Gazete Vatan Logo

Nefes almak bile zorlaşacak!

Sıcak yükselmeye başladı, Ankara, Bursa ve Elazığ'da 2 günlük tatil ilan edildi. CNN Türk Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli açıklama yaptı: "Sıcak hava devam edecek. Hafta sonu 1-2 derece azalacak"

Türkiye'de hava sıcaklıkları gittikçe artıyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar nemle birlikte daha da yükseliyor. İstanbul'da Temmuz ayında sıcaklık 30 derece olması gerekirken, hissedilen sıcaklık 40'a kadar çıkıyor. Meteoroloji'ye göre, kuvvetli sıcak hava dalgası hafta sonuna kadar ülke genelinde etkili olacak ve bugünden sonra daha da sıcak olacak.

Güney Marmara'da, bugünden itibaren 5 gün boyunca, geçmişte gerçekleşen ortalamaların üzerinde sıcaklıklar bekleniyor.

Sıcaklıkların, Bursa, Çanakkale ve Yalova'da birkaç derece, Balıkesir'de ise 5-8 derece ortalamaların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bölgede yüzde 95'leri bulması beklenen yüksek nem yüzünden, hissedilen sıcaklığın daha da artıracağı öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerinden derlenen bilgilere göre, Bursa'da, yeniden yükselişe geçen hava sıcaklığı, bugün 36, perşembe günü de 35 dereceyi görecek. Sıcaklık, cuma ve cumartesi günleri 34, pazar günü ise 33 dereceye düşecek.

Geçmişte gerçekleşen ortalamaların üzerinde olduğu belirtilen bu sıcaklıkların etkisi, bugün ve cumartesi yüzde 80, perşembe ve pazar günleri de yüzde 70'leri aşan nem yüzünden daha da artacak.



YÜZDE 95 NEM

Güney Marmara'da, en yüksek sıcaklık 38 derece ile bugün Balıkesir'de yaşanacak. Balıkesir'de perşembe günü 1, cuma, cumartesi ve pazar günü 2 derece düşecek olan sıcaklık, 36 derece olacak.

İl genelinde nem oranı ise 5 gün süresince yüksek seyredecek. En yüksek nem oranı yüzde 95 ile bugün beklenirken, bu oran perşembe yüzde 88, cuma yüzde 80, cumartesi yüzde 88 ve pazar yüzde 81 olacak.

Yalova'da en yüksek sıcaklık, perşembe günü 34 derece olacak. Güney Marmara'nın en yüksek nem oranı, Balıkesir'in yanı sıra yüzde 95 ile bugün Yalova'da bekleniyor. Kentteki nem oranının, perşembe yüzde 88, cuma yüzde 77, cumartesi yüzde 90, pazar günü de yüzde 87 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Çanakkale'de ise en yüksek sıcaklık 36 derece ile perşembe beklenirken, diğer günler 1-2 derece düşecek. Nem oranı bugün yüzde 90'ı bulacak olan Çanakkale'de, perşembe yüzde 83, cuma yüzde 72, Cumartesi yüzde 74 ve pazar yüzde 68 oranında nem bekleniyor.

DAHA DA ARTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, kuru ve sıcak karakterli Basra alçak basınç merkezinin hafta ortasından itibaren güney ve iç bölgelerde etkisini daha da artırması bekleniyor.

Ülke genelinde hafta sonuna kadar etkili olacak kuvvetli sıcak hava dalgasıyla birlikte, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre, yarın Kars, Ardahan, Ağrı çevrelerinde öğle saatlerinden sonra yerel gök gürültülü sağanak yağış geçişleri bekleniyor. Çarşamba ve Perşembe günleri ülke genelinde yağışın görülmeyeceği tahmin ediliyor.

Beklenen kuvvetli sıcak hava dalgası nedeniyle yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşte kalma sürelerinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekiyor.

Ayrıca, yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle meydana gelebilecek orman yangını riskine karşı çiftçilerin anız yakmaması, vatandaşların ve ilgililerin duyarlı ve tedbirli olması istendi.

FİNİKE’DE HAVA SICAKLIĞI 46 DERECE HİSSEDİLDİ

ANTALYA’nın Finike İlçesi’nde iki gündür nemin yüzde 83 oranına ulaşması nedeniyle hissedilen hava sıcaklığı da 46 dereceye kadar yükseldi.

Finike’de hava sıcaklığı güneşte 32 derece olmasına rağmen nemin aşırı derecede yükselmesi, halkı olumsuz etkiledi. Ramazan ayının yanı sıra hissedilen sıcaklığın 46 dereceye yükselmesi nedeniyle vatandaşlar dışarı çıkmak yerine evlerinde oturmayı ya da serin yerlere gitmeyi tercih etti. Finike’de sahiller ise boş kaldı.

