Halkın ekmeğinde ağır sömürü!

Haberin Devamı

Ekmeğe zam geliyor, gramaj artırıyoruz. Görüntüsünün arkasına saklanarak yükseliyor fiyatlar. Ekmeği ana besin maddesi yapmış olan dar gelirli halk kitlelerinin, gariplerin-gurebanın Tanrı yardımcısı olsun. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de “Halk Ekmek”te fiyatları artırdı.

Neden?

Elektirik artıyor.

Doğalgaz yükseliyor.

Benzin fırlıyor.

Mazot el yakıyor.

Çukurova’da, Konya’da, Güneydoğu’da, Ceylanpınar’da buğday hasadı başladı, sıra İç Anadolu ile Trakya’ya gelecek. Konya ile Güneydoğu Anadolu’da kuraklıktan üretim düşüşü var ancak Trakya iyi durumda... Bu yıl Türkiye’nin buğday üretimi geçen yıldan daha yüksek olacak.

Tahminler şöyle:

2007’de:

16.5 milyon ton oldu.

2008’de:

17-18 milyon ton.

Büyük küçük şehirlerde, büyük küçük kasabalarda ekmek üretiminde çok sayıda fırıncı, çok sayıda değirmenci bulunuyor.

Fakat rekabet var mı?

Ne ekmekte ne de buğdayı tüccardan alıp un yaparak fırıncıya satan değirmencilik sektöründe rekabet var. Fırıncılar aralarında anlaşıp ekmek fiyatını yükseltiyorlar ve kâr oranlarını yüzde 30’a (yüzde 15’i bakkala bırakıyor, kalanı kendine) kadar çıkartıyorlar.

Fırıncı anlaşıyor.

Rekabeti bozuyor.

Hançerliyor.

Fiyatı ve arzı birlikte belirliyor. Bu yüzden Rekabet Kurulu, fırıncıların büyük şehirlerde rekabeti zedelediklerini tespit ederek onlara ceza verdi. Aynı tekelleşme un değirmenlerinde de var. Büyük şehirlerin un ihtiyacının önemli bölümü sadece 3 un fabrikatörünün elinde ve diğer değirmenciler de bir araya gelerek kâr oranlarını yüzde 40’a kadar yükseltiyorlar.

Uncular da anlaşıyor.

Rekabeti boğazlıyor.

Bıçaklıyorlar.

Ve halkın ekmeğindeki sömürüyü ağırlaştırıyorlar. Bu sömürü öyle bir hale geldi ki, 1789 yılında Fransa’da aç-yoksul-çulsuz halk kitlelerinin isyan edip Bastil Hapishanesi’ni bastığı günlerde Fransa Kraliçesi’nin; “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” deyişine döndü.

Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir dahil tüm büyük şehirlerinde “ekmeğin fiyatı makarnayı” geçti. Ekmeğin gramajı, Türkiye’nin her yerinde 300 gram olacak kararı alınınca özel fırıncılar ekmeği 85 YKr’ye çıkardılar. İstanbul Halk Ekmek de bir ekmeğin fiyatını 40 YKr’ye yükseltti. Makarna ekmekten daha ucuz satılır oldu.

Makarna, 500 gram.

Paketlenmiş.

Market rafında.

69 YKr’ye satılıyor. Okuyucularımdan biri dün eşiyle birlikte İstanbul’da Kiler Market’e gittiler ve Kiler marka 500 gram paketlenmiş makarnayı 69 kuruşa aldıklarını bana haber diye verdiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek büfesinde 300 gram ekmek 45 YKr’den, bakkalda ise 85 YKr’den satılıyor.

Ekmekte sömürü var.

Çok ağır sömürü.

Çünkü uncu ve fırıncı.

Aralarında anlaşıyor.

Rekabeti hançerliyorlar.


DİĞER YENİ YAZILAR