Gazete Vatan Logo

Ne zaman emekli olurum?

E-devlet hizmetleri arasında bulunan ve birçok kişinin emekliliğine ne kadar kaldığını öğrenmesini sağlayan ne zaman emekli olurum uygulaması ile sık sık sorgulama işlemleri yapıyor. Artık bir çok kişi için emekliliğine ne kadar süre kaldığını öğrenmek çok daha kolay. Peki emekliliğe ne kadar kaldığını öğrenmek için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar...

Ne zaman emekli olurum?

SGK sigortası bulunan ve sigorta üzerinden emekli olmak isteyen kişiler ne zaman emekli olurum uygulaması aracılığıyla işlemlerini yapabilmektedir. Ne zaman emekli olurum uygulaması SGK tarafından sunulan bir hizmet olup, resmidir. Bu açıdan yapılacak işlemlerde güncel bilgilere ulaşılacaktır. Ne zaman emekli olurum sorgulamalarında kişilerin güncel sigorta bilgilerini kullanması gerekir. Bu nedenle hizmet dökümünün alınması güncel bilgilere ulaşılması ve güncel bilgiler üzerinden işlem yapılmasını kolaylaştıracaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

Uygulama üzerinden yapılacak işlemlerde kişilerin sorgulama formunu doğru bir şekilde doldurması yeterlidir. Sorgulama formunun doldurulmasının ardından ne zaman emekli olurum uygulaması tarafından gerekli hesaplamalar yapılacak ve sonuçlar yayınlanacaktır. Yayınlanan sonuçlar normal şartlarda ne zaman emekli olabileceğinize dair bilgiler sunacaktır.

EMEKLİLİK GÜNÜ VE YAŞI HESAPLAMASI
Ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı internet üzerinden daha kolay öğrenilebildiği için bir çok kişi online hizmetleri tercih ediyor. Özellikle yapılan son düzenlemeden sonra SGDP kesintisi kaldırıldı bu işlemlerin kullanımı daha da arttı. Emeklilik günü sorgulama işlemi yetkililerin SGDP kesintisi hakkında yaptığı açıklamadan sonra merak edildi. Kesinti ile ilgili şu açıklama yapıldı: "4/a (SSK- hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur- kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar) ve 4/c (Emekli Sandığı- kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.2.2016 tarihi itibariyle sonlandırılacaktır. Bu çerçevede; 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek Sosyal Güvenlik Destek Primleri Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacaktır. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden Sosyal Güvenlik Destek Primleri Şubat/2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart/2016 dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca, Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını 3 aylık dönemler itibariyle alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen tutarlar, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacaktır." denildi.

Haberin Devamı