Gazete Vatan Logo

Ne kadar da çabuk büyüyor…

Nihayet beklenen an geldi. Çocuğunuzun ilk adımlarına, ilk konuşmalarına şahit oldunuz! Sizden mutlusu yok.

Miniğinizin her geçen gün büyüdüğünü görmek sizi hayretler içinde bırakırken ilklerin kalbinizdeki yeri her zaman özel kalıyor; ilk adım, ilk gülüş kalp çarpıntınızı hızlandırmaya yetiyor. Anne olmaya adaysanız yazımızı okuyup yaş gruplarına göre bebeğinizden gelecek ilkleri şimdiden öğrenebilirsiniz.

0-6 aylık
Etrafınızdakiler kabul etmese de bebeğinizin ilk kez size güldüğünü biliyorsunuz. Anne olmanın en güzel taraflarından biri de çocuğunuzun büyüdüğüne her an şahit olabilmeniz. Özellikle 6 haftalık olduğunda sabahları uyanıp yatağında kendi kendine eğlenceli zamanlar geçirdiğindeki o gülümsemeyi dünyalara değişmezsiniz.
4 ve 6 aylık dönemlerde miniğinizin bol bol size ağız hareketleri yapıp tükürüklerini yüzünüze saçtığını göreceksiniz. Bu biraz kötü bir alışkanlık gibi görünse de aslında konuşmaya başlamadan önce dilini geliştirmek için başvurduğu bir yöntem. Bir de sevimli gülüşleri eklenince ondan tatlısı olamaz.
Er ya da geç bebeğinizin parmaklarını ağzının içine sokup oynadığı günler gelecek. 4 ve 8 aylık dönemde, eline aldığı her şeyi ağzına sokarak keşfetmeye başlar. Minicik ellerini ağzına sokmasına bayılıyorsunuz değil mi?

6-12 aylık
Bebeğiniz 1 yaşına basmaya yakın artık sizden bağımsız apayrı bir insan olduğunu anlamaya başlar. Ne görürse onu taklit eder. Anne olarak çocuğunuz ilk sizi örnek alır. Saçınızı nasıl taradığınızı, yemeği nasıl yediğinizi izler ve aynısını yapmaya çalışır.
Bu dönemde çocukların birçoğunda belirli bir objeye karşı artan bir ilgi başlar. Mesela oyuncak ayı ya da ufak bir battaniye çocuğunuzun vazgeçilmez eşyası olabilir. Hayatındaki insanları artık tanımaya ve seçmeye başlar. Tanımadıklarına yüz vermek istemez, çünkü çekinir. Sürekli yapılan akraba ziyaretleri ve evinize gelen ‘tanıdık’ misafirlerin ilgisi onu mutlu eder.

12-18 aylık
Sanırız bebeğinizin o yumuşacık yanağına bugüne kadar sayısız güzel öpücük kondurdunuz. Şimdi ise geri ödeme zamanı! Biliyoruz ilk kez anne diyerek konuşmaya başlaması sizin için en özel anı. Fakat öpmeyi öğrenmeye başladı mı sizden mutlusu olmayacağına bahse girebiliriz. Bir anda yanağınıza konan tatlı bir öpücük ve size doğru koşarak sarılan minik bedeni anne olmanın en güzel yanını hissettirecek. Peki, tam olarak ne zaman mı? Çocukların genelde zorla bir şey yapmak istemediklerini hatırlatalım. Ufak bir öpücük istiyorsanız bunu zorlayarak çocuğunuzdan istemeyin. Zaten içinden geldiği zaman, bir anda sizi öpücüklere boğacaktır. Sadece bu günler için biraz sabır diyoruz.
Bu dönemlerde ortaya çıkan diğer aşamalardan biri de çocuğunuzun saklambaç gibi oyunları keşfetmeye başlaması. Artık yaptığınız oyunları iyice anlayıp oynamaktan büyük bir keyif alır. Aktif bir döneme girer ve yaptığı ilginç hareketlerle sizi güldürmeyi başarır.

18 aylık+
Artık sevimli bebeklik dönemi yavaş yavaş sona eriyor. Bebeklikten çocukluğa geçişte kendine güveni arttığı için size meydan okuyan davranışlarda bulunabilir. Mesela hayır lafını sık sık çocuğunuzdan duyabilirsiniz. Bu dönemde çocuğunuzdaki hareketlenmeler hızlandığı için onu tutmanız biraz zor olacak. Maskaralık yapan çocuğunuzun şirin hallerine öfke ve kızgınlığı da eklenecek.
Daha önceden de bahsettiğimiz gibi büyüyen çocuklarda büyükleri taklit etme öğrenmenin temelini oluştur. 18 aylık dönemde çocuğunuz büyüklerden ne görüyorsa onu yapmaya çalışır. Örneğin kız çocuğuz varsa topuklu ayakkabılarınızın ayağından çıkmayacağına emin olabilirsiniz. Hatta takılarım niye kopmuş diye söylenmeyin. Çünkü her şeyin sorumlusu minik afacan.
Tanık olduğunuz birçok şeye yeni konuşmaya başlayan çocuğunuzun kelime hataları da eklenince, ortaya çok komik anılar çıkar. İlk lütfen ve teşekkür ederim kelimelerini duymak sizi bir hoş ederken kötü kelimeleri öğrenmesi de kaçınılmaz olacak.
Çocuğunuzun ağzından ilk defa ‘seni seviyorum anne’ cümlesini duymanız için ikinci yaş gününü beklemeniz gerekecek. Sanırız bu sözcük anneler için beklemeye değer.


Haberin Devamı