Gazete Vatan Logo

Nefret tohumlarıNevruz ateşinde yansın, defolsun

Devlet Nevruz’u kutladı. Başbakan Erdoğan demir dövdü, yumurta tokuşturdu. Bayram mesajını ise Nazım Hikmet’in şiiriyle verdi: Bir ağaç gibi benliğimize sahip çıkalım bir orman gibi kardeşçe yaşayalım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nevruz Bayramı dolayısıyla ülkenin dört bir yanında ateşler yakılacağını, tüm kardeş ülkelerde meşaleler tutuşturulacağını belirterek, “Bizim arzumuz, birliğimize, kardeşliğimize kasteden nefret tohumlarının bu yakılan ateşlerde yok olup gitmesidir, defolmasıdır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında konuşan Erdoğan şöyle konuştu: “Birbirimize her zamankinden daha farklı bir şekilde sarılacak, daha sıkı kenetleneceğiz. Bütün unsurlarımızın, farklılıklarımızın bu toprağın, bu vatanın asli unsuru olduğunu bilerek, bağrımıza basacağız. Bugün Allah’ın türlü zenginliklerle donattığı tabiata bakıp, insanlık için örnek almanın yıldönümünü kutluyoruz. Tabiat nasıl farklılıklarıyla, çeşitlilikleriyle, zenginlik arz ediyorsa, bereketleniyorsa bizler de aynı bu şekilde çeşitliliklerimizden, farklılıklarımızdan taviz vermeden güçlü bir birliktelik olacağını bilmeliyiz.”

Nazım’ın şiirini okudu
Erdoğan, konuşmasında şair Nazım Hikmet’in bir şiirini de anımsatarak şöyle dedi: “Nazım Hikmet’in bir şiirinde ifade ettiği gibi, ’Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine.’Bir ağaç gibi benliğimize sahip çıkıp, bir orman gibi kardeşçesine yaşamayı öğrendiğimiz vakit bütün kalbimle inanıyorum ki millet olarak hiçbir erozyona uğramayacak, hiçbir yangına teslim olmayacağız. Bu ülke 73 milyon insanımızın yurt edindiği koruyucu bir çatıdır. Bu topraklara düşen her yağmur damlasının bereketinden kardeşçe, dostça, adilce yararlanırız.”

Beklediğimiz bahar...
“Nevruz Bayramı dolayısıyla ülkemizin dört bir yanında ateşler yakılacak. Kazakistan’da, Kırgızistan’da, Türkmenistan’da, Azerbaycan’da, Tataristan’da ve diğer tüm kardeş ülkelerde de meşaleler tutuşturulacak. Bölgemizdeki dost ve kardeş halklarla ortak olarak bu bayramı kutlayacağız. Bizim arzumuz, birliğimize, kardeşliğimize kasteden nefret tohumlarının bu yakılan ateşlerde yok olup gitmesidir, defolmasıdır. Kin ve nefret yayan nifak tohumlarının yerini sevgi, kardeşlik ve barış tohumları alsın. Bizim husumete vaktimiz yok. Yeni gün manasına gelen Nevruz’un adına yakışır şekilde yeni sözler söyleyelim. Yeni günlerin taze baharların arifesindeyiz. Beklediğimiz bahar geldiğinde, milletimiz yenilenerek, tazelenerek daha emin adımlarla yürüyüşüne devam edecektir.”

Fıtık yüzünden atlamadı ama alkışlayarak izledi
21 Mart Nevruz Bayramı nedeniyle dün Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir tören düzenlendi. Erdoğan, konuşmasının ardından TRT Arı Stüdyosu’nun önünde hazırlanan Nevruz ateşini yaktı. Ancak belindeki rahatsızlık nedeniyle ateşin üzerinden atlamadı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Devlet Bakanları Beşir Atalay ile Mehmet Ali Şahin sırasıyla başbakanın yaktığı ateşin üzerinden atladı. Başbakan Erdoğan ise bakanlarının atlayışını gülerek ve alkışlayarak izledi.

NAZAR BONCUKLU YUMURTAYI SEÇTİ, DEMİR DÖVDÜ
Başbakan ve bakanlar, ateşten sonra Nevruz geleneği olan yumurta tokuşturma oyununu oynadı. Üzerinde nazar boncuğu deseni olan yumurtayı seçen Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile yumurta tokuşturdu. Şahin’in yumurtasını kıran Erdoğan daha sonra örs ile demir dövdü. Nevruz pastasını da kesen Erdoğan, Kırgız ülkelerden gelen dansçı kızlarla sohbet etti.

Vali, başkan ve komutan el ele
Devlet töreninin İstanbul’daki merkezi Valilik’ti. İstanbul Valisi Muammer Güler, Nevruz kutlamaları çerçevesinde Türk dünyası vakıf ve dernek temsilcilerini Valilik Büyük Salonu’nda kabul etti. Güler “Nevruz, Türkler’in dirliğini, birliğini, kardeşçe yaşama bilincini ve geleceğe umudunu simgeleyen bir gündür” derken Valilik binası önünde de Nevruz ateşi yakıldı. Vali Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, 66. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Fikret Tolungüç, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ile birlikte ateş üzerinden atladı. Ardından da TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı Sabahat Aslan’ın seslendirdiği türküler eşliğinde halay çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Sultanahmet Meydanı’na yüründü. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kutlamalar pilav, ayran ikramıyla sona erdi.

Haberin Devamı