Gazete Vatan Logo

Ne Zaman Emekli Olurum? Hesaplaması Ve SSK Emeklilik Şartları

Ne zaman emekli olurum hesaplamalası ve emeklilik şartlarını haberimizin detayında sizler için açıklıyoruz. Emeklilik hesaplama yapmak için SGK ne zaman emekli olurum uygulamasını kullanmak gerekmektedir.Emekli olma konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli bir prosedür uygulanmaktadır.

Kişilerin sigorta başlangıç tarihi, çalıştığı iş ve sigorta dökümüne göre hesaplamalar yapılarak emeklilik tarihi belirlenmektedir. Fakat özel durumların dışında kişilerin emekli olması için gerekli şartlar belirlenmiştir. Bu sayede çalışan ve sigortası düzenli bir şekilde ödenen kişiler bu düzenlemelere bakarak emeklilik için yerine getirmeleri gereken şartları ve ne zaman emekli olurum sorularının cevaplarını alabilmektedirler.

SSK GÜN SORGULAMA

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?


SSK HİZMET SORGULAMA

SSK SORGULAMA


Emeklilik Şartları

Emeklilik için yaş ve prim şartı aranmaktadır. Prim, kişilerin çalıştığı günleri ifade etmekte ve bu bakımdan kişilerin belli bir süre boyunca aralıklı ya da aralıksız fark etmeksizin belirli primi doldurması gerekmektedir. Bunun dışında da emeklilik için öngörülen yaşa girilmesi gerekir. En çok bu konuda sıkıntılar yaşanmaktadır. Kişilerin primlerinin dolmasına rağmen gereken yaşa girmemeleri nedeniyle emekli olmaları mümkün olmamakta, kişilerin bu yaşa gelmeleri beklenmektedir. Bunun aksine, primde yaşanan bu tür eksiklik durumunda askerlik borçlanması gibi özel durumlardan yararlanarak eksik kalan primlerin tamamlanması mümkündür. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişilere bu hak tanınmış durumdadır ve bu konuda tüm işlemler yasal bir şekilde yapılabilmektedir.

Kadınlar İçin Emeklilik Şartları

Kadınların emeklilik şartları erkeklere göre biraz daha uygundur. Öyle ki daha az prim sayısı ve daha erken yaşta emekli olma hakkı kadınlara tanınmış durumdadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bu konuda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır. Bu nedenle kadınlar emeklilik için daha makul kriterlerle bu rahatlığa kavuşabilmektedir. Kadınlar için emeklilik yaşı 2035’e kadar 58 yaşı ve sonraki her iki yılda bir yaş artmaktadır. Prim sayısı ise 25 yıl hizmeti bulunan kişiler için 4500, bu hizmeti bulunmayanlar içinse 7000 gün belirlenmiştir.

Erkekler için Emeklilik Şartları

Erkekler için emeklilik yaşı normal düzenlemelere göre 60 olarak belirlenmiş durumdadır. 2035 yılına kadar 60 olan bu yaş kriteri; bundan sonraki her iki yılda bir bir yaş daha artmaktadır. Bu bakımdan emeklilik 2035 tarihinden itibaren çok daha zorlaşmaktadır. 25 yıl sigortası bulunan kişilerin doldurması gereken prim 4500 günken, daha kısa süre sigortası olan kişilerin doldurması gereken prim gün sayısı 7000 olarak belirlenmiş durumdadır. Bu doğrultuda sigortası olan erkekler, bu şekilde emekli olabilmektedir. Emekliliği için plan yapan ve hangi şartlar dahilinde emekli olacağını öğrenmek isteyen okurlar, bu bilgiler dahilinde emeklilik bilgilerini öğrenebilmektedir. Bu konuda daha detaylı bir şekilde bilgi almak isteyen kişiler emeklilik hesaplama sayfasından yararlanabilmektedir.

Haberin Devamı