Gazete Vatan Logo

Ne zaman emekli olurum 4A sorgulaması nasıl yapılıyor?

Ne zaman emekli olurum uygulamasını 4A kurumuna bağlı olanlar kullanabileceği gibi 4B ve 4C’ye tabi olanlar da kullanabilir. Bu uygulamayı nasıl kullanacağınızı haberimizin devamından öğrenebilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum 4A sorgulaması nasıl yapılıyor?

Ülkemizde yaşayan vatandaşlar belli bir dönem çalıştıktan sonra emekli olmak isterler. Emekli olarak alacakları emekli maaşı ile rahat bir yaşlılık dönemi geçirmeyi istemek her vatandaşımızın hakkıdır. Ülkemizde emekliliğin ayrı bir önemi vardır. Çalışan her vatandaş belli bir yaştan sonra emekli olmak ister. Bu yüzden çalıştıkları dönemde vatandaşlar sigortalı iş bulmak ister. Sigortalı bir işte çalışan vatandaşların her ay sigortaları yattığı için Sosyal Güvenlik Kurumunun sosyal güvencelerinden faydalanabilirler. Ayrıca ödenmesi gereken sigorta miktarı tamamlandıktan sonra SSK dan emekli olabilirler. Çalışırken yatırdığınız prim ve sigortalar sayesinde sosyal güvenceniz sağlanmaktadır. Sosyal güvencesi olan her vatandaşın hastane ve kaza masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

Emekli olabilmek için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar sağlandığı takdirde vatandaşlarımız bağlı oldukları kurumdan emekli olabilir ve emekli maaşı alabilir. Emekli olabilmek için şartları Sosyal Güvenlik Kurumu belirlemektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlediği şartlardan en önemlisi emeklilik yaşıdır. Emeklilik yaşınız gelmeden hiç bir şekilde bağlı olduğunuz kurumdan emekli olamazsınız. Emekli olabilmek için doldurmanız gereken yaş vardır. Kadınlarda bu yaş 55 iken erkeklerde 60 yaştır. Bu yaşı dolduran vatandaşlarımız eğer ödemesi gereken prim ve sigorta miktarlarını ödediyse emekli olabilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu 3 kurumdan oluşmaktadır. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı kurumlarının tek bir çatı altında toplanması ile Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. Bu kurumlardan herhangi birisine bağlı olan vatandaşlar işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek gerçekleştirebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmet alanı çok fazla olduğu için kurum içinde kalabalıklar oluşabilir. İnsanlar bu yüzden sıra beklemek zorunda kalmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu durumun önüne geçebilmek için internet üzerinden birçok uygulama geliştirmiştir. Bu uygulamalar sayesinde internet üzerinden birçok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmenize gerek kalmadan internet üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Gelişen internet teknolojisini ülkemizde birçok kurum kullanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu da internet uygulamasını geliştiren kurumlardan bir tanesidir. Hatta interneti en iyi kullanan kurumların başında gelmektedir. Durum böyle olunca da internet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlemlerin sayısı fazladır. Sosyal Güvenlik Kurumunun internet üzerinden hizmete sunduğu birçok program vardır. Bu programlar sayesinde bazı sigorta ve emeklilik bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama, emekli maaşı sorgulama, SGK borç sorgulama ve ne zaman emekli olurum uygulamaları Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmetlerinden bazılarıdır. Ne zaman emekli olurum uygulaması da bu uygulamalardan bir tanesidir. Ne zaman emekli olurum uygulaması sayesinde emekli olabileceğiniz yaşı öğrenebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanabilmek için bazı sigorta bilgilerinizi bilmeniz gereklidir. Bu sigorta bilgilerinizi sisteme girerek emekli olabileceğiniz yaşı öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman emekli olurum uygulamasını her kurum için farklı şekillerde tasarlamıştır. Bağlı olduğunuz kurumun hesaplama programına giriş yaparak emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

SSK ya bağlı olan vatandaşlar hesaplama işlemi için ilk önce internet üzerinden kendi kurumları için tasarlanmış olan hesaplama programına giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra ilk olarak cinsiyetinizi seçmelisiniz. Cinsiyetinizi seçtikten sonra doğum tarihinizi ve hizmete başlama tarihinizi gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelisiniz. Maluliyet ve erken yaşlanma durumunuz var ise bunu seçeneklerde belirtmelisiniz. Mevcut bilgiler kısmına SSK prim ödenen gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik olarak geçirdiğiniz gün sayısı, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınızı girmeniz gereklidir. Son olarak da 3600 günün doldurulduğu tarihi sisteme gün, ay ve yıl olarak girmeniz gereklidir.

Haberin Devamı

Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar da aynı şekilde internet üzerinden kendi kurumları için tasarlanmış olan hesaplama programına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra emeklilik türünüzü seçmeniz gereklidir. Cinsiyetinizi de seçtikten sonra doğum tarihinizi sisteme girmeniz gereklidir. Maluliyet durumunuz var ise bunu derecesi ile belirtmelisiniz. Erken yaşlanma durumunuz var ise bunu de seçeneklerde belirtmelisiniz. Bakıma muhtaç malul çocuğunuz var ise bunu de belirtmeniz gerekir.

Emekli sandığı kurumuna bağlı olanlar da uygulamaya giriş yaptıktan sonra doğum tarihinizi sisteme girmeniz gereklidir. Cinsiyetinizi de seçtikten sonra hizmete başlangıç ve bitiş tarihinizi gün, ay ve yıl olarak seçmelisiniz. Hizmet türünü de seçtikten sonra hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz