Gazete Vatan Logo

Neden Doğa Turları?

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olduğundan doğa turları ön plandadır.

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada. Kuzeyde Karadeniz'in serin etkisi, dağlık ve ormanlık olan Karadeniz Bölgesini şekillendiriyor.

Batıda Ege'nin ılık iklimi, tüm Ege sahilini boydan boya değiştiriyor. Güneyde ise Akdeniz, dünyanın en güzel kıyı şeridinden birini yaratırken, doğayı da ona göre etkiliyor. Öte yandan İç Anadolu'nun uzun ve tozlu bozkırları, Doğu Anadolu'nun sönmüş volkanları da ayrı güzel. Kısacası Türkiye, çok büyük bir ülke olmamasına rağmen, doğal güzellikleri çeşitlilik gösteren eşsiz bir ülke.
Böylesi güzel bir coğrafyayı tam anlamıyla tanımak için ne sadece kültür turları yeterlidir, ne de deniz tatilleri. Doğa turları ile Türkiye baştan başa gezilmeden, seçilen yurtiçi turları arasında en azından bir doğa turu bulunmadan; etrafımızı bir atmosfer gibi saran doğanın hakkını vermek mümkün değil.

Doğa turları konusunda özellikle İstanbullular çok şanslılar. Çünkü İstanbul'un çevresi çok farklı iklimsel koşullara sahip çeşitli doğal bölgelerle doludur. Hafta sonu turları ile, hatta günibirlik turlarla İstanbul'un çevresine geziler düzenlemek ve doğada harika zamanlar geçirmek mümkün olacaktır.

Hafta sonu gezileri ile nerelere gidilebilir ki diye düşünmemek gerekiyor. Öyle seçenekler var ki, aralarında seçim yapmak bile hayli zor. Örneğin Safranbolu Turları ile Safranbolu'nun tarihi dokusunun yanında, eşsiz doğal güzellikleri gezilebilir. Üstelik Safranbolu turu, Karadeniz turları kapsamında da değerlendirliyor. Başka bir deyişle, Karadeniz'in ormanlık, puslu ve yağmurlu atmosferini ve Kuzey Avrupa ormanlarını andıran ormanlarını gezmek bu turlarla mümkün. Ya da Abant turları ile Abant Gölüne uzanılabilir. Bu turlarla Abant Gölü'nün çevresinde oluşmuş olan eşsiz doğada doğada yürüyüşler yapılabilir. Doğa yürüyüşü turu dendiğinde ilk akla gelen turlardan biri de Abant turları oluyor, çünkü Abant'ın harika manzarası eşliğinde yapılan yürüyüşler ömür uzatıyor.

Ege'ye uzanmak isteyenler Ayvalık turlarını ya da Kaz Dağları turunu tercih edebilirler. Ayvalık ve Kaz Dağları; Ege ve Marmara iklimlerinin kesiştiği noktada bulunan bölgeler olarak, çok özel bir doğaya ve iklime sahiptirler. Özellikle Kaz Dağlarının havasının şifa etkisi artık Avrupa'da da biliniyor. Kaz Dağları nemsiz ve bol oksijenli havası sayesinde, özellikle nefes darlığı için önerilen tatil beldelerinden biridir. Doğal güzellikleri bakımından ise, Karadeniz'le yarışabilir.

Saydığımız bu seçenekler, Türkiye'de doğa turları dendiğinde ilk akla gelen turlar. Ancak doğa turları seçeneğinde tek turlar bunlar değil. Türkiye'de her mevsime ve her ilgiye uygun bir doğa turu bulmak mümkün.

Haberin Devamı