıyısı arasında kaçak geçiş yapıyor. Karaya ayak basan mülteciler neşe içinde hayatlarının en unutulmaz selfielerini çekiyor, birbirlerine sarılıyorlar..

Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

Kaçanların yüzde 38’i Suriyeli

Yunanistan üzerinden trenle Makedonya’ya gelen mülteciler Sırbistan sınırını kaçak yollarla geçiyorlar. Bu sınırı geçenlerin hedefi ise Schengen bölgenisinin doğu ucu Macaristan’a ulaşmak. Avrupa’ya gelen göçmenler arasında Suriyeliler toplam içindeki yüzde 38 payla uzak ara başı çekiyor.

Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

2 bin göçmen boğuldu

Uluslararası Göç Örgütü, sadece bu yıl içerisinde Akdeniz'i geçmeye çalışırken 2 binin üzerinde göçmenin boğularak öldüğünü açıkladı. 2014'te de 3 bin 279 göçmen hayatını kaybetti. Son 21 yılda ise 29 bin 917 göçmen Avrupa yolunda öldü.

Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

Plajda güneşlenmeye devam

Haberin Devamı

Yunan adalarında mülteciler öylesine kanıksanmış ki, plajda turistler güneşlenirken denizi aşan mülteciler botlarla Kos kıyılarına çıkıyor. Kimse kafasını çevirip bakmıyor. Birileri özgürlüğe adım atarken, turistler tatile devam ediyor.

Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

Kişi başı 1000 dolar

İzmir ve Ege Bölgesi, kaçaklar için Avrupa’ya gitmek üzere kilit bir yer. Kos, Midilli ve Sakız adası Türkiye’ye çok yakın ve zodyak bot ile 2 saatte ulaşılıyor. Adalara zodyak ile kaçak geçiş, kişi başı 750-1000 dolar, sürat teknesi ile geçiş ise 1500-2000 dolar arasında değişiyor.

Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

Danimarka ilanla uyarıyor

Danimarka'nın yeni azınlık hükümeti göçmen akışını durdurmak için Türkiye ve diğer geçiş ülkelerindeki gazete ve TV kanallarına, "Ülkemizde sosyal ve ekonomik yardımların yarıya düşürüldüğünü anlatırsak belki Danimarka’ya gelmekten vazgeçerler" diyerek ilan vermeye hazırlanıyor.

Yunan adalarına her gün 1000 mülteci giriş yapıyor

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Yunan adalarına Suriye, Irak ve Afganistan'dan birçok mültecinin özellikle Midilli, Sakız ve Kos'a geliyor. Yunan adalarına günde yaklaşık 1000 mülteci kaçak yollardan giriş yapıyor. Yılbaşından bu yana deniz yoluyla Yunan adalarına giren kaçak göçmen sayısı ise 124 bin. Sadece temmuz ayında 50 bin göçmen Yunanistan'a girdi.

Balkan Ekspresi Avrupa'ya taşıyor

Avrupa’ya ulaşmak isteyen mülteciler Yunanistan’ın Makedonya sınırından Balkan Ekspresi ile Üsküp’e giriyorlar ve Sırbistan sınırına kadar trenle yolculuk yapıyorlar. Sırbistan'a yine kaçak yollarla giren mültecilerin hedefi ise Schengen bölgesine Macaristan’dan giriş yapmak.

Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...
Bir hüzündür göç... Bazen de ölüm...

DİĞER YENİ YAZILAR