Gazete Vatan Logo

Nerede çekildiğini biliyor!

Panasonic, tatil planlarına bir fotoğraf makinesi katmak isteyenler için TZ20’yi sunuyor

LEICA DC lens, 16x optik zum, Full HD film kaydı, kullanımı kolay dokunmatik ekran, 3D fotoğraf çekimi ve fotoğrafın çekildiği mekanı coğrafi ayrıntıları ile birlikte sunan GPS fonksiyonu gibi özellikleriyle dikkat çeken Lumix TZ20, KDV dahil 1.099 TL’lik fiyatıyla teknomarketlerde satışa sunuldu. Panasonic Türkiye Optik Ürünler Grup Ürün Müdürü Evren Köksal, “Panasonic TZ dijital fotoğraf makinesi serisi geniş çekim açısı, yüksek kaliteli video ve fotoğraf çekebilme becerisi gibi özellikleri sayesinde seyahat severlerin hayatını kolaylaştırmakla ünlü. Bu serinin en yeni ve en gelişmiş üyesi Lumix TZ20 seyahat dostu bir fotoğraf makinesinden beklenebilecek tüm özelliklere sahip. Duruma uygun ayarların hızlı bir şekilde devreye girmesini sağlayan akıllı otomatik (iA) modunu da içeriyor” değerlendirmesini yaptı.

İlk çeyrekte fiyat düşünce LCD satışı patladı, telekom ‘akıllı cep’le zirveye yerleşti

Türkler’in teknoloji aşkı, tüketici teknolojisi ürünleri pazarında satış rekorları kırılmasına neden oluyor. GfK TEMAX verilerine göre, sektör bu yılın ilk 3 ayında yüzde 25 büyüdü ve 5.1 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Pazarda, tüketici elektroniği sektörü, yüzde 40.1’lik rekor büyümeyle öne çıktı. Bu sektörü, yüzde 32.7’lik büyüme ile en yüksek pazar değerine ulaşan telekom izledi. Tüketici elektroniğindeki büyümeyi LCD televizyonlar, telekomdaki büyümeyi ise akıllı telefonlar tetikledi

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre çarpıcı bir büyüme gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde yüzde 25 büyüyen pazar, rekorları alt üst eden performansını yılın ilk çeyreğinde de sürdürdü. GfK TEMAX verilerine göre, yaklaşık 5.1 milyar liralık büyüklüğe ulaşan pazar, 2007’nin ilk çeyreğinden bu zamana en yüksek değerine ulaşmış oldu.

Pazarda, tüketici elektroniği sektörü, yüzde 40.1’lik rekor büyümeyle öne çıktı. Bu sektörü, yüzde 32.7’lik büyüme ile en yüksek pazar değerine ulaşan telekom izledi. Görüntüleme ve bilgi teknolojileri sektörleri ise sırasıyla yüzde 17.5 ve yüzde 17.1 büyüyerek pazardaki olumlu şartlardan yararlandı. Ofis ekipmanları sektörü yüzde 2.2 artış oranı ile geçen senenin aynı dönemine göre en az büyüme gösteren sektör oldu.

3D’nin payı yüzde 5’e çıktı

Tüketici elektroniği sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde 813 milyon liralık satış hacmine ulaştı. Yüzde 40.1’lik büyümedeki ana etken, sektörün cirosal olarak dörtte üçünden fazlasını gerçekleştiren LCD TV’ler oldu. Geçen yıla göre göreceli düşük fiyat seviyesi LCD TV satışlarını olumlu yönde desteklerken tüplü televizyon satışları geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azaldı.

Tüketiciler, daha gelişmiş teknik özelliklere sahip modellere yöneldi ve 2010 ilk çeyreğinde pazarda bulunmayan 3D TV’lerin LCD/Plazma pazarı içindeki cirosal payı yüzde 5’e ulaştı. İnternet televizyonu, televizyon pazarı içerisinde yükselen diğer bir trend oldu. Bu çeyrek dönemde, internet televizyon satışları adetsel olarak geçen yılın aynı dönemine göre 2 katına çıktı.