Finike’de oturan Hayri İpek, özellikle son dört gündür nemin aşırı derecede yükselmesinden yakınırken, Fahri Önal da sıcaklar nedeniyle birçok kişinin oruç tutamadığını ve serin yerlere gitmeyi tercih ettiklerini söyledi.

ANTALYA 38 DERECE

Antalya kent merkezinde ise meteoroloji yetkilileri sıcaklığı saat 15.00’te güneşte 30 derece ölçtü. Bu sıcaklık mevsim normallerinde olarak kaydedildi ancak yüzde 80 oranındaki nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 38 dereceye yükseldi. Antalya’da oturanlar bugün öğle saatlerinde kendilerini klimalı ortama ya da gölgeye atarak serinlemeyi tercih etti.

Günün en sıcak saatleri olan 12.00-15.00 arasında dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde yalnız turistler görülürken, seyrek görülen tatilciler ise denize girmek yerine şezlongda şemsiye altında serinledi. Kavurucu sıcaklık nedeniyle sokaklarda da fazla hareketlilik gözlenmedi. Uzmanlar, tuz ve su kaybı kaynaklı hastalıklara dikkat çekti.

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, "Sıcaklık Antalya’da denizdeki nemi de getiriyor. Bu yüksek nem önümüzdeki günlerde de devam edecek" dedi.

ANKARA'DA TATİL İLAN EDİLDİ

Ankara Valiliği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle il genelindeki kamu görevlisi hamile ve emzikli kadınlarla engellilerin ve kronik hastalığı olanların yarın ve Cuma günleri idari izinli sayılacağını bildirdi.

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Ankara ilinde son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve özellikle Perşembe gününden itibaren hafta sonuna kadar da kuvvetli sıcak hava dalgasının devam edeceği hususu Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün hava tahmin raporlarından anlaşılmakla; İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 25.07.2012 gün ve 6 sayılı tavsiye kararı uyarınca ilimiz kamu kurum ve kuruluşlarında görevli hamile ve emzikli bayanlar, rapor ile tevsik edilen şeker, kalp-damar, beyin-damar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer, böbrek, kanser ve bunun gibi hastalıkları olanlar ile yüzde 40 ve üzeri raporlu engelli personelin yarın ve Cuma günlerinde sağlık-idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür.”

Ankara Valiliği, uygulamanın derhal yapılmasını Büyükşehir Belediyesi, İlçe Kaymakamlıkları ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarından istedi.

ELAZIĞ'DA DA TATİL

Elazığ’da kamu görevlisi engelli ve hamilelere, aşırı sıcak hava nedeniyle 2 gün idari izin verildi.

Elazığ Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, idari izinle ilgili Vali Muammer Erol imzasıyla kurumlara yazı gönderildiği belirtildi.

Bu yazıda, ”Hava sıcaklıklarının aşırı derecede seyretmesi nedeniyle Başbakanlığın 2002/58 sayılı genelgesi gereği 26-27 Temmuz Perşembe ve Cuma günleri, ilimizde görev yapan engelli ve hamile personelin 2 gün idari izinli sayılması Valiliğimizce uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildiği
kaydedildi.

BİR TATİL HABERİ DE BURSA'DAN

Bursa Valiliği, hava sıcaklıklarının artmasından dolayı, engelli ve hamilelere 2 gün idari izin verildiğini bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, meteorolojinin, Bursa’da son günlerde etkili olan hava sıcaklığı ve aşırı nemin daha da artacağını bildirmesi nedeniyle, kamuda çalışan engelli ve hamile personelin 26 ve 27 Temmuz’da idari izinli sayılacağı belirtildi.

İSTANBUL'DA SICAKLIK 40 DERECE OLACAK

İstanbul’da hava sıcaklığının yarın nemle birlikte 40 derece hissedilmesi bekleniyor.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, bugün sıcaklığın 29-30 derece olduğu kentte, nemle birlikte sıcaklık 36-37 derece olarak hissediliyor.

Yarın 34 derece olması beklenen ve nemle birlikte 40 derece olarak hissedilecek sıcaklığın, 27 Temmuz Cuma günü ise 33-34 derecelerde seyretmesi tahmin ediliyor. Cuma günü sıcaklığın nemle birlikte 39-40 derece olması bekleniyor.

Yetkililer, hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı nedeniyle özellikle yaşlı, hasta ve çocukların saat 10.00-16.00 aralarında güneşe direkt temas etmemesi uyarısında bulundu.

