Gazete Vatan Logo

Nazım’ı okuyacaksan kitabını alacaksın!

Yapı Kredi Yayınları bünyesindeki şairlerin şiirlerinin internette yayınlanmasını engelledi. Karara büyük destek geldi

5 Ocak’ta internete girerek şiir sitelerinde Nazım Hikmet, Edip Cansever, Orhan Veli ve Turgut Uyar gibi şairlerin şiirlerini okumak isteyenler ilginç bir durumla karşılaştı. Bazı şiirlerin üzerine tıkladıklarında karşılarına ekranda “Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık’ın isteğiyle okur iletişimine kapatılmıştır” yazısı çıktı. Çünkü Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık mahkemeden tedbir kararı aldırarak, bünyesindeki şairlerin eserlerine internet sitelerinden erişimi yasaklamıştı. Yayınevinin bu kararı şairler, yazarlar ve hukukçulardan büyük destek gördü. Konuyla ilgili olarak VATAN’a konuşan edebi çevreler ortak görüşü dile getirdi: “Yasak kararı, eser sahiplerinin ve mirasçılarının fikir ve sanat eserlerinden doğan hakkını korumaktır.” İşte yasak kararıyla ilgili görüşler:

Sorun para değil
Hilmi Yavuz (Şair-yazar)
İnternette yayınlanan şiirlerim için benden izin istenmedi. Oysa onayımın alınması gerekir. Benim derdim para değil. Şiirlerimin telifinden aldığım para evimin kirasını bile ödemeye yetmez zaten. Mesele, izin alınması gerekliliği. Yapı Kredi Yayınevi’nin kararını olumlu buluyorum, sonuna kadar destekliyorum. Şairin fikri hukukuna saygı duyulması gerekir.

Kanun bunu gerektiriyor
Fikret İlkiz (Avukat)
İnternette şiirlerin yayınlanması telif hakları ödenerek yapılabilir. Bu yasak, hem eser sahibi ya da mirasçılarını hem de okurları koruyan bir özelliğe sahiptir. Çünkü bir okur olarak okuduğunuz kitabın ya da dinlediğiniz müzik CD’sinin korsan olup olmadığını bilmeye hakkınız var. Okuduğunuz şiirin, romanın ya da dinlediğiniz müziğin sahibinin ya da mirasçılarının hakkını koruma sorumluluğunuz var.

Ticari suç işleniyor
Raşit Çavaş (YKY Yayın Yönetmeni)
Şiir yayınlayan sitelerin biri hariç hepsinde reklam var. Bu sitelerin çoğunun aşk mektupları, burç, eğlence hatta canlı sohbet bölümleri de var. Nâzım Hikmet şiirinin yanında yemek sitesinin reklamları yer alabiliyor. Ticari bir meta haline getirilen şiirler için şairlere ve vârislerine bir kuruş ödenmemektedir. Bu ticari bir suçtur. Yasak kararı çok mantıklıdır.

Doğru bir karar
Enver Ercan (Varlık Yayınları)
Araştırmacılar, bir çalışma yaparken yayınevlerinden izin alıyor. Çünkü kanun bunu gerektiriyor. İnternet siteleri neden izin almadan şiir yayınlasın? YKY böyle bir karar al mada çok haklı.

YKY’de Nazım dışında hangi şairler var
İlhan Berk, Tuna Kiremitçi, Lale Müldür, Cevat Çapan, Sabahattin Kudret Aksal, Behçet Necatigil, Orhan Veli Kanık, Sabahattin Ali, Ece Ayhan, Hilmi Yavuz, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Haşim, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yahya Kemal Beyatlı, Cemal Süreya, Ahmet Muhip Dıranas, Behçet Necatigil, Sait Faik Abasıyanık.

Haberin Devamı