Gazete Vatan Logo

Ne alınır ne satılır

Döviz bürolarında alış ve satış fiyatı arasındaki makas iyice açıldı. Dün gezdiğimiz döviz bürolarında euro ortalama 4.35’den alınırken, 4.53’den satılıyordu. Kapalıçarşı’daki dövizciler “İlle de alacaksanız gelin buradan alın. Taksiyle gelseniz bile kazançlı çıkarsınız” diyor

Ne alınır ne satılır

Son dönemde döviz alım satımı yapmak isteyen vatandaşlar karşılarında çok yüksek fiyat farkları bulmaya başladı. Büyük şehirlerde caddelerde döviz işi yapanlar arasında alış ile satış fiyatı arasındaki makas yüzde 3’leri bulurken, kirası yüksek AVM’lerdeki döviz büfelerinde fark yüzde 4’e kadar çıkabiliyor. Öyle ki döviz büfelerindeki alım satım fiyatları arasındaki fark bankaları bile geçti.

Serbest piyasada yapılan döviz işlemlerinde yüzde 0.4 fiyat farkı normal bulunuyor. Ancak pek çok yerde bu oranı yakalamak imkansız. Örneğin dün öğlen saatlerinde serbest piyasada 3.8084’ten alıcı bulup 3.8093’ten satılan dolar aynı dakikalarda Şişli’deki bir döviz bürosunda 3.7200’den alınıp 3.8290’dan satılıyor. Yine serbest piyasada alış fiyatı 4.5143, satış fiyatı 4.5174 olan euroda da durum farklı değil. Sokaktaki bir döviz bürosunda euro, 4.4100’den alınıp 4.5390’dan satılıyordu. Hatta bazı AVM’lerde aradaki fark daha da açılıyor. Örneğin Trump AVM’de bir döviz bürosunda Şişli’de euronun 4.41’den alındığı dakikalarda 4.35’lik rakam geçiyordu. Döviz bürosu işleten esnaf maliyetlerin yüksekliğinden şikayet ederken aradaki farkın hiç bu kadar yükseğe çıkmadığının da altını çiziyor.

Haberin Devamı

En uygunu Kapalıçarşı

Sokakta ve AVM’lerde bu fiyat farkları döviz işlemlerinin daha büyük hacimlerde gerçekleştiği Kapalıçarşı’da çok farklı. Kapalıçarşı esnafı yıl sonu nedeni ile kendilerinin uyguladığı fiyat farkının biraz yükseldiğini söylüyor ama yine de sokaktaki fiyatla arada uçurum var. Kapalıçarşı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bektaş, “Anlık rakamı söylüyorum. Şu an doları 3.8090 seviyesinden alabilirsiniz, 3.8007 seviyesinden de satabilirsiniz” diye konuştu.

Çok abarttılar

Kapalıçarşı’da döviz işlemlerinde uygulanan fiyat farkının normal piyasa koşullarında binde 1 olduğunu dile getiren Bektaş, bu farkın en yüksek olduğu dönemde dahi binde 2’yi geçmediğini ifade etti. Yıl sonu nedeni ile yurt dışında borsaların ve piyasaların kapalı olduğunu, bankalarında bilançolarını daha iyi ayarlayabilmek adına son haftada döviz fiyatlarını düşük tuttuğunu söyleyen Bektaş, “Yeni yıl ile birlikte kurlarda hızlı bir artış beklentisi var. Aradaki farkın bu kadar yüksek olmasının asıl sebebi tatil dönemini kimsenin zararda kapatmak istememesi. Kapalıçarşı’dan uzaklaştıkça fiyat farkı artabiliyor ancak ne olursa olsun 10-12 kuruşluk farklar piyasa gerçeklerinin çok uzağında fiyatlar” dedi.

Haberin Devamı

Pazarlık yap ya da atla taksiyle gel
Sokaktakİ ve AVM’lerdeki döviz bürolarındaki alış ile satış fiyatları arasındaki farkın sadece maliyetlerle izah edilemeyeceğini belirten Kapalıçarşı esnafı “Sebep kiraysa, Kapalıçarşı’da da dükkanlar bedava değil. Hatta daha yüksek. Burada yüksek hacimlerle alışveriş olduğu için marjlar çok daha düşük. Elinde 100-200 doları olan bozduracaksa üçüne beşine pek bakmıyor. Ancak yine de pazarlık yapmak lazım. Zira pazarlık yapınca o 12 kuruşluk farklar rahatlıkla 5’e inebiliyor. Şayet cebinizde 1.000 dolarınız varsa ve bozduracaksanız. Kapalıçarşı’ya gelin. Taksiyle gelseniz bile ekstra para cebinizde kalır” ifadelerini kullanıyor. Faruk Bektaş, “1.000 dolarlık alım satımda 110 lira gibi bir komisyon oluşuyor. Bu konuda vatandaşlara pazarlık yapmalarını öneriyoruz. Müşteriyi geri çevirmemek için düşük oranlara razı olacaklarıdır. Tabelaya yazılanlar gerçekçi değil” diye konuştu.

Haberin Devamı