Gazete Vatan Logo

Nefesler tutuldu! Euro için kritik dakikalar

Yunanistan'da yapılan erken seçimler piyasalar tarafından da yakından takip ediliyor.

Yunanistan'da bugün düzenlenen erken genel seçimlerin sonucu piyasalar tarafından da merakla bekleniyor.

Seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras’ın tek başına iktidar olmaya yetecek oyu alıp almaması 11 yılın dibine inen euronun kısa vadeli seyrinde etkili olacağı söyleniyor.

Eurodan çıkacakları yönünde sert açıklamaları olan Çipras’ın tek başına iktidar olması halinde eurodaki kan kaybının bir süre daha devam edebileceği belirtiliyor. Seçimlerden koalisyon sonucu çıkması halinde ise euroda beklenen düşüşün daha sınırlı olabileceği görüşü hakim.

Seçim sonuçları TSİ 21.30’da açıklanması bekleniyor.

Yunan seçim sistemi, ülke genelinde belli bir oy oranını aştığı takdirde, az farkla da olsa yarışı önde bitiren partiye 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğa sahip olma ve tek başına hükümet kurma şansı tanıyor. Bir partinin parlamentoda 151 sandalyelik çoğunluğu sağlayarak tek başına hükümet kurması için, seçime katılan tüm partilerin parlamentoya girmesi durumunda oyların yüzde 40'ını alması gerekiyor. Bu oran, parlamento dışında kalan partilerin aldığı oy oranına göre az da olsa değişebiliyor. Seçim yasasında 2008'de yapılan değişikliğe göre, hükümet kurulmasını kolaylaştırmak için birinci partiye 50 milletvekilliği verilirken, kalan 250 milletvekili siyasi partilerin aldıkları oy oranlarına göre kademeli olarak dağıtılıyor. (Kaynak: Habertürk)

Haberin Devamı