Gazete Vatan Logo

Ne zaman emekli olurum?

Emeklilik hayali kuran 14 milyon işçi, ''ne zaman emekli olurum'' sorusunun cevabını araştırıyor. SSK, Bağ-Kur ya da emekli sandığı fark etmeksizin çalışanlar, emekliler emeklilik zamanlarını merak ediyor. İşte, ne zaman emekli olurum sorusuna verilen cevaplar...

Ne zaman emekli olurum?

Milyonlarca çalışan, emeklilik hayallerini kurarken ''ne zaman emekli olurum'' diye soruyor. Çalışanların en sık araştırdığı konulardan biri olan emeklilik zamanı, çalışanın bağlı olduğu hizmete göre değişiklik göstermektedir. Peki, ne zaman emekli olurum?

Çalışanın emekli olacağı tarih, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir. Emeklilik zamanını belirleyen ise çeşitli faktörler bulunmaktadır. Emeklilik zamanını belirleyen en önemli faktör ise 8 Eylül 1999 tarihi olmakatdır. 8 Eylül'den önce kadınlar 38, erkekler de 43 yaşında emekli oluyordu. Şimdi ise, kadınlarda 58, erkeklerde 60.

Emeklilik yaşında etkili olan durumalar

Emeklilik yaşı belirlenirken, sigortalı olunan tarih, yaş ve prim ödenmesi göz önünde bulundurulur. Ne zaman emekli olurum sorusu da bu 3 koşul çerçevesinde şekillenmektedir. 3 koşulu sağlayan herkes, e-devlet üzerinden online hesaplama ile emeklilik yaşı bulunabilir.

SGK hizmeti nasıl sorgulanır?

İlk olarak e devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Bunun için bir PTT şubesine gidip, nüfus kağıdınızı gösterdiğiniz taktirde rahatça şifre edinebilirsiniz. Şifrenizi edindikten sonra, E Devlet sistemine TC numaranızı ve şifrenizi girip, 4A emeklilik sorgulaması sayfasına erişebilirsiniz. Açılan sayfadan SSK emeklilik hizmeti dökümü sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

İşçi, bağkur ve emekli sandığına bağlı olan kişilerin emeklilik şartları farklı olduğundan 4B emeklilik ve 4C emeklilik sorgulaması için de aynı aşamaları takip edip, sistem açıldıktan sonra arama kısmını 4A yerine 4B ve 4C yazarak ilgili sayfaya erişebilirsiniz.

Güncel sigorta bilgilerini öğrenildikten sonra atılacak ilk adım ise; emeklilik yaşı hesaplama formunu doldurmak. Sigorta bilgilerinizi doldurduktan sonra, sistem otomatik hesap yaparak sonucu ekrana yansıtır. Böylece tek bir uygulama ile hem emeklilik sorgulamanızı hem de emeklik yaşınızı öğrenilmiş olacaksınız.

4A Hizmet Dökümü Sorgulama

4B Hizmet Dökümü Sorgulama

4C Emekli Sandığı

Ne Zaman Emekli Olurum?

E devlet sigorta bilgilerinizi öğrendikten sonra https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ sitesine girip, söz konusu ekranda belirlenen formda yer alan bilgileri doldurduktan sonra da, ne zaman emekli olurum sorusunun bilgisini elde etmiş olursunuz.

Haberin Devamı

5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik sistemi değiştiği için 01.05.2008’den sonra sigorta girişi yapılan kişiler, prim sayısı doldurulsa bile kişi 60 yaşını beklemek zorundadır.