Gazete Vatan Logo

Nereden nereye?

Microsoft 2013’te 7.2 milyar $’a aldığı Nokia’yı 350 milyon $’a Tayvanlı Foxconn’a sattı. Bir dönemin 1 numarası Nokia, Lumia serisiyle de Apple’a kafa tutamadı. Pazar payı % 40’tan % 5’in altına indi.

Nereden nereye?

Cep telefonu sektörünün ilk oyuncularından ve en büyük üreticilerinden Finlandiyalı Nokia, akıllı telefon rekabetinde yine tutunamadı. ABD’li yazılım devi Microsoft, büyük ümitlerle satın aldığı Nokia’nın telefon bölümü ile isim haklarını 350 milyon dolara Tayvan merkezli Foxconn’a sattı.

Nokia’yı 2013’te 7.2 milyar dolara satın alan Microsoft, ‘Windows’ işletim sistemiyle yaratılan Lumia serisiyle akıllı telefon tarafında iddialı olmayı hedeflemiş ancak umduğunu bulamamıştı. Apple ve Samsung’ın yanı sıra Çinli Huawei karşısında tutunamayan Microsoft’un 3 yıl önce başlayan macerası büyük hüsranla sona ermiş oldu.

İşin ilginci Nokia’yı piyasa beklentilerin altında rakamla satın alan Foxconn’un, Finlandiyalı markanın çöküşünü hazırlayan iPhone’u üreten şirket olarak tüm dünyada tanınması. Foxconn ile yapılan anlaşma yalnızca Nokia’nın telefonlarını kapsarken, Windows 10 yazılımını, Lumia’ları ve Windows iPhone’u üreten markalara Microsoft desteği devam edecek.

Finlandiya’yı krize soktu

Yazılım devi Microsoft, geliştirdiği Lumia akıllı telefonlardan olumlu sonuç alamadı. Teknoloji devi Apple, iPhone’u pazara sunmadan önce Nokia’nın pazar payı yüzde 40 seviyesinde bulunuyordu. 2015’e gelindiğinde pazar payı ABD’de yüzde 2.8’e, Avrupa’da yüzde 4.8’e kadar geriledi. Nokia, 1990’lı ve 2000’li yıllarda Finlandiya ekonomisine büyük katkı sağlıyordu. Nokia’nın krize girmesi ülke ekonomisini de zora soktu.

Haberin Devamı

CEO sinyali vermişti

MIcrosoft’un Nokia’yı elden çıkaracağının ilk sinyali 2015’te geldi. Şirket geçen yıl 7 bin 800 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. O dönemde CEO Satya Nadella’nın çalışanlarına gönderdiği mailin ortaya çıkması, “Microsoft Lumia’yı satacak” olarak yorumlandı. Nadella çalışanlarına şu mesajı yolladı: “İçinde bulunduğumuz süreç kapsamında Microsoft fanlarını ortada bırakmamak için Lumia tasarımlarına devam etmeliyiz. Ancak artık donanım birimlerinin Lumia için yoğunlaşmalarından ziyade, mevcut Windows sistemine yoğunlaşmaları daha iyi olacak.”