Gazete Vatan Logo

Nefret suçuna yakından bakış

Türkiye'de son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen 'nefret suçu' kavramıyla ilgili ilk belgesel çekildi.

Türkiye gündemine Hrant Dink cinayeti vasıtasıyla giren ancak henüz yasalardaki yerini alamayan "nefret suçu" kavramına dair ilk belgesel çekildi.

"Nefret" adlı belgesel, nefret suçları denilen kavramın insanların yaşamında yarattığı tahribatı ilk ağızdan sunarak, bu konuda toplumsal ve siyasi farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Belgesel bunu alışılageldiği gibi seminer ya da gazete taramalarıyla değil, direkt konunun mağdurlarına söz vererek gerçekleştiriyor.

Gazeteci-yazar Esra Açıkgöz ve akademisyen Hakan Alp'ın yönetmenliğinde hazırlanan belgesel, nefret suçunu, bu suça maruz kalanların tanıklıkları üzerinden anlatıyor.

Türkiye'nin farklı köşelerinde "öteki" olmanın en ağır durumlarını yaşayanların sesine kulak veren belgesel için, farklı kentlerde yaşanan 10 nefret suçu olayı üzerinden, bu olayın mağdur/tanıklarıyla uzun saatler süren görüşmeler yapıldı.

CHP Milletvekili Şafak Pavey, Diyarbakırlı trans birey Öykü, Kürt işçi Fevzi Çelik, Türkiye Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı İhsan Özbek, Maraş katliamı tanıklarından Sevim Polat bu isimlerden bir kaçı.

NEFRET SUÇLARI 'ÖTEKİNE ÖLÜM' DEMEK

Esra Açıkgöz ve Hakan Alp, nefret suçlarının diğer suçlar arasında özel bir konuma sahip olduğunu, mağdur üzerinde sıradan suçlardan daha büyük bir etki yarattığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Nefret suçları, 'biz' kavramının dışında kalanlara, 'ötekine ölüm' demek. Avrupa ülkelerinde ve ABD'de bu konuda yapıldığı gibi, Türkiye'de de verilerin toplanmasına ve en önemlisi bu verilerin kamuoyuyla paylaşılmasına, yargı ve medya çalışanlarının eğitimine, nefret mağdurlarına rehabilitasyon desteği sağlayacak düzenlemelere acil ihtiyaç var. İşte 'Nefret' belgeseli bu konuya dikkat çekmek istiyor. Mağdurlarının nesne değil de özne olduğu bu belgeselde, farklı din, etnik kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim ve ideolojideki kişileri dinlerken, empati güçlerini de yükselteceğini düşünüyoruz. Belki onları dinlerken kendimize bakar, nefretten uzaklaşırız diye."

GÖSTERİM TARİHLERİ:

Belgeselin gösterimi 25 Nisan'da yönetmenlerin katılımıyla Kadıköy Tasarım Atölyesi'nde (TAK) gerçekleştirilecek. Belgesel, 26 Nisan'da Taksim Aynalıgeçit'te, 7 Mayıs'ta Şişli Kent Kültür Merkezi'nde, 18 Mayıs'ta kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşmaya devam edecek. (etha.com.tr)



Haberin Devamı