Gazete Vatan Logo

Nazım'ın mezarı getirilecek mi?

Nazım Hikmet'in ailesi, 'iade-i itibar'dan sonra mezarın Türkiye'ye getirilmesini istiyor mu?

NTV'deki 'Gece Gündüz' programına konuk olan Şair-Yazar Ataol Behramoğlu, Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılması yönündeki 1951 tarihli kararın Bakanlar Kurulu'nca iptal edilmesini değerlendirdi.

Behramoğlu, "Bir an zaman tünelinde geriye doğru gitsek ve desekki bütün bunlar olmasaydı. 36 yaşındaki bir adam bugün hiç bir geçerliliği kalmamış ve o zaman da anlamsız gerekçelerle tutuklanıp 15 yıl cezaevinde kalmasaydı. Yaşamını yurtdışında sürdürmeseydi, 1940'lı 50'li yıllarda devrimci şairlere, yazarlara bu eziyetler yapılmasaydı, Sabahattin Ali öldürülmeseydi nasıl bir Türkiye olurdu bugün? Herhalde çok güzel, bambaşka bir Türkiye olurdu. Nazım Hikmet özelinde konuşursak, bugün Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar bütün bu acıların karşılığı olur mu? Nazım Hikmet, yaşama sevinciyle dolu bir yazardı. Ülkesinin hasretiyle yanıp tutuşarak öldü. Ama daha başka bir açıdan bakarsak, tabi Türkiye için iyi oldu. Nazım Hikmet zaten ülkesine dönmüştü. Bu aslında Nazım Hikmet'in zaferidir. Onun yapıtının zaferidir" diye konuştu.

Ataol Behramoğlu, Nazım'ın mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda "Aceleye getirilmemeli ama öyle hissediyorum ki burada olmak isterdi" dedi.

MEZARININ GETİRİLMESİNİ İSTEMİYORLAR

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek,Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak ailesinin görüşünün alındıktan sonra değerlendirilebileceğini ifade etmişti.

Programa konuk olan Nazım Hikmet'in yiğeninin oğlu Murat Germen bu konuyla ilgili olarak, "Genel olarak tavır çok olumlu değil. Fiziki olarak değerlendirirsek, Nazım Hikmet, orada dünyaca ünlü bazı kültür sanat insanlarıyla birlikte yatmakta... Başka bir memlekette de olabilir. Mezar getirilmeyebilir ama burada sembolik bir mezar taşı olabilir... Nazım Hikmet'in mezarı buraya geldiğinde, fiziki bir tepki olabilir mi diye bir çekince de var" açıklamasını yaptı.

Murat Germen, Nazım Hikmet'in oğlu Memed Nazım'ın da, babasının mezarının Türkiye'ye getirilmesini istemediğini söyledi. (Televizyon Gazetesi)



Haberin Devamı