İstanbul’da hafta sonunda bulutlanma olacağı tahmin edilirken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, yarın nem oranı yüzde 56-94, cuma günü yüzde 46-87 olarak bekleniyor.

Kentte 28 Temmuz Cumartesi günü hava sıcaklığının en yüksek 33, nem oranı en yüksek yüzde 93, 29 Temmuz Pazar günü en yüksek sıcaklığın 32, nem oranın en yüksek yüzde 94, 30 Temmuz Pazartesi ise en yüksek sıcaklığın 31, en yüksek nem
oranının yüzde 96 olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

SICAK VE NEM BUNALTTI, SAHİLLER BİLE BOŞALDI

Aşırı sıcaklar ve nem İstanbulluları bunalttı. Birçok İstanbullu bugün dışarıya çıkmayı göze alamadı. İstanbul’un bazı bölgelerinde sıcaklık 34’ün üzerine kadar çıktı. Nem oranının ise yüzde 70’leri bulduğu gözlendi. Kartal ve Florya’da hissedilen sıcaklık 36 dereceyi buldu. Acıbadem’de ise 37 dereceyi aştı.

Sıcak havalarda dolup taşan sahil kenarları ve plajların daha önceki günlere göre daha tenha olması dikkati çekti. Bakırköy Menekşe plajı ve Sirkeci’ye kadar uzanan sahil kenarlarına gelen az sayıda vatandaş, denize girerek serinlerken bazıları ise ağaçların altında güneşten korunmaya çalıştı. Hafta içinde bile vatandaşların yürüyüş ve piknik yapmak için akın ettiği Samatya sahilinde ise bisiklete binen ve yürüyüş yapan birkaç kişiden başka kimse yoktu.

Boğaz’da Emirgan Sahili’nde ise, çoğunluğu çocuklardan oluşan bir grup denizin keyfini doyasıya çıkardı. Çocuklar kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına, denize çeşitli şekillerde atlayarak poz verdi. Bazı vatandaşlar da küçük çocuklarını yanlarına alarak boğazın keyfini çıkarmaya çalıştı. Bu arada Emirgan Parkı’nda çalışan bir işçi ise aşırı sıcak ve oruca rağmen evine ekmek parası götürme derdindeydi. Denize girmekten sıkılan bir vatandaş ise pet şişe içindeki suyu başından aşağı boşaltarak serinledi.

Emirgan’da Yılmaz Kara (19) "Hava çok sıcak, yüzerek serinliyoruz" derken Emekli Ahmet Ayık (68) de, "Boğaz evime yakın, sık sık buraya geliyorum. Serinliyoruz" dedi.

Çocukları Batuhan (12) ve Begüm’ü (8) alarak serinlemeye gelen Eyüp Türkoğlu ise, "Ailecek geldik yüzüyor, serinliyoruz" dedi. 22 aylık bebeği Malik ile sahil kenarına gelen Rekai Kaynak (29) ise, "Eşim Hollandalı. Kendisi 10 günlüğüne memleketine gitti. Kızım bende. Biraz alerjisi var ben de iyi gelir, diye buraya getirdim." dedi.

Yaklaşık bir aydır Emirgan Parkı’ndaki yenileme çalışmalarında görev yapan işçilerden Abdurrahman Bıçkın (34) ise, "Sabah 05.00’de çalışmalara başlıyoruz. Günlük yevmiye ile çalışıyorum. Oruçluyum. Hava çok sıcak nem de var ama yapacak bir şey yok. Çocuklarım var, evime ekmek götürmek zorundayım." dedi.

SİVAS 44 DERECEYİ GÖRDÜ

SİVAS’ta son günlerde artan hava sıcaklığı, kentte hayatkı olumsuz etkiledi. Bugün öğleden sonra kent merkezindeki termometreler gölgede 39, güneş altında 44 dereceyi gösterdi. Serinlemek isteyenler çeşitli çareler aradı.

Sivas kent merkezinde hava sıcaklığı öğlen saatlerinde 44 dereceyi gördü. Ramazan ayı ve hava sıcaklığındaki aşırı artış, kentte yaşayanları olumsuz etkiledi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar serinlemek için çeşitli yollara başvurdu. Kimileri, park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda dinlenmeyi ve uyumayı tercih ederken, bazıları ise başlarını sokak çeşmelerinde ıslatarak serinlemeye çalıştı. Paşabahçe Mesire ve Piknik Alanı’ndaki şelalelerin bulunduğu kısımlar ise serinlemek isteyenlerin tercih ettiği yerler arasında ilk sırada yer aldı. Şelalenin altına giren yetişkin ve çocuklar soğuk suyla serinlemenin keyfini çıkardı.

Haberin Devamı