Gazete Vatan Logo

Nefes nefese yarış

İskoç halkı, İngilizlerle 307 yıl önce kurdukları birliğin kaderini belirlemek için referanduma gitti.

İskoçya’da milyonlarca seçmen, Birleşik Krallık’la yollarını ayırıp ayırmayacaklarına karar vermek için dün sandık başına gitti. Toplam 4.3 milyon seçmenin yüzde 97’sinin kayıt yaptırdığı referandumda halka ‘İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı’ sorusu soruldu.

Başta Başbakan David Cameron olmak üzere İngiltere’deki siyasi liderler tarihi gün öncesi son kozlarını oynayarak İskoçlara “Bizimle kalın” çağrısı yaparken, bağımsızlık kampanyasını yürüten İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond büyük gün öncesi yaptığı konuşmada, “İskoçya’nın geleceğine kendi ellerinizle sahip çıkın” diye konuştu.

İskoçya’da ayrılıkçılar ile birlik yanlıları, yaklaşık iki yıl önce Londra ve Edinburgh yönetimleri arasında referandumun yapılmasına ilişkin imzalanan Edinburgh Anlaşması’ndan düne kadar yoğun kampanyalar yürüttü.

‘Bizim geleceğimiz’

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) liderliğindeki “Bağımsızlığa Evet” kampanyasının yetkilileri, Londra’nın fazla yetki sahibi olmasına itiraz ederek, “İskoçya’nın geleceğini İskoçların belirlemesi gerektiğini” savundu. İngiliz hükümetinin desteklediği “Birlikte Daha İyiyiz” kampanyası ise İskoçya’nın Birleşik Krallık’ın içinde daha güçlü olduğu mesajını verdi.

Haberin Devamı

Salmond’a yüklendi
Birleşik Krallık taraftarlarının yürüttüğü kampanyanın önde gelen isimlerinden olan eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, son açıklamasında da Salmond’a yüklenerek, İskoçya’nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyledi ve “İskoçya hepimize aittir” diye konuştu.
Türkiye her sonuca hazır
Türkiye’nin Edinburgh Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut, referandumdan çıkabilecek her iki sonuca da Türkiye’nin hazırlıklı olduğunu ve buna göre planlarını yaptığını söyledi. Türkiye’nin İskoçya nezdinde atadığı ilk başkonsolos olan ve 1 Haziran’da görevine başlayan Turgut, “Referandum sadece İskoçya ve Birleşik Krallık açısından değil, Avrupa ve diğer ülkeler açısından da yakından takip edilen bir olgu. Tarihi önem taşıyor. Sonucuna karar verecek olan da İskoç halkı. Referandum sonucuna göre devletimiz yeni kararlar alacaktır” dedi. İskoçya’da yaklaşık 6 bin Türk bulunduğunu kaydeden Turgut, Türklerin yarısından fazlasının oy kullanacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Karar kararsızların
Bağımsızlık isteyenlerle Birleşik Krallık’ta kalmayı tercih edenler arasındaki mücadelenin referandum gününe kadar sürmesi dolayısıyla en kilit nokta yüzde 8 ila 14 arasında gösterilen kararsızların oyları olarak görülüyor. Son anketlerde birlik yanlıları 2 ila 4 puan önde görünüyordu. 32 yerel hükümet bölgesindeki 2 bin 608 sandıkta düzenlenen referanduma 16 yaşın üstündeki gençler de oy kullandı.

Haberin Devamı