Gazete Vatan Logo

Nefes aldıracak

KOBİ’lerin düşük maliyetle kredi kullanmasını sağlayan Nefes Kredisi’nin ikinci etabı Nisan’da devreye giriyor. TOBB öncülüğündeki 2. Nefes Kredisi’ni bu kez 7-8 banka destekleyecek. Kredi faizi piyasanın altında olacak

Nefes aldıracak

Türkiye ekonomisi geçen yıl Kredi Garanti Fonu (KGF), Nefes Kredisi ve teşviklerle yüzde 11.1 ile rekor büyümeye ulaşırken, 2018’de bu ivmenin devam etmesi için yeni destekler yolda. Hükümetin açıkladığı yatırım teşviklerinin dışında özel sektör de taşın altına elini koyacak. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için ‘2. Nefes Kredi’ daha geniş imkanlarla geliyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yılın başında ekonomide yaşanan sıkıntıları hatırlatarak 2017’de uyguladıkları Nefes Kredisi’nin ikincisini de üyelerine sunmak için çalıştıklarının müjdesini verdi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ‘Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 1 milyon üyeden 681 binine düşük faizli, faizsiz ya da kefil olarak destek verdiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, “Üyelerimiz istihdam seferberliğine desteklerini sürdürmeli. Türk özel sektörü olarak geçen yıl dünyada bir ilki yaptık. Üye başına bir kişinin istihdamını sağladık. Tarihimizde bu bir ilktir. Sıfır vergi geliyor. Sadece işçinin maaşını vereceksiniz. Bu teşvikler 3 yıl sürecek. Bu teşviklerden yararlanın” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Katılım bankası olacak

TOBB öncülüğünde şirketlerin piyasa faizinin altında kredi kullanmasını sağlayacak 2. Nefes Kredisi’nin Nisan’da devreye girmesi bekleniyor. TOBB’a üye şirketlerin yararlanabileceği Nefes Kredisi projesine bu kez 7-8 banka katılarak destek verecek. Finansmanda kamu ve özellerin yanı sıra bu kez katılım bankaları da yer alacak.

2017’de olduğu gibi KGF, Nefes Kredisi’ni destekleyecek. İkinci etapta banka sayısının artmasıyla daha fazla KOBİ’nin düşük faizli krediden faydalanması bekleniyor.

30 bin şirket 5 milyar lira kredi kullandı

Nefes Kredisi’nin ilk etabı TOBB, KGF, Ziraat Bankası ve DenizBank’ın işbirliği ile 2017’de hayata geçirildi. Nefes Kredisi’nden yaklaşık 30 bin şirket yararlanırken, 5 milyar liralık kredi kullandırıldı. Faiz oranı yüzde 9.90 ile piyasanın altında belirlendi. Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski Kredi Garanti Fonu aldı. O önemde piyasa faizi yüzde 15’in üzerindeydi.

Haberin Devamı