Gazete Vatan Logo

Nazım'la ağladı

Filistin’e yardım için ev sahipliği yaptığı First Lady’ler toplantısında gözyaşlarını tutamadı

Filistin’e yardım için ev sahipliği yaptığı First Lady’ler toplantısında Başbakan Erdoğan’ın eşi “Gazze’de masumiyet ve merhamet ölüyor” dedi. Gözyaşlarını tutamayan Emine Erdoğan, Nazım Hikmet’in “Kız Çocuğu-Hiroşima’ şiirini okudu ve ” Büyümez ölü çocuklar “ diye seslendi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın evsahipliğinde düzenlenen ”Filistin’de Barış İçin Kadınlar İstanbul Toplantısı’na aralarında Ürdün Kraliçesi Rania, Suriye Devlet Başkanı’nın eşi Esma Esad, Katar Emiri’nin Eşi Sheikha Mozah Nasser Al-Missned, Pakistan Başbakanı’nın Eşi Begüm, Lübnan Cumhurbaşkanı’nın eşi Wafa Süleyman ve Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin kızı Dr. Ayşe Kaddafi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda, politikacı, işkadını, sanatçı ve sivil toplum örgütleri başkanları katıldı. İstanbul Beşiktaş’taki Four Seasons Hotel’de yapılan toplantı 12.00’de First Lady’lerin sivil toplum temsilcileri ve Ortadoğulu sanatçılarla buluşmasıyla başladı.

Carla Bruni mesaj gönderdi

Yarım saat sonra First Lady’ler toplantının sonuç bildirgesini hazırlamak üzere kendi aralarında toplantıya çekildi. Toplantıya katılmayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Carla Bruni, İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair’in eşi Cherie Blair ve İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero’nun eşi Sonsolez Espinoza’nın destek mesajları okundu. Sonuç bildirgesi olan İstanbul Çağrısı’nı okuyan Emine Erdoğan, İsrail’in son saldırılarıyla birlikte Gazzeliler’in topluca ve insafsızca öldürüldüklerine tanık olduğunu söyledi. İsrail’in eylemleri için “Aymazlık ve duyarsızlık” nitelemesinde bulunan Emine Erdoğan gözyaşlarına hakim olamadı ve ”Oyun oynamak isteyen Gazzeli çocukları okullarda ve camilerde bombaladılar. O masumların en güvendikleri yer anne kucağıydı ancak ölüm orada da buldu onları “ dedi.

Hayrünnisa Gül katılamadı

Üç kutsal kitaptan da alıntı yapan First Lady, ”Biz burada konuşurken bir masum kadın, bir bebek daha ölüyor. Çocukların ölümü masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü de insanlığın çöküşüdür. Çocukları, sivilleri öldürenler bu cinayetlerini haklı çıkaramazlar. Burada herşeyden önce bir anne olarak konuşuyorum. Gazze’de ölen sadece masum siviller, anneler ve çocuklar değil. Bütün insanlığın masumiyeti ve merhameti ölüyor. İsrail ambargoyu kaldırmalı ve askerlerini Gazze’den çekmelidir “ dedi. Toplantıya katılan devlet başkanlarının eşlerinin desteğiyle yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere bir yönlendirme komitesi oluşturacaklarını bildiren Emine Erdoğan Nazım Hikmet’in Kız Çocuğu-Hiroşima adlı şiirini okudu, ”Büyümez ölü çocuklar “ diye seslenirken salondakiler gözyaşlarını tutamadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün toplantıya bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı öğrenildi. İlaçlı tedavi gören Hayrünnisa Gül’ün, sert ortopedik bir yatakta sürekli yattığı belirtildi.

İşte Nazım Hikmet’in dizeleri

Kapıları çalan benim,

Kapıları birer birer.

Gözünüze görünemem,

Göze görünmez ölüler.

Saçlarım tutuştu önce,

Gözlerim yandı kavruldu.

Bir avuç kül oluverdim,

Külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için,

Hiçbir şey istediğim yok.

Şeker bile yiyemez ki,

Kağıt gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,

Teyze, amca bir imza ver.

Çocuklar öldürülmesin,

Şeker de yiyebilsinler.

Hepsi birbirnden güzel

Esma Esad (SURİYE)

11 Ağustos 1975 yılında Londra’da doğdu. Aslında Londra’daki King’s College Bilgisayar Teknolojileri bölümünü birincilikle bitirdi. Sonra Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Üç çocuk annesi olan Esad Ortadoğu’da çalışan kadınların hakları için mücadele veriyor.

Kraliçesi Rania (ÜRDÜN)

31 Ağustos 1970 tarihinde Kuveyt’te dünyaya geldi. Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nin İşletme Bölümü’nden mezun oldu. En güçlü 100 kadın arasında 80’inci sırada gösteriliyor. 4 çocuk annesi olan Rania, üç yıl önce Harpers & Queen dergisi tarafından dünyanın en güzel üçüncü kadını seçildi. Ürdün Kraliçesi ayrıca BM’nin iyi niyet elçiliği görevini de yürütüyor.

Sheikha Mozah (KATAR)

Katar Emiri Hamit El Tani’nin üç eşinden ikincisi ve en gözdesi. 40’lı yaşlarda olduğu sanılıyor. 1986’da Katar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ülke içinde geleneksel Arap giysileri giyen bayan Mozah, ülke dışında ise son moda giysiler giyiyor ve başını pek örtmüyor.

Ayşe Kaddafi

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin tek kızı. Hukuk profesörü olan Ayşe Kaddafi, 2004 yılında Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in avukatlığını yapmıştı. üç yıl önce babasının kuzeniyle evlendi.

İŞ DÜNYASININ FİRST LADY’LERİ DE DESTEK VERDİ

Toplantıya iş dünyası da ilgi gösterdi. Emine Erdoğan’ı dinleyenler arasında merhum iş adamı Sakıp Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı, Ali Koç’un eşi Nevbahar Koç ve Rahmi Koç’un kardeşi Semahat Arsel de vardı.

ANTONIO BANDERAS’TAN MESAJ

Toplantıya video konferans yoluyla katılan dünyaca ünlü aktör Antonio Banderas, Gazze’deki şiddeti kınayarak, “Orta Doğu’da acı çeken masumlarla dayanışma içerisindeyim. Çözüm diyalog ve insan haklarına saygıyla gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.

YEMEKTE KUŞ SÜTÜ EKSİKTİ

Beşiktaş’taki Four Seasons otelinde düzenlenen “Gazze’ye destek için İstanbul buluşması”nda katılımcı konuklara verilen açık büfe öğle yemeğinde yok yoktu. Ana yemeklerden kuzu çevirme, tavuk roti, hindi söğüş, İtalyan mantısı, bonfile, kuyu kebabı, su böreği, kremalı patates, sıcak enginar kalbi, 25 çeşitten oluşan soğuk meze ve salata barı, 13 çeşit tatlı ve alkolsüz içecekler konuklara ikram edildi.

Haberin Devamı