Gazete Vatan Logo

Nazım okullu olamıyor !

Annesi okul bulabilmek için mücadelesini sürdürüyor

4. sınıfı takdirle geçen, 11 yaşındaki Nazım Özgün, asperger sendromlu binlerce çocuktan biri. Okulların, velilerin ve eğitim sisteminin önyargıları nedeniyle şimdi kendisini olduğu gibi kabul edecek bir okul bulamadı.

11 yaşındaki Nazım Özgün, asberger sendromuna rağmen hayata sımsıkı sarılan küçük bir dev adam. Fotoğraf çekmeyi, şarkı söyleyip müzik aleti çalmayı, metroları, satranç oynamayı, yüzmeyi, basketbolu, tenisi, sinemaya gitmeyi, bol bol kitap okumayı, seyahat etmeyi ve sosyal mecralar dahil tüm medyadan ülke ve dünya gündemini takip etmeyi çok seven ve de yeni dört artı dörtlük eğitim yasamız sayesinde, kendini aniden ortaokul öğrencisi olarak bulmuş bir çocuk. Toplumun tüm önyargılarına rağmen ailesinin desteğiyle eğitimi sürdürmek isteyen Nazım Özgün’e ortaöğretim için başvurduğu tüm okullar kapılarını yüzüne kapattı. Şimdi Nazım Özgün kendisine kapılarına açacak bir okul arıyor.

Baskı bizi çok yordu

Oğlunun rahatsızlığını 18 aylıkken farkettiklerini ancak 3 yaşında ‘atipik otizm’ sendromu teşhisi konulduğunu anlatan anne Afşin, “Yoğun bir tedavi ile 4.5 yaşında konuşmaya başladı. 5.5 yaşında kendi kendine okuma yazmayı söktü. 4 ile 7 yaş arasında sürekli kovulduğu için 4 farklı anaokuluna gitti.

7 yaşında da kaynaştırma raporu ile “normal/standart/ nörotipik” çocuklar ile ilkokula başladı. Ve evet birinci sınıfta uyum sağlamakta çok zorlandı. Ancak hem otizmden gelen fotografik ve video hafızası hem de öğrenmeye olan sevgisi nedeniyle, akademik başarısı ile kendini kanıtladı. Başarı geldikçe sosyal uyumu da arttı. 4 yılda diğer veli ve öğrencilerin hakkındaki kötü önyargılarından ve dışlamalarından hiç kurtulamadık ama 4. Sınıfı “takdir”ile, SBS deneme sınavlarında yaptığı dereceleri ile bitirmeyi başardı. 3. Sınıfta 17.000 çocuk arasında yapılan SBS deneme sınavında 500 tam puanla Türkiye ve Istanbul birincisi, 4. Sınıfta 16.200 çocuk arasında yapılan SBS deneme sınavında ise Türkiye 27.derecelerini aldı. Ama ilkokulu okuduğu okulda diğer veliler ve çocuklardan gördüğümüz psikolojik baskı bizi çok yordu” diye anlattı.

6 okul ‘hayır’ dedi

Bu zamana kadar altı okulla görüştüklerini söyleyen anne yaşadıklarını şöyle anlattı: “Görüştüğümüz 5 ayrı okulda, daha seviye tespit sınavı ve okul bilgilendirme randevusu vermeden önce, Nazım Özgün’ün geçmiş hikayesini dürüstçe anlattığım zaman; ‘Biz öyle çocuk almıyoruz. Standart öğrenci alıyoruz. Biz başarı odaklı bir okuluz’ cevabını alıyoruz.” Son bir okulla ise üç kez telefonda iki kez de yüz yüze görüştüklerini, Nazım’a bu okulda 5. sınıf seviye belirleme sınavı yaptıklarını, 100 soruluk bu sınavı beş yanlışla bitirdiğini söyleyen anne Afşin, “Okun buna rağmen Nazım’ı kabul etmedi” diyor.

Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan otistik bozukluklardan biridir. Asperger Sendromu, çocukluk çağında ortaya çıkan genetik geçişli bir sorundur. Sendromun ana belirtisi aşırı içe kapanıklık durumudur. Tekrarlayıcı davranışlar, tekdüze bir konuşma, belli bir konuya abartılı ilgi diğer önemli belirtilerdir. Hastalık, 3-4 yaşlarından sonra yavaş yavaş belli olmaya başlar. Çocuklar genellikle 3-4 yaşına kadar yaşıtları gibi davranıp, hareket ederler. Erkek çocuklarında daha sık görülür.

Haberin Devamı