Gazete Vatan Logo

Nefesler kesildi

Piyasalar için yılın en kritik haftalarından biri yaşanacak. Terör saldırısı, Fed’in faiz kararı ve AB liderlerinin Türkiye zirvesi piyasalara yön verecek. Fed’in faiz artışı satın alındı, önemli olan 2017 yılı stratejisi. Yeni yılda ikiden fazla faiz artışı olacağı açıklanırsa piyasalar gerilir

Nefesler kesildi

Bu hafta finansal piyasalar ve Türkiye açısından önemli bir hafta olacak. 13-14 Aralık tarihlerinde Fed’in FOMC (Federal Açık Piyasa Komite) toplantısı, 15-16 Aralık tarihlerinde de AB Liderler Zirvesi toplantısı var. İlki hem küresel piyasalar hem de bizim de dahil olduğumuz gelişen ülke piyasaları, ikincisi doğrudan Türkiye ile ilgili toplantılar.

Fed’in faizleri 25 baz puan artıracağı konusunda piyasalarda ortak bir görüş oluşmuş durumda. ABD 10 ve 30 yıllık tahvil getirileri bunu halihazırda fiyatlamış durumda. Buna rağmen ABD hisse senetleri piyasaları tarihi rekorlarını test etmeye devam ediyor. Dow Jones Industrial (DJI) endeksi geçtiğimiz Cuma günü 19.757.74 ile tarihi rekor kırarken, kapanışı da buna çok yakın 19.756.86’dan gerçekleşti. Ha keza benzer bir durum S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde de gerçekleşti. Dolar Endeksi’nin (DXY) yeniden 101.74 ile kısa vadeli zirvelerine yakın bir seviyeye yükseldiği bir sırada yaşanan bu yükseliş önemliydi.

Yeni rekor Fed’e bağlı

Bence Fed’in faiz artışı çoktan fiyatlara girdi, en azından ABD piyasalarında... Bizim piyasalarımız ama özellikle de dolar/TL kurlarında bu fiyatlama büyük oranda fiyatlara yansıdı. Yansımamış bir kısmı varsa da bunun yansıması Çarşamba günü Fed kararı açıklandıktan sonra hayata geçecektir. Ancak bunun “normal şartlar” altında yeni bir rekor getirmesini beklemiyorum. Resmi açıklamalara göre 38 kişinin öldüğü Beşiktaş’ta maç sonrasındaki terör saldırısının ne yazık ki piyasalara bir yansıması olacaktır. Ancak bunun da yeni bir rekor getirmesi, Fed’in kararlarına bağlı olacaktır.

Haberin Devamı

Dolar nasıl tepki verecek?

Hem Fed hem de AB liderler zirvesi kararları önümüzdeki dönemde kurlardaki muhtemel hareketler için belirleyici olacaklardır. Fed’den 25 baz puanlık faiz artışı ve FOMC üyelerinin nokta tahminlerinin “2017’de 2 kez faiz artırabiliriz” tahminleri, gelişen ülke piyasalarını çok da fazla bozmayacaktır. Ancak nokta tahminleri yeni yılda “üç faiz artışı” olarak tecelli ederse bu durum, DXY’da yeni yükselişleri, bununla beraber de dolar/TL kurlarında yeni zirveleri beraberinde getirecek. Euro/dolar paritesi de bundan nasibini alacak ve 1.05’in altının test edilmesi olasılığı artacak. Böylesi bir durumda daha önce görülen 1.0467 seviyesi önemli destek. Bu seviyenin aşağı kırılmasını beklemiyorum. Eğer 1.0467 aşağı kırılırsa terör saldırısı sonrasında kurda yeni zirveler görülmese bile öncekiler (3.59’lu seviyeler) test edilebilir. Fed’in faiz artırmasına rağmen Janet Yellen’in toplantıda “mülayim” bir tavır sergilemesi, AB liderlerinin de “Türkiye’nin önemli bir iş ortağı” olduğunu söylemesi durumunda Türk piyasalarındaki yıl sonu gerginliği bir “Noel Baba Rallisi’ne” dönmese bile ılımlı bir havaya neden olabilir. Bu durumda dolar/TL kurunda ilk aşamada 3.4325 ardında da 3.3333 seviyelerine kadar devam edebilecek geri çekilme yaşanabilir.

Haberin Devamı

AB liderleri orta yolu bulur mu?

En az Fed kararı kadar, AB liderlerinin zirvede alacakları kararlar da Türkiye açısından önemli. Beklentim, AB parlamentosunun almış olduğu “üyelik müzakerelerinin dondurulması” kararının liderler zirvesinde kabul görmemesi ancak Türkiye’ye yönelik bazı eleştirilerin dozunun artması yönünde olacaktır. Gerek mülteci problemi, gerekse de AB’nin de Türkiye ile “ortaklıktan” elde edebileceği faydaları göz önüne aldıklarında bu yönde bir karar vereceklerini düşünüyorum. Fed sonrasında gelecek bu kararın “devam” yönünde çıkması durumunda piyasalarda “bir gölge daha aydınlığa kavuştu” beklentisi ile olumlu rüzgarlar esebilecek. AB liderleri de “müzakereleri dondurma” kararı alacak olursa esen rüzgarlar fırtınaya dönüşebilir. Bu karar sonrası Fed’in 25 baz puan artış ve 2017’de 2 faiz artışı olabilir kararına rağmen piyasalarımızda oynaklık yeni zirveleri de beraberinde getirebilir.

Haberin Devamı

EKK’nın etkisi ne olur?

Kısa vadede piyasaları etkileyecek bazı kararlar beklendi EKK’dan... Merkez Bankası’nın para politikasına yönelik bazı kararlar çıkar mı diye beklendi. Ancak beklenen herhangi bir adım gelmedi. EKK’nın, TCMB’nin yerine geçeceğini beklemek de hatalıydı. Ancak kurlardaki oynaklığın arttığı ortamda azgın dalgaların arasında kalan piyasalar, sarılacak bir dal arıyorlardı. Ancak bu dal gelmeyince piyasalarda işler karıştı. EKK kararlarının sonuçları daha uzun vadede alınacak. Sorunlu kredilerin Kredi Garanti Fonu’nca karşılanacağı,

Haberin Devamı

250 milyar liralık kredi artışı her ne kadar piyasaları heyecanlandırsa da bunun kaynağındaki belirsizlik bir anlamda hayal kırıklığı yarattı. Eximbank’ın sermayesinin artırılması, ihracata dayalı büyüme için iyi bir haber olmakla beraber etkisinin uzun vadede görüleceğini düşünüyorum.