Azeri kardeşliği koptu, gidiyor!

Haberin Devamı

Dileyelim, “Azeri kardeşliği kopup gitmesin” ve dileyelim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “size efsunlar olsun” diye kızgınlığını ifade ederken politik davranıyor olsun.

Efsunlar olsun!

Teessüf ederim!

Teessüf ederim, anlayana çok ağır kırgınlığın ifadesi olarak söylenir ve “sizin adınıza çok üzgünüm, bu davranışınızı size yakıştıramadım” anlamını taşır. Kardeşlikler kolay kurulmuyor, parayla-pulla satın alınmıyor, Amerikan, Rus ya da Avrupa düdüğü ile kardeşlikler gelişmiyor, pekişmiyor, güçlenmiyor.

Amerikan düdüğü verdiler.

Şimdi bu düdük moda.

Başbakan da bu düdüğü çalıyor, yandaş gazetelerin büyük düşünür havasına sokulmuş yazar çizeri de Amerikan düdüğü ile üflüyorlar. Bu düdüğü çalanların yazdıklarına göre ABD, yüzyılın barışını başlattı ve hem Kafkasya’da hem Orta Doğu’da “Türkiye’ye yeni Osmanlı olmak rolünü” verdi.

Tarihi fırsat işte budur.

Light Osmanlı olmak.

Kürt ve Ermeni açılımları sonunda tıpkı Osmanlı döneminde yaşandığı gibi Türkiye, bütün Orta Doğu ile Kafkaslar’daki ulusların yöneticisi, yönlendiricisi, akıl sunucusu, ABD adına yol göstericisi olacak.

Olacak da!

Azeriler koptu gidiyor.

“Yeni Osmanlı (yani iktidarı törpülenmiş ve ABD uydusu yapılmış) olma pirincine” giderken “Atatürkçü TC’nin meyvesi eldeki Azeri bulgurundan olma” tehlikesi belirdi. Amerikan düdüğü üfleyicileri; “yüzyılın barışma modelinin arkasında Obama var, o nasıl olsa Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i hem Karabağ ve hem de Ermenistan sınırının açılması konusunda ikna etmiştir” diyorlardı.

Demek henüz etmemiş!

Azeriler Türkiye bayrağını şehitlikten çıkartıp attılar, Azerbaycan’da iş kurmuş Türkiye şirketlerinin üzerine gitme düğmesine bastılar, doğal gazı kardeşlik hakkı olarak ucuza veriyorduk, şimdi “en yüksek parayı Türkiye sunsa bile vermeyeceğiz” diye özetleyebileceğim teessüf yüklü tepkiler yükseltiyorlar.

Doğal gaz ve petrol!

Kavun değil, karpuz değil.

Bastırırım parayı.

Başkasından alırım.

Diyeceğin ürünler değil.

Türkiye hem doğal gaz ve hem de ham petrolde Azerbaycan ile çok ciddi yatırımlara girdi. Azerbaycan kardeşliği fasulye bir laf değil. Bakü-Ceyhan petrol boru hattının canı Azeri’nin elinde, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattının canı da Azeri’nin elinde, imzası yeni atılmış Nabucco boru hattının yüreği de Azeri’nin elinde atıyor.

Azeri bize az satıyor.

Bizden çok alıyor.

Ticaret dengesi Türkiye’nin lehine; yaklaşık 925 milyon dolar mal satıyor, 1 milyar 666 milyon dolar Türk malı satın alıyor. Ayrıca Türkiye inşaat şirketleri Azerbaycan’da 4 milyar dolarlık iş almış durumda. Türkiye iş adamlarının Azerbaycan’da 5 milyar dolarlık yatırımı var.

Dilerim düdükçüler farkındadır.

Dilerim, “Yeni Osmanlı olacaksınız” üfürüğünün arkasından giderken iyi hesap yapmışlardır. Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, Ermenistan açılımı aşamasında fikrini soran gazetecilere; “Pirince giderken evdeki bulgurdan olmamaya dikkat etmek gerekir” demişti. Dün Tuğrul Erkin’e Azerilerin tepkileri üzerine fikrini sordum, başka bir atasözü söyledi:

İnşallah dağ fare doğurmaz!

Düdükçüler atasözü dinlemeli.

Dikkatli olmalılar!

DİĞER YENİ YAZILAR