Aynı dönemde telekom sektörü 1 milyar 324 milyon lira satış cirosuna ulaştı. Bu performans telekom sektörünü ciro anlamında ilk sıraya taşıdı. Geçen yılın aynı dönemine göre satış rakamları 2 katına çıkan akıllı telefonlar, sektöre önemli katkı sağlayan ürün grubu olurken, akıllı telefonlardaki bu büyüme, dokunmatik ekranlı ve blok tipi modellerin satışındaki artışını da tetikledi.

Dizüstü sevindirdi

Bilişim Teknolojileri de ürün yenilikleri yardımıyla sektör en yüksek değerine ulaştı ve 2011’in ilk çeyreğinde 1.1 milyar liralık ciro yaptı. Cironun üçte ikisi taşınabilir bilgisayarlardan sağlandı.

Tüketiciler tercihlerini daha yüksek RAM ve işlemcili taşınabilir bilgisayarlardan yana kullanırken, ultra-ince taşınabilir bilgisayar satışları geçen senenin aynı dönemine göre iki kat arttı.

Netbooklar yükselen trendlerine bu çeyrek dönemde de devam etti. Masaüstü bilgisayarlar ve monitörlerdeki düşüş yılın ilk çeyreğinde de düşüş gösterdi. Bilgi teknolojileri aksesuarları içinde mouse ve klavyeler pozitif büyüme gösterirken, web kameralarının satışları azaldı. Web kamera entegreli taşınabilir bilgisayarın satışlarındaki artış web kamera pazarındaki daralmaya katkıda bulundu.

Navigasyon cihazları da pozitif gelişimini bu dönem de sürdürdü ve çift haneli büyüme gösterdi. Ev sinema ve ses sistemleri pazarı ise ciroda tek haneli olarak büyüdü. Diğer bir taraftan MP3/MP4 çalarlar, kamera, DVD oynatıcı ürünleri pazarları adetsel ve cirosal olarak daraldı. Görüntüleme sektörü, hem cirosal hem de adetsel yükselişi sağlarken 88 milyon liralık bir satış değerine ulaştı. Bir önceki çeyreğe göre, dijital fotoğraf makineleri ve dijital fotoğraf çerçeveleri hem cirosal hem de adetsel olarak çift haneli büyüme gösterdi.

Bir önceki senenin ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında, dijital fotoğraf makinelerinin ortalama fiyatlarında az da olsa düşüş gözlenirken, dijital fotoğraf çerçevelerinin ortalama fiyatları sabit kaldı.

Daha yüksek özellikte ürünler pazarda daha çok talep gördü. 12 MP ve üzeri modeller, HD, dokunmatik ekranlı modeller, 5X ve daha yüksek optik zoom modeller pazardaki paylarını arttırdı.

Philips’ten televizyon özellikli monitör

PHILIPS’İN yeni 221TE2L seri monitörleri, hem bilgisayar monitörü hem de televizyon işlevlerini birarada sunuyor. Entegre TV alıcısına sahip, LED ekranlı 221TE2L serisi; HDMI girişi, stereo ses özelliği ve modern dokunmatik kontrolleriyle hem internetten hem de TV’den kopamayanlar için iki dünya arasında geçişi kolaylaştırıyor. 1920 x 1080p çözünürlüklü Full HD LCD LED ekran özelliğine sahip Philips 221TE2L serisi, LED teknolojisi daha doğal renkler sunuyor. SmartImage özelliği görüntünün her zaman iyi kalitede olmasını garanti ederken, SmartSound sistemi ile ses üretimi için kullanılacak en uygun mod seçiliyor. Philips 221TE2L serisi monitörler KDV dahil 649 TL’ye Boğaziçi Bilgisayar ve Arena Bilgisayar’da...

