Gazete Vatan Logo

NATO tatbikatında yaşanan skandal bitmedi! Hala görevde

Norveç'teki NATO tatbikatında yaşanan skandalın ardından yeni detaylar da gelmeye devam ediyor.

NATO tatbikatında yaşanan skandal bitmedi! Hala görevde

NATO tatbikatında yaşanan rezaletle ilgili detaylar gelmeye devam ediyor. Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı, bugünkü köşe yazısında skandalın detaylarını ortaya koydu. Bardakçı'ya göre Atatürk'ün fotoğrafını düşman liderler arasına koyan Macar bir bilgisayarcı ve hala görevde.

İşte Murat Bardakçı'nın o yazısı:

Geçen gün NATO’nun Norveç’te düzenlediği “Trident Javelin-2017” tatbikatında yaşanan rezaleti ortaya çıkartan subayımızın Deniz Kuvvetleri’nde görevli ve daha önce kumpas dâvâlarının mağduru olan Ebru Nilhan Bozkurt adında bir hanım binbaşı olduğunu yazdım ve yazım hayli ses getirdi.

Skandalın farkedilmesi üzerine Türkiye’nin NATO nezdinde gösterdiği tepki neticesinde başlatılan soruşturmalar devam ederken, ortaya daha başka ayrıntılar çıktı.

Meselâ, rezalete sebep olan sahte mesajların Kürt asıllı Norveç vatandaşı bir bilgisayarcı tarafından gönderildiği ve bu kişinin görevine hemen son verildiği duyurulurken, soruşturma ilerledikçe işin içerisinde Macar vatandaşı olan bir başka bilgisayarcının da bulunduğu farkedildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adına açılan sahte hesaptan yollanan mesajları Kürt asıllı Norveç vatandaşı yazmış, Atatürk’ün fotoğrafını düşman liderler arasına da hanım olan bu Macar bilgisayarcı yerleştirmişti.

Haberin Devamı

HALA GÖREVDE

Başlatılan soruşturma çerçevesinde ifade veren Macar bilgisayarcı, “Düşman liderler arasına koyduğu fotoğrafın kime ait olduğunu bilmediğini” söyledi, “Üzgünüm” dedi ve işine son verilmediği için hâlen görevde bulunuyor.

‘CLEARANCE’ DENEN BELGE

Norveçliler soruşturmayı derinleştirdikleri takdirde ortaya daha başka bağlantıların çıkacağı anlaşılırken, Türk tarafı bir konunun daha açığa kavuşturulmasını istiyor: Rezalete sebep olan kişilere “NATO clearance” denen güvenlik belgesinin nasıl verildiğini...

“Clearance”ın en alt düzeyden en gizli belgelere erişim hakkına kadar uzanan değişik seviyeleri mevcut ve NATO için çalışmak isteyenlerin bu belgeyi almaları gerekiyor.

Belgenin verilebilmesi için talepte bulunanlar hakkında ciddî bir güvenlik soruşturması yapılıyor ve soruşturmanın süresi birkaç ay ile bir yıl arasında değişiyor. “NATO clearance” yahut “security clearance” da denen belge gerektiğinde pasaport olarak kullanılabiliyor ve bu belgeye sahip olanlar NATO ülkelerinde vizeden muaf şekilde serbestçe seyahat edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Norveç, NATO ile ilgili olarak dışarıdan hizmet alan ülkelerden biri. Yani NATO için gereken güvenlik, bilgisayar ve her türlü hizmetler için özel şirketlerden istifade ediliyor ama NATO’ya dışarıdan hizmet veren şirketlerin personelinin de kurallar gereği “clearance” almaları şartı mevcut.

Dolayısı ile NATO’nun bilgisayarlarını ve haberleşme sistemini kullanma yetkileri bulunanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adına açılan sahte bir hesaptan mesaj yollamaları yahut Atatürk’ü “düşman” olarak göstermeleri önemli bir güvenlik açığının mevcudiyetini gösteriyor ve Türkiye, Norveç’teki rezaletin sorumlularının ciddî bir güvenlik soruşturmasının ardından verilen bu belgeye nasıl sahip olduklarının da ortaya çıkartılmasını istiyor.

Haberin Devamı