Gazete Vatan Logo

Neresi doğru?

Van’da çöken bir binanın üzerindeki tabela şaka gibi...İnsanlara mezar olan binalarda kolonlar kesilmiş, beton kum gibi dağılıyor, hırsız müteahhit malzemeden çalmış...

Neresi doğru?

Kağıt gibi buruşan bu binanın giriş katının kolonlarının, oto galeri yapılması için kesildiği ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası da yıkılan binaların hemen hepsinin ya ruhsatsız ya da kesik kolonlu olduğunu açıkladı...

Depremin vurduğu Van’ın merkezinde, kentin en işlek noktalarından Maraş Caddesi üzerinde bulunan 7 katlı 32 daireli Nezir Baş Apartmanı, çok sayıda öğretmen ve öğrenciye mezar oldu.



“99 depreminden sonra yönetmelikler değişti ve denetimler başladı. Hatta bize göre bu denetimler de eksik ama denetimin ne kadar gerekli olduğu bu depremde ortaya çıktı. Yıkılan binaların neredeyse tamanını inceledim. Sağlamlık açısından köyde yıkılan kerpiç binalardan hiçbir farkı yok. Ayakta kalanların neredeyse hepsi yeni yapılan binalar. Bunların sadece duvarlarında çatlak var ama taşıyıcı sistemlerinde herhangi bir arıza yok. Çünkü yeni hazırlanan yönetmeliğe göre yapıldılar ve denetlendiler.”

Binaların hiçbirinde ruhsat yok

“Yıkılan binalar mühendislik hizmeti görmemiş, doğru malzeme kullanılmamış, ruhsatsız binalar. Hatta kimin yaptığı bile belli olmayan, dere kumu ile yapılmış binalar. Ama zamanında kaymakamlıklar, yerel yönetimler göz yummuş. Örneğin yıkılan kamu binası neredeyse yok. Çünkü hepsi yeni yapıldı.”

Kendi kendine bile yıkılır

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, ise farklı bir noktaya dikkat çekiyor: “Binalarda santimetrekarede 300 kilo yük taşıyabilen C30 sınıfı beton kullanılması gerekir. Ama bu binalar baktığımızda bırakın 300 kilo yük taşımayı zamanla kendi kendine de yıkılacaktır.”

Haberin Devamı