Toshiba ile HD multimedya eğlencenizi yanınızda taşıyın

TOSHIBA Satellite L700 serisi; kullanıcılarına zengin multimedya deneyimi sunuyor. Resolution özelliğine sahip cihazlar, HDMI aracılığıyla 3D filmleri de harici bir 3D TV’de destekleyebiliyor. Bazı L serisi modeller 3D televizyona bağlandığında 2D’den 3D’ye dönüştürme özelliğine sahip. 13.3 inç Satellite L730/L735 2.1 kilo ağırlıklarıyla kolay taşınabilir cihaz arayanlar için tasarlandı. 15.6 inç L750/L750D/L755 / L755D modelleri 2.5 kilodan başlayan ağırlıklarıyla laptoplarını hem evde hem dışarıda kullanmak isteyenler için uygun. 17.3 inç ve 2.8 kiloluk L770/L770D/L775/L775 ise geniş ekran arayan kullanıcılar için... L730, L750 ve L770 serileri ekran kapağında ve siyah klavyenin kenarlarında parlak, gümüş renkli zemin üzerine parmak izi göstermeyen özel yüzeye ve matriks desen tasarımına sahip.

Exper Tria masaüstüne yeni bir görünüm verdi

TRIA modelini piyasaya sunan Exper, kasa ve kablo karmaşasına son veriyor. ‘All In One PC’ kategorisinde yenilenen Tria serisi, Intel’in gelişmiş işlemci mimarisinin yeni nesil üyesi Core i3’ü barındırıyor. Windows 7 Home Premium işletim sisteminin kullanıldığı Exper Tria, zengin bağlantı noktalarıyla da dikkat çekiyor. Ürünün sağ bölümüne konumlanan bağlantı girişleriyle Tria, istenilen anda bir multimedya merkezi haline getirebiliyor. 1.3 megapiksel kamerası, tümleşik güçlü stereo hoparlörü olan ürün kablosuz klavye ve mouse setiyle KDV dahil 1.480 TL’ye satışa sunuldu.

Mini Woon hayatınızı renklendirecek

ATMACA Elektronik’in tüketicilerin beğenisine sunduğu Woon Mini 410A netbook hafiflik ve renk arayanların beğenisine sunuldu.

1.66 Ghz’de çalışan Intel Atom N450 işlemci, tek modül halinde 2 GB DDR2 800 Mhz bellek kulanılan Woon Mini 410A’nın LCD LED ekranı var. Estetik tasarımı ve kırmızı rengi ile dikkat çeken Woon Mini 410A ile internete girebilir, Divx film seyredebilir, online oyun oynayabilir, web cam ve mikrofonu sayesinde görüntülü görüşme yapabilirsiniz.

Windows7 Starter işletim sistemiyle birlikte piyasaya sunulan ürünün fiyatı KDV dahil 600 TL.

iPod touch hediyeli iMac için son günler

BİLKOM, iMac modellerinden birine sahip olmak isteyenlere 376 dolar değerinde 8 GB’lık iPod touch hediye ediyor. Apple mağazaları ile Bimeks, Darty, Electroworld ve Vatan satış noktaları, bu cazip kampanya fırsatını değerlendirmek isteyenleri bekliyor. Kampanya 27 Mayıs’ta sona eriyor. 21.5 inç ve 27 inç olmak üzere arkadan aydınlatmalı LED ekranı, Intel Core i3, i5 ve i7 işlemci alternatifleri ile iMac’ler, görüntü kalitesi ve performans kriterlerinde yeni standartlar yaratıyor.

Birçoğu ücretsiz 250 binden fazla uygulama ve oyunun yer aldığı App Store erişimi ile eğlence kaynağı sunan iPod touch ile Wi-Fi olan her yerden internete bağlanılabiliyor. HD kamerası ile çekilen tüm video ve fotoğrafları paylaşabilirken; müzik arşivi ve FaceTime özelliği ile tüm iPhone ve iPod touch’lar ile görüntülü konuşma yapabilme ayrıcalığı sunuyor.

X3-02, 11 liraya Vodafone’da

YENİ Nokia X3-02 telefonlar, Vodafone’a özel kampanya ile 24 ay boyunca ayda 11 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Kullanıcılara 3 ay toplam 1 GB mobil internet de Vodafone’dan hediye. 78 gram olan Nokia X3-02, dokunmatik ekranı ve tuş takımıyla kullanım kolaylığı sunuyor.

