Yavuz Bey'den başlayalım!

Belleğimizin bobinini geriye saralım, yakın geçmişteki olaylara dönelim. Seyredelim: Genç Parti halktan ciddi bir rüzgâr almış, yükseliyor

Haberin Devamı

Belleğimizin bobinini geriye saralım, yakın geçmişteki olaylara dönelim. Seyredelim: Genç Parti halktan ciddi bir rüzgâr almış, yükseliyor. Genç Parti'nin başkanı Cem Uzan'ın Bursa Meydanı'nda derya kalabalıklar önünde Başbakan Tayyip Erdoğan için "Allahsız Adam..." diyerek başlattığı savaş, ülkenin önüne "yeni bir temizlenme döneminin" açılabilmesi fırsatı yaratmış...

Fırsatlar, tarak gibidir.

Hayat, onu insana sunar.

Tayyip Erdoğan, "Saçım dökülüp bittikten sonra ben tarağı ne yapayım?" diye düşünmüş olmalı ki, kendinden öncekilerin 17 yıldır yapmadığını göze aldı.

Devleti harekete geçirdi.
İncelemeler.
Derinine gitmeler.
Araştırmalar.
Geçmişi kurcalamalar.
Hayret!

Devletin elinde bütün bilgiler varmış! Durum netleşmişti: Uzanlar'ın sahibi olduğu İmar Bankası'nda "tarihin en karmaşık soygunu" yapılmıştı.

***

BDDK Başkanı TV'ye çıktı. Nefes kesici açıklamasını yaptı: İmar Bankası'nda duble kayıt tutulmuş. Bankaya 378 bin mudinin (hesap sahibinin) yatırdığı birikimler, doğurdukları faizle birlikte 8 katrilyon 144 trilyon liraya çıkmış. Uzanlar, banka kaynaklarını çok düşük faizlerle şirketlerine aktarmışlar. Yetkileri olmadığı halde Hazine bonosu satmışlar. Liraya, dolara, marka, sterline yüksek reel faizler verip, çifte kayıt yoluyla topladıkları parayı gizlemişler.

Hazine Müsteşarlığı uyumuş.
BDDK uyumuş.
Bakanlar uyumuş.
Ve başbakanlar uyumuş.
Uzanlar uyanık!

***

1987 yılında Mustafa Tosun adlı murakıbın yazdığı rapora göre bankaya el konulan 2003 yılına kadar geçen 16 yıl içinde bu bankada benzer işlemler yapılıyor. Ve o günden beri sorumlular harakete geçip, Uzanlar'a, "Siz neler yapıyorsunuz?" diye sorma gereğini duymuyorlar.

Listeyi buraya yazıyorum:
* Hazine müsteşarları:
Yavuz Canevi
Namık Kemal Kılıç.
Tevfik Altınok.
Kemal Kabataş.
Osman Ünsal.
Osman Birsen.
Ayfer Yılmaz.
Nevzat Saygılıoğlu.
Mehmet Kaytaz.
Mahfi Eğilmez.
Yener Dinçmen.
Cüneyt Sel.

* BDDK başkanları:
Zekeriya Temizel.
Engin Akçakoca.

* Bakanlar:
Yusuf Özal (merhum).
Güneş Taner.
Ekrem Pakdemirli.
Tansu Çiller.
Aykon Doğan.
Ayfer Yılmaz.
Fehim Adak.
Recep Önal.
Kemal Derviş.

* Başbakanlar:
Turgut Özal (merhum)
Süleyman Demirel.
Tansu Çiller.
Necmettin Erbakan.
Bülent Ecevit.
Mesut Yılmaz.

Uzanlar'ın bankalarda yaptıklarına göz yumulması, topluma 6 milyar dolara patladı. Onların yaptıklarını 17 yıl önceden bildiren murakıplar çıkmış bu ülkede. Ama yapılanların üzerine giden bankalardan sorumlu hiçbir Hazine müsteşarı, BDDK başkanı, bakan ve başbakan çıkmamış.

***

Ne oldu biliyor musunuz?

17 yıldan beri ülkeyi yönetenler değil, IMF istedi. Niyet mektubuna, İmar Bankası'daki büyük yolsuzluğun araştınlması ve önlem alınması için bir kurul oluşturulması şartı konuldu.

Tahmin edin.

Ne oldu?

Bu üç kişilik heyete hiçbir Türk uzman girmek istemedi. Ve üç kişilik Fransız uzman heyeti, İmar Bankası'nda olanı biteni yedi ay inceledi. 30 sayfalık rapor yazdı ve BDDK başkanlarını, murakıpları, sistemi sorumlu buldu. Sorumluları yukanda yazdım. Yavuz Canevi Bey'den başlayalım. Bu isimler içinde "Benim dönemimde İmar Bankası'nın durumu iyiydi. İşte belgelerim" diyen birisi çıkacak mı? Görelim!

DİĞER YENİ YAZILAR