Gazete Vatan Logo

Ne zaman emekli olurum hizmeti ve tüm emeklilik hesaplamaları burada!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunmuş olduğu ne zaman emekli olurum uygulamasını sigortası olup da ne zaman emekli olacağını merak eden herkes kullanabilir. Ne zaman emekli olurum uygulaması sayesinde emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz. Uygulamayı nasıl kullanacağınızı öğrenmek için haberimizi inceleyiniz.

Ne zaman emekli olurum hizmeti ve tüm emeklilik hesaplamaları burada!

Yaklaşık olarak hangi tarihte emekli olunacağını hesaplamaya yarayan "Ne Zaman Emekli Olurum" uygulaması, vatandaşlara web ortam üzerinden de emeklilik yaşı hesaplama imkanı sunmaktadır. Bilindiği gibi, emekliye ayrılabilmek yani emekli olunduğunda da maaş almaya devam edebilmek için, sigortalı olarak çalışma şartı aranmaktadır. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun koordine etmiş olduğu, SSK (4A), Bağkur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) sigorta birimlerinden her hangi birine kayıtlı olarak ve 18 yaşını doldurmuş olarak çalışmış olan vatandaşlar, sigortalı çalışan sınıfına dahil olmaktadır.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI VE DETAYLAR!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ!

"Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasını kullanarak, kayıtlı olunan sigorta birimine göre farklılıklar olacak şekilde, emekli olunacak yaş aralığı hesaplanabilmektedir. Yani, ne zaman emekli olunabileceği, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kurumları için ayrı ayrı olarak hesaplanabilmektedir.

Haberin Devamı

SSK (4A) için "Ne Zaman Emekli Olurum"

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SSK (4A) koluna kayıtlı olarak çalışan vatandaşlar, aşağıda anlatıldığı gibi, ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler.

? Burada SSK yani 4A kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapıılmalıdır.

? Hemen sonrasında, burada yer alan "4A Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapılmalıdır.

? Daha sonraki aşamada; "doğum tarihi" "işe giriş tarihi" "ilk tescil tarihi" ve "prim günleri" sistemde yer alan bu bölümlere yazılmalıdır.

? Bu arada, SSK yani 4A birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapılmadan önce eğer bilinmiyorsa; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerini öğrenmekte fayda vardır. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken, bu bilgiler talep edilmektedir.

Bağkur (4B) için "Ne Zaman Emekli Olurum"

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Bağkur (4B) koluna kayıtlı olarak çalışan vatandaşlar, aşağıda anlatıldığı gibi, ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler.

Haberin Devamı

? Burada, Bağkur yani 4B kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.

? Hemen sonrasındaki aşamada, burada yer alan "4B Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapıılmalıdır.

? Daha sonraki aşamada; "Emeklilik türü" "Cinsiyet" "Doğum tarihi" "Maluliyet durumu" "Maluliyet derecesi" "Erken yaşlanma" gibi durumlar var ise onun bilgisi ve "Bakıma muhtaç malül çocuk" varsa onun da bilgisi, sistemde yer alan ilgili bölümlere yazılmalıdır.

? Son olarak, "tamam" seçeneğine tıklanılmalıdır.

Emekli Sandığı (4C) için "Ne Zaman Emekli Olurum"

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Emekli Sandığı (4C) koluna kayıtlı olarak çalışan vatandaşlar, aşağıda anlatıldığı gibi, ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler.

? Burada, Emekli Sandığı (4C) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.

? Ardından ise; "Doğum tarihi" "Cinsiyet" ve "Hizmet başlangıç ve bitiş tarihi" gibi bilgiler sistemde bulunan ilgili alanlara yazılmalıdır.

Haberin Devamı

Erken Emeklilik

Erken emeklilik temelde iki gruba ayrılmaktadır. Erken emeklilik türlerinden biri Malulen emeklilik, diğeri ise Erken Emeklilik (Vergi indirim hakkı ile emeklilik) şeklindedir.

Malulen Emeklilik

Malullük; çalışan kişinin bedeninde oluşan hasarlar ya da tedavisi mümkün olmayan kalıcı sağlık problemleri nedeni ile artık çalışamayacak duruma gelmeleri anlamına gelmektedir. Malulen emeklilik ise, mesleği nedei ile, sağlığında tedavisi mümkün olmayan kalıcı hasar oluşan kişilerin mecburen emekliliğe ayrılması durumudur.

Malulen emekli olabilmek için bir takım şartlar aranmaktadır. Malulen emeklilik şartları şu şekilde belirlenmiştir;

? En az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olmak,

? 1800 gün primin ödenmiş olması ya da %60 veya üzerinde çalışma gücü kaybı yaşandığına dair rapor sahibi olmak,

? Ayrıca, işe başladığında %59 veya daha düşük çalışma gücü kaybı raporu olan ve ilerleyen zamanda (çalışmaya başladıktan sonra) rahatsızlığı artan (%60 ve üzeri seviyede) engelli birey de malulen emekli sayılabilmektedir.

Haberin Devamı

Vergi İndirim Hakkı İle Erken Emeklilik

Vergi indirim hakkı ile erken emeklilik; kişinin engelli ya da engelsiz olduğu fark etmezksizin, bir şekilde işe başlaması ve vergi indirim hakkı kazanarak emeklilik işlemlerinin başlaması şeklindeki bir erken emeklilik türüdür. Vergi indirim hakkı ile erken emeklilik olunabilmesi için aranılacak olan şartlar şu şekildedir;

? İş hayatına engelsiz olarak başlayan kişilerin, malulen emekli olamıyorlar ise, rapor oranlarının % 59 ve daha az değerde olmaları gerekmektedir.

? 31.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olan kanuna göre iş hayatına başlayan ve SSK'lı olarak çalışmakta olan engelli bireyler, vergi indirim hakkı kazanarak erken emekli olabilmektedirler.

? Fakat, SGK kanununun yürürlüğe girdiği tarih itibari (01.11.2008) ile işe başlayan kişiler vergi indirim hakkı alsalar dahi, gün ve prim şartlarını yerine getirdikten sonra tekrar rapor almaları için yetkili hastaneye sevk edilirler. Burada % 40 ve üzeri rapor alan kişiler erken emekli olabilmektedirler.