Xperia Arc geliyor

ANDROID tabanlı akıllı telefonlarıyla öne çıkan Sony Ericsson Xperia ailesinin yeni ferdi Xperia Arc Türkiye’de satışa sunuluyor. Xperia Arc, Facebook gibi sosyal medya araçlarını tek ekrana taşıyan Timescape uygulamasıyla dikkat çekecek.

Playstore-Crysis 2 turnuvası başlıyor

TTNET’İN ödüllü Playstore-Crysis 2 oyun turnuvası 1 Haziran-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Turnuva için kayıtlar “www.esl.eu/tr” adresinden yapılabiliyor. Türkiye’nin en büyük çevrimiçi oyun turnuvası olan etkinlikte birbiriyle yarışacak oyuncular, 40 bin TL değerinde hediyeler kazanacak. Yaklaşık 2 ay önce Türkiye’nin ilk ve tek çevrimiçi dijital oyun mağazası Playstore.com’u açan TTNET’in turnuvasında, ilk 15 gün yalnızca Playstore.com’dan Crysis 2’yi alan oyuncular maçlarına başlayabilecek. Turnuvaya 1.000 kişinin katılması ve 100 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Büyük finalde, dereceye giren 5 kişiye LG 47 inç 3D TV, 5 kişiye LG 3D monitör, 5 kişiye ise LG 3D Bluray Oynatıcı hediye edilecek.

TurkNet 24.99 liraya kota aşımını bitiriyor

TURKNET, “İnternet keyfinin kota kaygısı ile sınırlanmasına son” demek isteyenlere yönelik bir kampanya hazırladı. TurkNet’in kampanyası, 8 Mb’ye kadar sınırsız ve kotasız internet keyfini 8 ay indirimli fiyatlarla sağlıyor. 31 Mayıs 2011 tarihine kadar sürecek olan kampanya kapsamında, 8 Mb’e kadar kotasız ADSL 8 ay boyunca 54.99 lira yerine 24.99 liradan abonelerin hizmetine sunulacak. Şirketten yapılan açıklamada, “Bu kampanya ile piyasanın fiyat yönünden en avantajlı kotasız internetinden yararlanmak mümkün oluyor” denildi.

KoçSistem Exadata Demo Merkezi’ni açtı

KOÇSİSTEM, Oracle’ın bilişim dünyasında fırtına etkisi yaratan ürünü Exadata’nın Türkiye’deki ilk Demo Merkezi’ni kurdu. Oracle CEO’su Larry Ellison tarafından “Oracle’ın 30 yıllık tarihinde ki en başarılı veritabanı makinesi olarak emin adımlarla ilerlemektedir” ifadesini kullandığı ürün, veri ambarı sürecini basitleştirerek maliyetleri de yüzde 70 azaltıyor. Sıkıştırma algoritmasıyla veri depolama performansını artıran Exadata, yine şirketlerin maliyetlerini düşürüp yüksek hacimli verilerin daha kısa sürede yüklenmesine ve verilerin daha güncel olmasına da imkan tanıyor. KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Direktörü Gökalp Bahçeli, Şirketimiz, yatırım yapmak istemeyen, yüksek kapasiteye ihtiyacı olmayan ama Exadata’nın yüksek performansından faydalanmak isteyenler şirketlere donanım sağlama dışında Exadata’nın kurulum, danışmanlık gibi hizmetlerini de sunuyor” dedi.

Fujitsu ilk ‘temassız bankamatik’i yaptı

DÜNYANIN önde gelen bilişim firmalarından Fujitsu’nun sağladığı teknoloji çözümleri sayesinde İspanya ve Avrupa’nın önde gelen bankalarından “la Caixa” müşterilerin bankamatik işlemlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. ‘’Temassız’’ teknolojiyle çalışan bankamatiklerde kartın okuyucuya yakın tutulup şifre girilmesiyle işlem anında başlatılıyor. Fujitsu’nun geliştirdiği ve içinde engelli kullanıcılar için özel bir uygulamanın da yer aldığı iletişim sistemleri yardımıyla, görme ve işitme engelli banka müşterileri ile görme zorluğu yaşayan kişiler de “temassız” bankamatiği kolayca kullanabiliyorlar.

Haberin Devamı