Gazete Vatan Logo

Neden kilo veremiyoruz?

Neden kilo veremiyoruz?

İngiliz sağlık sitesi ‘Healthista’da sağlık üzerine makaleleri yayımlanan doktor David Ludwig, The New York Times’ın bestseller’i olmuş ‘Always hungry?’ (Her zaman aç mısınız?) adlı kitabında sıkı diyet yöntemleri ve egzersize karşın kilo verememenin nedenlerini açıkladı. ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde obezite uzmanı olarak çalışmalarına devam eden Ludwig, niceliğin değil niteliğin önemli olduğunu vurgulayarak, “Sizi şişmanlatan kesinlikle çok yemeniz değil. Mesele aksine, şeker ve rafine tahıllar gibi yüksek glisemik indeksli gıdaları aşırı tüketmek olabilir” ifadelerini kullandı. İşte Ludwig’e göre kilo alma sebeplerimiz...

İşte madde madde sebepler!

1) Spordan sonra fazla yemek: Vücut egzersiz yaptıktan sonra doğal olarak yoruluyor ve enerji harcıyor. Bu da kişinin acıkmasına yol açıyor. Spordan sonra aşırı yemek kilo verememenin önemli nedenlerinden biri.

2) Vücudun ‘limit noktasını’ zorlamak: Fareler üzerinde yapılan deneylerde, günlerce aç bırakılan hayvanların tekrar yemek verilmeye başlandığında bu durumu abarttığı ve kilo kaybetmesine karşın tekrar aynı kilo değerlerine ulaştığı gözlendi. Deneylerin tersi uygulandığında; günlerce fazladan yemek verilen farelerin bir süre sonra kilo aldığı ancak daha sonra yemek yemeyi kestiği ve eski değerlerine geri döndüğü belirtiliyor.

Haberin Devamı

3) Kahvaltıya önem vermemek: Kahvaltıda tüketilen besinlerin önemi gün içinde ‘ne kadar yenileceğini’ belirliyor. Karbonhidrat değerleri yüksek besinler tüketilince, kişi daha çabuk acıkıyor.

4) Çok düşük kalorili diyetler yapmak: Kilo vermek için sağlıklı besinler tüketmenin düşük kalorili yiyecekler yemekten çok daha etkili olduğu ifade ediliyor.

5) Tatlandırıcı kullanmak: Tatlandırıcı kullanan kişiler, meyve ve doğal yollardan tatlı olan yiyecekleri bile yeteri kadar şekerli bulmuyor. Bu da daha çok tatlı tüketmelerinin yolunu açıyor.

6) Fazla tuz tüketmek: Yiyeceklerde kullanılan tuz değerlerinin minimuma indirilmesi kilo kontrolünde etkili oluyor.