Gazete Vatan Logo

Nefesler tutuldu

Küresel piyasalar nefesini tuttu ve bugün İngiltere’de yapılacak AB referandumuna kilitlendi. Brexit senaryosunda borsalar çökecek, pound dip yapacak ve iç piyasa olumsuz etkilenecek. ‘AB’ye Evet’ çıkarsa piyasada risk iştahı artacak, dolar 2.86’yı test edecek, BIST yükselecek.

Nefesler tutuldu

Tüm dünyanın gözü bugün İngiltere’de yapılacak ‘Avrupa Birliği’nde (AB) kalalım mı çıkalım mı’ referandumuna çevrildi. Siyaset ve finans dünyası kritik oylamaya kilitlenirken, son gelen anketler yeniden tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Halbuki geçen hafta İşçi Partili milletvekili Jo Fox’un öldürülmesi sonrasında anketlerde AB yanlılarının oranının yüzde 45’e çıkması, Brexit taraftarlarının yüzde 42’de kalması küresel piyasaların moralini düzeltmişti.

Pound, Brexit riskinin azalmasıyla birlikte 2008 yılından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Avrupa’daki borsalar yüzde 4’lük çıkış yakalarken, iç piyasada BIST 100 endeksi yüzde 2.7 yükseldi ve dolar/TL’de yeniden 2.89 düzeyi görüldü.

Kararsızlar belirleyecek

Ancak Daily Mail’in dün yayınladığı son ankette rüzgar yeniden tersine döndü ve Brexit yanlılarının oranı yüzde 44’e çıktı, AB’yi savunanlar yüzde 45’te kaldı. Sandığa gidecek İngiliz halkının yüzde 11’nin hala kararsızlığını koruduğu görüldü.

Anketlerdeki bu son gelişme yine nefesler tutuldu. Global piyasalarda Brexit senaryoları yapılmaya başlandı. Peki Brexit referandumu sonrası piyasaları neler bekliyor?

Haberin Devamı

Referanduma dair gelişmelerin piyasalar üzerindeki olası senaryolarını ele alan Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Brexit’in gerçekleşmeme ihtimalinde dolarda 2.8620 seviyesinin gündeme gelebileceğini ve altında sert satışlar görülebileceğini belirtti. Brexit halinde Avrupa borsalarında yüzde 5’lik düşüşler, dolar/TL’de 3.00 düzeyi gündemde olacak.

AB’den çıkış senaryosu

-Merkez bankalarının para politikalarında ve Avrupa Bölgesi ülkelerin siyasi duruşunda değişiklikler yaşanabilir.

-Avrupa ve ABD borsalarında yüzde 5’e yakın gerilemeler, tahvil faiz oranlarında yeni düşük seviyeler görülebilir. İngiltere Merkez Bankası, bu duruma faiz indirimleriyle müdahale etmek isteyebilir. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım programını genişletmesi beklenebilir.

-Bu yıl tek faiz artışında kalması beklenen ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu süreci uzun süre ertelemesi tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

-Pound sert düşüş yaşayarak son 35 yılın en düşük seviyesi olan 1.35’lere gerileyebilir.

-Altın 1.320-1380 seviyelerine doğru yükselebilir. Gram altında yeniden rekor seviyeler olan 128-135 TL gündeme gelebilir.

-TL’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybı yaşar. Dolar/TL, 2.9850-3.00’e doğru gidebilir.

AB’de kalış senaryosu

-İngiltere’nin AB’de kalması halinde piyasalarda yeniden risk iştahı artacak.

-Risk iştahının yeniden yükselmesi halinde ilk olarak endeksler ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazanması bekleniyor.

-Dolar/TL paritesi için takip edilmesi gereken kritik seviye 2.8910-2.8820 destek bölgesi olacak.

-Bu desteğin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 2.8750-2.8620 aralığına doğru devam edebilir.

-BIST 100 endeksinde olası yükselişlerde 80.000 puan takip edilecek. Bu seviyenin aşılması halinde 81.500-82.600 gündeme gelebilir.

-Dolarda yaşanabilecek değer kayıplarının yanı sıra altın fiyatları da olumsuz etkilenebilir. Güvenli varlık olarak görülen altın fiyatlarında 1.245 seviyesi ön plana çıkacak. 1.240 seviyesinin kırılması halinde altın fiyatlarında satış baskısı artabilir.

Haberin Devamı