Gazete Vatan Logo

Neo Nazileri izleyelim mi?

Almanya’da ırkçı şiddet olaylarının ardından sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin istihbarat servisi tarafından izlenmesiyle ilgili tartışmalar büyüyor

Neo Nazileri izleyelim mi?

Chemnitz’te bir kişinin iki göçmen tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü olayın ardından, kentte göçmen karşıtı ve ırkçı grup PEGIDA ile Alman parlamentosunda temsil edilen aşırı sağcı parti AfD’nin destekçileri protesto gösterisi düzenlemişti. Chemnitz kentinde biri Suriyeli, diğeri de Iraklı 2 kişinin cinayetin zanlıları olduğu belirlenmiş, kentte aşırı sağcı ve ırkçı grupların düzenlediği protesto gösterilerine, Almanya’daki son seçimlerde ilk kez parlamentoya girmeyi başaran aşırı sağcı parti AfD’nin 6 bin destekçisi de katılmıştı. Almanya’nın Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletleri aşırı sağcı partinin gençlik örgütünün şüpheli bağlantıları olduğu gerekçesiyle, anayasal olmayan faaliyetlerin izlenmesinden sorumlu olan bölgesel güvenlik birimi tarafından daha önce izlemeye alındığını bildirdi. Bazı siyasi partiler Afd’nin gençlik kollarına yönelik izleme faaliyetinin partinin tüm teşkilatlarını kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti. Ancak İçişleri Bakanlığı şu aşamada aşırı sağcı partinin tamamının izlemeye alınması için gerekli koşulların oluşmadığını savundu.

Haberin Devamı

Merkel: Siyaset işi değil

Başbakan Merkel tartışmaya doğrudan dahil olmaktan kaçındı. İş dünyası ve sendika liderleriyle yaptığı toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkel, kimin izleneceğine güvenlik birimlerinin karar verdiğini söyledi. Alman Başbakan, “Bunlar siyasi kararlar değil. Eldeki verilere dayalı kararlardır” diye konuştu.

OYLARI ARTIYOR

Almanya’da geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimde yaklaşık yüzde 13 oy alarak parlamentoya ilk kez girmeyi başaran AfD’ye halk desteği Alman RTL’nin yaptırdığı ankete göre Chemnitz’deki olayların ardından yüzde 16’ya yükseldi. Partinin Thuringia lideri Bjoern Hoecke, Yahudi soykırımı kurbanları için yapılan anıta “Utanç Anıtı” sözleriyle karşı çıkmış, cumartesi günü de kentte yapılan ırkçı protestoyu organize eden kişiler arasında yer almıştı. AfD ırkçı çıkışlarda bulunan Hoecke ile yollarını ayırmadığı için de eleştirilerin odağında yer alıyor.

Haberin Devamı

%57

Almanlar genel olarak devletin izleme faaliyetlerine şüpheyle baksalar da, son yayınlanan ankete göre Almanların yüzde 57’si ırkçı parti AfD’nin izlenmesi gerektiğini düşüyor.